Mobilā versija
+13.8°C
Rudīte, Everts
Otrdiena, 22. augusts, 2017
2. janvāris, 2017
Drukāt

Pupiņu kolekcija

pl02012017

Viena no lielākajām kolekcijām – aptuveni 30 krāsu cūku pupu, lielo kāršu pupu un daudzkrāsainu dārza pupiņu – pieder Rūtai Beirotei no Krimuldas novada zemnieku saimniecības “Zutiņi”, kas ir arī organizācijas “Slow Food” biedre. Saimniecībā mērķ­tiecīgi saglabā senās, tā sauktās tautas selekcijas šķirnes un arvien seko līdzi novitātēm, izmēģinot jaunas šķirnes.

“Kolekcionēt sākām ar omes pupiņām, kas arī mums ir vissenākā šķirne bez nosaukuma. Tai ir iegarenas, ļoti miltainas sēklas ar visizteiktāko pupiņu garšu. Vārot izjūk. Var novākt septembra sākumā, pat nesagaidot salnas, sēklas jau ir nogatavojušās,” stāsta pupiņu audzētāja.

Tirgū pieprasītākās četras pupiņu šķirnes “Zutiņos” audzē 3,8 ha platībā, pārējās sēj ar rokām, katrai šķirnei atvēlot piecas vagas. Pākšaugus, ko audzē lielos daudzumos, kuļ ar kombainu. Pārējiem ražas sagatavošana tirgum ir roku un kāju darbs.

“Latvieši ēd diezgan maz pupiņu, lai gan augstās uzturvērtības un lieliskās garšas dēļ šiem pākš­augiem ēdienkartē vajadzētu ieņemt daudz lielāku vietu. Cenšamies tās padarīt interesantākas – veidojam gan krāsainas krelles, gan Adventa vainagus. Savu produkciju realizējam Straupes lauku labumu tirdziņā un zemnieku produkcijas veikalos “Klēts”,” atklāj Rūta Beirote.

Pupiņām atšķiras ne tikai izskats, bet arī miziņas biezums, konsistence, garša, uzturvērtība. Jo tumšākas krāsas pupas, jo sarežģītāks olbaltumvielu ķēdes process tajās. Kolekcionāre stāsta, ka pasaulē vispieprasītākās ir baltās, sarkanās nierveida un ‘Borlotti’ šķirnes pupiņas.

Cūku pupām var piešķirt jaunu garšas niansi iemarinējot. Vispirms tās kārtīgi izmērcē, izvāra. Marinādi gatavo līdzīgi kā gurķiem vai sēnēm. Traukam uzliek vāku un novieto ledusskapī, ik pēc pāris stundām pupas apmaisa. Marinētās pupas piešķir ļoti labu garšu borščam.

Pēdējos gados vairs nav iespējams izaudzēt pupas un pupiņas bez sēklgraužiem. Lai ierobežotu to izplatību, jālieto insekticīdi. Kaitēkļa kūniņas sēklās var būt, taču vēsumā tās neizšķiļas. Sēklgraužiem patīk siltums, tie kļūst aktīvi virs +15 °C temperatūrā. No visām cūku pupām sēklgraužiem visvairāk garšo zaļās.

 

Plašāk – šodienas “Praktiskā Latvieša” numurā.

Pievienot komentāru

Pasaulē
Draugiem Facebook Twitter Google+