Mobilā versija
+0.2°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
1. jūlijs, 2012
Drukāt

Piemīlīgais, maigais zvērs – piena zoogleja (1)

Foto no izdevniecības Lauku Avīze arhīvaFoto no izdevniecības Lauku Avīze arhīva

Vasarā vairāk kārojas auksto zupu, labprāt iemalkojam rūgušpienā vai kefīrā gatavotu kokteili ar zaļumiem vai ogām. Vai neesam aizmirsuši vēl kādu brīnišķīgu skābpiena produktu, ko tautā mēdz dēvēt par Tibetas piena sēni, kaut pareizi būtu jāsaka: piena zoogleja?

 

Piena zoogleja (zoogleja – dzīvnieku līme) ir ar unikālām īpašībām apveltīts dzīvs organisms, ko veido baktērijas. Tā apaļais ķermenis atgādina miniatūru ziedkāpostu, kas piemērotos apstākļos strauji aug, līdz sāk dalīties, veidojot valganu, birstošu, izmirkušiem rīsiem līdzīgu masu. Labu vidi šim dzīvnieciņam nodrošina kvalitatīvs piens, kas sarežģītu procesu ietekmē tiek saraudzēts, iegūstot brīnišķīgu garšu un pārsteidzoši daudzveidīgas dziednieciskas īpašības. Tās kopš senlaikiem pazīst Tibetas viedie, Indijas jogi un mongoļu šamaņi, mūsdienās izzina daudzu pasaules tautu zinātnieki. Nesen plašs pētījums šajā jomā veikts kādā no vadošajām japāņu farmaceitiskajām korporācijām. Autoritatīvi secināts: bioloģiski aktīvo vielu komplekss, kas saraudzē pienu, stimulē organisma aizsargspējas un palīdz turēties pretī vēzim. Noder sirds un asinsvadu slimību gadījumos, lietojams gan pret paaugstinātu asinsspiedienu un aterosklerozes draudu mazināšanai, gan aknu un žultspūšļa slimību dziedināšanā. Pastāvīga sēnes kefīra lietošana palīdz saglabāt možumu un darbaspējas.

 

Pret dzīvu radību – saudzīgi

Piena sēnes pārtapšana par uzturā lietojamu produktu: vienu tējkaroti tīri nomazgātu sēnes rīsu pārlej ar puslitru piena, trauku pārklāj ar marlīti un novieto tumšā vietā istabas temperatūrā. Raudzē-
šanai nepieciešamas vairākas dienas. Ja grib, lai piena savilkšanās norisinās ātrāk, pievieno vairāk sēnes – ēdamkaroti uz glāzi piena. Dzēriens ir gatavs, kad ieguvis maigi skābenu garšu, bet trauka virspusē uzpeldējušie graudiņi, salipuši blīvā slānī, sastājušies virs sarūgušā piena.

Burkas saturu samaisa, nokāš. Iegūtais kefīra konsistences šķidrums ir gatavs turpmākai lietošanai, bet trauks un sietiņā palikušie rīsi zem ūdens strūklas jānomazgā, tad jāpārlej ar jaunu piena porciju vai arī jāļauj sēnei kādu brīdi atpūsties. Tas nozīmē: putraimus ievieto nemetāla traukā, pārlej ar desmit procentu glikozes šķīdumu, pārklāj ar marlīti un liek ledusskapī. Pēc nedēļas glikozes šķīdumu nomaina.

 

Jārīkojas zinoši

✔ Šāda veselības kefīra pagatavošanai der tikai nenokrejots un pēc iespējas dabiskāks istabas temperatūras piens. Ideāli, ja tas tikko slaukts un nav apstrādāts, bet arī Lazdonas un Cesvaines piensaimnieku fasētajā pienā sēne jūtas ļoti labi. Savukārt no pulvera gatavotajos baltajos šķidrumos ar nosaukumu piens zoogleja nīkst.

✔ Sēne jāsargā no saskares ar metālu – tā nav glabājama metāla traukos, nokāšanai der tikai dabiska materiāla vai plastmasas sietiņš, maisīšanai jāizmanto koka vai plastmasas karote.

✔ Tā kā sēne, būdama dzīva, strauji vairojas, tā ik pa laikam jāsadala, atstājot burciņā tikai turpmākai rūgšanai nepieciešamo daudzumu. Neizmantoto atlikumu nebūtu ētiski noslīcināt tualetes podā. Šis dzīvnieks māca dalīties, draudzēties un to, kas nav vajadzīgs pašam, piedāvāt citiem – kaut vai ar interneta starpniecību.

✔ Ja iegūtā kefīra vienai lietošanas reizei par daudz, to vismaz pāris dienu var glabāt ledusskapī. Tomēr jārēķinās, ka tad skābums kļūst spalgāks un daļa vērtīgo īpašību pabalē.

✔ Ja pret sēni neattiecas ar mīļumu un rūpību (dzīva!): tur vēsumā, pārāk ilgi raudzē, pēc iegūtā dzēriena noliešanas rīsus nenomazgā vai nomazgātus neaplej ne ar pienu, ne glikozes šķīdumu, tā kļūst brūna, sāk smakot un drīz vien aiziet bojā.

 

Parotaļāsimies!
pienasene

Pēc visiem noteikumiem pagatavota piena zooglejas dzēriena garša atgādina tīrkultūru.

✔ To patīkami iemalkot ierastā kefīra vai rūgušpiena vietā.

✔ Produktu var izmantot aukstās zupas gatavošanai un kokteiļiem.

✔ Ja gadās pārsauļoties, īstā reize apsvilušajai vietai uzlikt sēnes kefīriņa kompresi.

✔ Kefīra maska kavē blaugznu veidošanos, matus dara spēcīgus un mirdzošus, mazina matu galu šķelšanos: ar vates tamponu ieziež galvas ādā sēnes kefīru, pēc divām stundām izmazgā.

✔ Ja vēlas atbrīvoties no vasarraibumiem vai pigmenta plankumiem, vērts divreiz dienā problēmu vietas ieziest ar piena sēnes uzlējumu, vismaz pusstundu paturēt, tad ar vēsu ūdeni nomazgāt.

✔ Pusstundu pēc katras ēdienreizes izdzerot pa glāzei (250 gramu) Tibetas piena sēnes uzlējuma un reizi nedēļā ievērojot vismaz vienu atslodzes dienu, kad lieto tikai sēnes kefīru, bumbierus un ābolus, uzlabojas vielmaiņa un nemanot pazūd liekais svars.

✔ Ja nācies lietot antibiotikas, piena sēnes dzēriens ir labs līdzeklis zarnu mikrofloras atjaunošanai.

✔ Īpaši gards ir no šāda rūgušpiena taisīts biezpiens – saldens, maigas konsistences, brīnišķīgi sader kopā ar zaļumiem. Tikai jāatceras, ka masas uzsildīšanu, līdz atdalās suliņas, jāveic lēni, vislabāk karsta ūdens peldē.

✔ No sēnes biezpiena var siet sieru.

✔ Piena suliņas nekādā gadījumā nevajadzētu liet laukā – ja nekārojas izdzert (ļoti garšīgas), var izmantot kāju mērcēšanai. Pēc tādas procedūras papēžiem āda maiga kā zīds.

 

Ar spēlēšanos tomēr uzmanīgi

Nav tā – jo vairāk veselības kokteiļa, jo labāk. Arī piena zooglejas lietošanā pieejai jābūt individuālai. Organismam pie tās vispirms jāpierod, taču šī pierašana norisinās atšķirīgi.

Izmantojot šo kefīru tikai veselības stiprināšanai, devai nevajadzētu pārsniegt 800 mililitrus dienā, turklāt tā jāsadala četrās porcijās un sākumā labāk jālieto tikai pirms ēšanas. Bērniem porcija vēl mazāka – 150 līdz 300 miligrami dienā.

Lietojot produktu pirmo reizi, kefīru vēlams iedzert divas stundas pirms gulētiešanas – 100 mililitru pieaugušajiem, 50 – bērniem. Tas tālab, ka sākumā, līdzsvarojot zarnu mikrofloru, kurā daudziem valda īsts haoss, dzēriens var izraisīt atslābinošu efektu. Tas mēdz izpausties arī kā vēdera pūšanās, burkšķēšana, pat caureja. Šajā laikā nereti elpai parādās netīkams aromāts, urīns kļūst tumšs un iegūst asu smaku, arī sviedri ož spīvāk. Taču divu nedēļu laikā šīs netīkamās pazīmes pāriet un organisms burtiski uzzied.

Tibetas piena sēnes profilakses kurss parasti ilgst no 20 dienām līdz trim mēnešiem, pēc tam vismaz uz pāris mēnešiem tās lietošana jāpārtrauc.

Nav pamata apšaubīt fungoterapijas (zinātne par sēņu ārstnieciskajām īpašībām) speciālistu atzinumus, ka piena zooglejas lietošana spēj palīdzēt plaušu slimību, sevišķi tuberkulozes un pneimonijas ārstēšanā, atvieglina gremošanas sistēmas kaišu norisi, uzlabo aknu un žultsvadu, sirds un asinsvadu slimnieku pašsajūtu, noder aterosklerozes un vielmaiņas ligu gadījumā. Taču ārstēšanu, kas jau prasa īpašas metodes, drīkst veikt speciālists. Tāpēc, ja no piena sēnes tiek gaidīts vairāk par gardu maltīti ēdienreizēs, ciešu miegu naktī un enerģijas pārpilnību dienā, vispirms noteikti jāaprunājas ar ārstu.

 

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Es sēni lietoju gadiem, dalījos un viss it kā notika. Jāievēro būtiska lieta – lietot tikai īstu pienu, labāk vājpienu, bet ne lielveikalā pērkamo suslu, jo tas nav piens un ir bezvērtīgs…

Draugiem Facebook Twitter Google+