Jaunais pavārs Haralds Saušs Brazīlijā rādīja savas prasmes visdažādāko ēdienu gatavošanā.
Jaunais pavārs Haralds Saušs Brazīlijā rādīja savas prasmes visdažādāko ēdienu gatavošanā.
Foto – Valsts izglītības attīstības aģentūra

No Brazīlijas – ar medaļām 0

Augustā no Brazīlijas atgriezās septiņi jauni Latvijas profesionāļi – profesionālo vidusskolu audzēkņi un absolventi, kuri piedalījās konkursā “WorldSkills”, rādot savas prasmes dažādās jomās. Četri no viņiem saņēmuši ekselences medaļas, kas nozīmē, ka sasnieguši 500 punktus no 599 
iespējamiem.

Reklāma
Reklāma
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 1
TV24
“Jāklausās, ka esam šmaukušies.” Par netaisnību un piemaksām tiem pensionāriem, kuri strādājuši padomju laikā
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 178
Lasīt citas ziņas

Medaļas saņēma mēbeļu galdnieks Reinis Gusts, elektriķis Maksims Ivancovs, skatlogu noformētāja Anna Līva Traumane un pavārs Haralds Saušs. Par labāko sniegumu valsts komandā titulu “Best of Nation” ieguva web lapu dizainers Artūrs Krapāns.

Haralds jau pērn absolvējis Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu. Viņš strādā restorānā “Kaļķu vārti” pie šefpavāra Raimonda Zommera, kurš palīdzēja Haraldam sagatavoties gan “WorldSkills”, gan iepriekšējiem konkursiem – “Pavārzellim” tepat Latvijā un “EuroSkills”, kurā savas prasmes rāda jaunie profesionāļi no visas Eiropas. “Pavārzellī” Haralds ieguva zelta titulu, bet “EuroSkills” arī ekselences medaļu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Haralds stāsta, ka “WorldSkills” bija grūtāks konkurss nekā Eiropas līmeņa sacensības. Bija vairāk iepriekš nezināmu produktu. Savas prasmes jaunajiem pavāriem bija jāpierāda trīs dienās. Vispirms pašiem jāiekārto sava darba vieta: jāsaliek īstajās vietās katli un pannas, pareizi jāsaliek produkti ledusskapī, jāsastāda ēdienkarte nākamajām divām dienām. Bija doti produkti un noteikts, kam noteikti jābūt ēdienā, bet ēdienkarti varēja sastādīt diezgan brīvi. Vienā konkursa dienā Haralds gatavoja burkānu krēmzupu, pamatēdienu no vistas un mango musu, bet nākamajā gājis grūtāk. Strādājis astoņas stundas, nav bijis laika pusdienām, jo vajadzēja veidot kanapē un citas uzkodas ar vienkāršam izēdājam gana sarežģītiem un nedzirdētiem nosaukumiem. Tāpat tapuši vairāku veidu deserti.

Konkursā bija jāmāk arī sagriezt dārzeņus noteikta izmēra stienīšos un grebt no dārzeņiem muciņas. “Biju ļoti priecīgs, ka ēdiens izdevās garšīgs. Nu varbūt noformēt varēju vēl labāk, krāsaināk,” spriež jaunais pavārs. “Bet jo sevišķi man konkursā patika tas, ka iepazinu jaunus profesionāļus no visas pasaules. “WorldSkills” direktors teica, ka konkursā pulcējusies jaunā zelta paaudze. Un tā arī ir. Domāju, ka pēc gadiem mums katram būs savs veiksmīgs uzņēmums.”

Ekselences medaļu pārveda arī Cēsu profesionālās vidusskolas absolvents, mēbeļu galdnieks Reinis Gusts. Arī viņš pirms braukšanas uz “WorldSkills” sevi pierādīja Latvijas līmeņa konkursos, gatavojot gan krēslu, gan durvis. Pirms dalības “WorldSkills” Reinis zināja, ka būs jāgatavo mazs skapītis, tāds kā naktsskapītis. Tāpēc iepriekš trenējās to veidot tepat Latvijā pie speciālistiem Rīgas Amatniecības vidusskolā. “Braucu uz turieni nedēļas nogalēs. Trenējos veikt galdnieka darbu gan ātri, gan precīzi,” stāsta Reinis. Nebija gan zināms, pēc kādiem tieši rasējumiem būs jāgatavo konkursa darbs, tāpēc bija jābūt gatavam arī pārsteigumiem. Konkursā skapītis bija jāizgatavo 22 stundu laikā. Taču šis darba laiks bija sadalīts pa četrām dienām. Konkursa laikā Reinis ļoti uztraucies katru dienu līdz pusdienlaikam, bet pēcpusdienās jau strādājis mierīgāk. Uztraukums darbam kaitējis, nevarējis strādāt gana precīzi. Tikmēr Āzijas jaunos galdniekus vismaz ārēji nekas nav satraucis. Tie strādājuši kā robotiņi, turklāt ieradušies ar milzīgām instrumentu kastēm un arī uzvarējuši. Interesanti, ka Haralds pamanījis, ka Āzijas pavāri arī strādājot kā roboti.

Reklāma
Reklāma

Abi puiši atzīst: iespaidīgi bijis arī tas, ka konkurss noticis Brazīlijā. “Neko tamlīdzīgu iepriekš nebiju redzējis – daba, mājas, cilvēku pūļi,” saka Reinis.

Patlaban Reinis uzsācis studijas Latvijas Lauksaimniecības universitātē, kur vēlas kļūt par lauksaimnieku ar augstāko izglītību. “Man būs divi uzņēmumi: viens galdniecības, bet otrs lauksaimniecības. Turpināšu audzēt lopus, tāpat kā Alūksnes pusē to dara mani vecāki,” saka Reinis. “Man patīk abas šīs jomas. Tieši galdniecības jomā gribētu veidot mākslinieciskus darbus. Sadarbotos ar savu māsu, kura ir māksliniece.” Savulaik nolēmis doties uz profesionālo vidusskolu tāpēc, ka ļoti paticis darboties ar koku un gribējis to kārtīgāk iemācīties.

Savukārt Haralds pēc pamatskolas nolēmis iegūt profesiju, jo tas licies prātīgāk nekā mācīties parastā vidusskolā. Jau pirms mācībām tehnikumā paticis gatavot ēst.

Valstu kopvērtējumā Latvijai konkursā tika 19. labākais komandas rezultāts. Aiz Latvijas palika Vācija, Zviedrija, Somija, Beļģija, Nīderlande, Igaunija un citas valstis. Kopumā piedalījās 59 valstu komandas. Lielākos laurus plūca Ķīna, Koreja, Japāna, Brazīlija, Austrija, Šveice, Francija. Šī bija tikai otrā reize, kad Latvijas jaunieši pilntiesīgi piedalījās “WorldSkills” konkursā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.