Mobilā versija
-1.6°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
14. septembris, 2012
Drukāt

Pārtikas kvalitātes zīmju reģistrācija aizņems divreiz mazāk laika

Foto - LETAFoto - LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti šodien ar pārliecinošu balsu vairākumu pieņēma regulu, kas arī paredz, ka pārtikas kvalitātes zīmju reģistrācijas laiks tiek saīsināts no gada uz pusgadu.

EP Informācijas biroja pārstāve Iveta Ķelpe aģentūru LETA informēja, ka ar šo regulu arī tiks uzlabota arī reģistrēto zīmju aizsardzība un ieviesta jauna kvalitātes zīme “kalnu” produktiem – šis marķējums palīdzēs kalnu apvidu ražotājiem vairāk popularizēt savas produkcijas pievienoto vērtību.

Jaunā regula nosaka, ka Eiropas Komisijai atbilde uz reģistrācijas pieprasījumu līdzšinējo 12 mēnešu vietā būs jāsniedz sešu mēnešu laikā. Samazināts arī laikposms, kurā atļauts iesniegt iebildumus.

Regulā iekļauta arī jauna tradicionālo produktu definīcija – ražotājiem, kas pieteiksies marķējumam “garantētās tradicionālās īpatnības” būs jāpierāda, ka produkts pārdots attiecīgās dalībvalsts tirgū vismaz 30 gadus. Pēc EP prasības jaunā tradicionālo produktu shēma aizsargās ne vien tradicionālas ražošanas metodes, bet arī tradicionālas receptes.

Savukārt noteiktā labākā aizsardzība reģistrētiem produktiem paredz, ka pārtikas ražotāju grupas, ražotāji un pārstrādātāji apvienības varēs veikt dažādus pasākumus, lai aizsargātu reģistrētu cilmes vietas nosaukumu vai ģeogrāfiskās izcelsmes norādes un aizsargātu produktu reputāciju.

“Atviegloti noteikumi mudinās lauksaimniekus reģistrēt vairāk kvalitātes zīmju, tādējādi efektīvāk skaidrojot lauku produktu pievienoto vērtību patērētājiem, kas varēs pieņemt uz informāciju balstītus lēmumus par pirkumiem,” skaidro EP deputāte Iratkse Garsija Pereza.

Šo regulu EP pieņēma ar 528 balsīm “par”, 57 “pret”, bet 33 deputāti balsojumā atturējās.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+