Mobilā versija
+5.6°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
23. septembris, 2012
Drukāt

Linsēklu un rapšu eļļas vērtība

Foto - Valdis IlzēnsFoto - Valdis Ilzēns

“”Linsēklu vai rapšu eļļai tāpat kā citām ir ierobežots lietojums kulinārijā. Vai arī linsēklām ir tikpat liela uzturvērtība kā eļļai? Kā tās lietot, lai organisms saņemtu visas vērtīgās vielas?
” Valda Rīgā

 

 

Konsultēja uzņēmuma “Iecavnieks” eļļas ražotnes vadītāja Sanita Celitane.

 

Cilvēka veselību un pašsajūtu lielā mērā ietekmē uzturs, un vieni no galvenajiem tajā ir tauki, kuru izvēle ietekmē sirds un asinsvadu slimību risku. Kvalitatīva rapšu un linsēklu eļļa, kādu spēj saražot arī Latvijā, sastāva ziņā pārspēj daudzas citas lielveikalos nopērkamās augu eļļas, turklāt – par patērētājam draudzīgāku cenu.

Auksti spiestas, nerafinētas eļļas saglabā vērtīgas bioloģiski aktīvas vielas. Nerafinēta rapšu eļļa ir bagāta ar E vitamīnu – dabīgu antioksidantu, ko dēvē par jaunības eliksīru. Šo eļļu var lietot gan salātu mērču pagatavošanai, gan kulinārijas izstrādājumos, gan arī cepšanai mērenā temperatūrā. Linsēklu eļļā ir nepiesātinātās taukskābes, kas palīdz pret aterosklerozi un aptaukošanos, kā arī ārīgi – ādas termisko un staru terapijas radīto apdegumu un sasprēgājumu ārstēšanai.

 

Arī linsēklas ir ļoti vērtīgs produkts, jo nodrošina organismu ar olbaltumvielām, ogļhidrātiem, minerālvielām, karotīnu, B grupas vitamīniem, fermentiem un nepiesātinātajām taukskābēm: linolēnskābi, linolskābi un oleīnskābi. Tās ir nepieciešamas katrai cilvēka organisma šūnai.

 

Linsēklām ir ļoti plašs pielietojuma klāsts ar izvēles iespējām! Tās izmantojamas dažādos veidos – sausas veselas, sasmalcinātas pulverī vai novārījumā.

Ja organismam ir nepieciešama enerģija, uzturā var lietot linsēklu eļļu, veselas sēklas, ko pievieno salātiem, maizītēm, putrām u.c. Atšķirībā no citām sēklām un riekstiem linsēklās ir daudz šķiedrvielu, kas uztur tīrību un kārtību zarnu traktā.

Lielisks produkts ir smalcinātas linsēklas, no kurām daļēji ir atdalīta eļļa, taču ir ļoti daudz aminoskābju, šķiedrvielu un lignānu. “Iecavnieks” ražo arī smalcinātas linsēklas ar inulīnu. Šī bioloģiski aktīvā viela ir probiotiķis, kas cilvēka organismā veicina fruktozes veidošanos, kura mazina cukura līmeni asinīs un ieteicama diabēta slimniekiem. Turklāt inulīns uzlabo zarnu trakta darbību, veicina kalcija uzsūkšanos kaulaudos, ir dabīgs imunitātes stiprinātājs. Smalcināto linsēklu pielietošana ir vienkārša – tās vai nu iemaisa jogurtā, kefīrā, sulā vai ūdenī, vai pievieno salātiem, desertiem u.c.

Starp citu, linsēklu produktus var lietot arī mājas kosmētikas vajadzībām, piemēram, pagatavot sejas masku no lineļļas vai ķermeņa skrubi no smalcinātām linsēklām.

Svarīgākais ir nodrošināt organismu ar visām nepieciešamajām uzturvielām, ieklausoties savā organismā! Tas pateiks priekšā, kas noteiktā laika periodā tam ir visvairāk nepieciešams.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+