Foto – Aija Geida

Sīpolu dienas – dažādās variācijās 0

Ko interesantu un smeķīgu varētu pagatavot no sīpoliem? Tie jāēd dūšīgi, jo šogad tie ellīgi pūst. Dzīvoju viens, bet, ja būs labas receptes, pietiks drosmes izmēģināt arī bez sirdsdāmas piepalīdzēšanas. Citādi katru dienu tikai sacepti kopā ar kartupeļiem un cūkas miesu… 
Daumants Limbažu novadā

Reklāma
Reklāma

 

Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 5
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 27
TV24
“Jāklausās, ka esam šmaukušies.” Par netaisnību un piemaksām tiem pensionāriem, kuri strādājuši padomju laikā 189
Lasīt citas ziņas

Sīpols ir dārzenis, no kura var uzburt desmitiem gardu ēdienu. Franču sīpolzupa, krēmzupas, picas, pīrāgi, plātsmaizes, standziņas, fritēti sīpolu gredzeni, dažādi sautējumi ar sieru un pat sīpolu marmelāde! Iespējas ir neierobežotas, lai tik vaļa pie plīts stāvēt!

 

Fritēti sīpolu gredzeni (4 porcijas)

Sastāvdaļas:

• 3 sīpoli,

• 100 g kviešu miltu,

• 25 g kartupeļu cietes,

• 100 g baltmaizes rīvmaizes,

• 200 ml piena,

• 1 ola,

• 3 ēdamkarotes sakapāta bazilika,

• 1 ēdamkarote kaltētu pētersīļu,

• ½ tējkarotes maltu melno piparu,

• 1∕3 tējkarotes cepamā pulvera,

• ½ tējkarotes sāls,

• aptuveni 0,5 l augu eļļas fritēšanai.

 

Kā gatavot?

Sīpolus sagriež šķēlēs un uz pusstundu iemērc aukstā ūdenī. Tad nokāš un nosusina virtuves papīra dvielī. Bļodā sajauc kviešu miltus, rīvmaizi, kartupeļu cieti, cepamo pulveri, garšvielas un sāli. Olu sakuļ ar pienu un pievieno miltu maisījumam, samaisa. Mīklai jāsanāk tik šķidrai kā plānajām pankūkām. Sīpolus iemērc mīklā un liek iepriekš sakarsētā eļļā. Fritē uz mērenas uguns, kamēr gaiši brūni (aptuveni 4 – 5 minūtes) un tad ar putu karoti izņem un nosusina papīra dvielī. Vislabāk garšo, kamēr silti, bet labi noder arī auksti – kā uzkoda pie alus.

 

 

Franču sīpolu zupa (6 porcijas)

(foto augšējā attēlā) 

Sastāvdaļas:

• 1 kg sīpolu,

• 60 g sviesta,

• 300 ml baltvīna,

• 1,5 l buljona,

• ½ tējkarotes maltu melno piparu,

• 1 ēdamkarote kviešu miltu,

• ½ tējkarotes malta muskatrieksta,

• 3 – 4 timiāna zariņi,

• 1 tējkarote sāls,

• 1 tējkarote cukura.

 

Kā gatavot?

CITI ŠOBRĪD LASA

Pannā izkausē sviestu, pievieno sīpolus un sāli, sautē uz mazas uguns, līdz sīpoli mīksti: 15 – 20 minūtes, bet nedrīkst palikt brūni vai piedegt. Tad pievieno miltus un samaisa, pielej baltvīnu un rūpīgi izmaisa, lai masā nepaliek kunkuļi. Var sākumā pieliet nedaudz baltvīna, izmaisīt un tikai tad liet atlikušo daudzumu, tā nodrošināsiet, ka nepaliek kunkuļi. Tad pievieno buljonu, maltus melnos piparus un timiānu (svaigu vai kaltētu). Uzvāra, pieliek maltu muskatriekstu. Pasniedz ar karstām siermaizītēm. Vienkārši, bet eleganti un garšīgi.

 

 

Krēmzupa ar sieru

Sastāvdaļas:

• 6 sīpoli,

• 2 ēdamkarotes sviesta,

• 80 g Parmezāna siera,

• 150 ml saldā krējuma,

• 600 ml buljona,

• 2 sakulti olu dzeltenumi,

• 1 ēdamkarote kukurūzas miltu,

• ½ tējkarotes malta muskatrieksta,

• 2 ēdamkarotes kaltētu pētersīļu,

• 1 tējkarote sāls.

 

Kā gatavot?

Pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus, kamēr tie kļūst zeltaini. Tad pieber kukurūzas miltus un pāris minūtes cep, visu laiku maisot. Pievieno buljonu un rūpīgi izmaisa. Pieliek garšvielas, sāli, saldo krējumu un vāra 10 minūtes. Tad pievieno uz smalkas rīves sarīvētu sieru un sakultus olas dzeltenumus. Pavāra vēl pāris minūtes, pasniedz karstu ar siera grauzdiņiem. Ļoti aromātiski un gardi! Parmezāna siera vietā var izmantot arī Krievijas vai Holandes sieru.

 

Sīpolu plātsmaize (pannai 25×35 cm diametrā)


Sastāvdaļas:

• 500 g rauga mīklas,

• 3 sīpoli,

• 2 ēdamkarotes olīveļļas,

• 200 g saceptu speķa gabaliņu,

• 1 tējkarote sāls,

• 1 ēdamkarote kaltēta majorāna,

• sezama un ķirbja sēkliņas pārkaisīšanai.

 

Kā gatavot?

Rauga mīklu izrullē un izliek pannā, kura izklāta ar cepamo papīru. Atstāj uz pusstundu uzbriest. Eļļā apcep sīpolus, līdz tie zeltaini brūni. Uz mīklas klāj apceptos speķa gabaliņus ar visu taukumiņu, tad sīpolus, pārkaisa ar sāli un kaltētu majorānu. Cep 20 – 25 minūtes +180…+200 °C. Kad gatavs, pārkaisa ar sēkliņām. Iznāk neparasta, bet garda pica!

 

Mazās picas ar sīpoliem (4 porcijas)

Sastāvdaļas:

• 600 g picas mīklas,

• 2 sīpoli,

• 3 ēdamkarotes olīveļļas,

• 100 ml ūdens,

• 2 ēdamkarotes etiķa,

• 1∕3 tējkarotes maltu melno piparu,

• ½ tējkarotes sāls,

• 3 ēdamkarotes sakapātu zaļumu (pētersīļu, timiāna vai rozmarīna).

Kā gatavot?

Uzvāra ūdeni, pieliek etiķi un šķēlēs sagrieztus sīpolus un vāra, līdz mīksti. Notecina. Pannā uzkarsē eļļu un apcep tajā sīpolus kopā ar sāli un maltiem melnajiem pipariem. Beigās pievieno pusi no smalki sakapātiem zaļumiem. Picas mīklu izrullē, izspiež mazus aplīšus, uzliek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Uz katra aplīša uzliek pa karotei sīpolu un pārkaisa ar atlikušajiem zaļumiem. Cep aptuveni 15 minūtes +180 grādos, līdz mīkla kļūst zeltaini brūna. Garda uzkoda pie zupām! Picas mīklai var iegādāties arī gatavo maisījumu.

Reklāma
Reklāma

 

Sautējums ar papriku un tomātiem (4 porcijas)


Sastāvdaļas:

• 1 paprikas pāksts,

• 0,5 kg sīpolu,

• 300 g stingru tomātu,

• 60 ml olīveļļas,

• 1 tējkarote karija pulvera,

• ½ – 1 tējkarote sāls,

• ½ tējkarotes maltu melno piparu.

 

Kā gatavot?

Vokpannā sakarsē eļļu, pievieno šķēlēs sagrieztus sīpolus un sautē, līdz tie kļūst zeltaini. Pieliek gabaliņos sagrieztu papriku un sutina vēl piecas minūtes. Tad pieliek tomātus, sāli, kariju un maltus melnos piparus un, ik pa laikam apmaisot, sautē vēl 5 – 10 minūtes. Pasniedz kopā ar rīsiem. Viegls, aromātisks ēdiens. Ja gribas treknākas vakariņas, var pievienot arī gaļas gabaliņus.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.