Mobilā versija
-2.4°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
13. februāris, 2012
Drukāt

Spēks no grauda

graudmaleji_3256

Raimonds un Ieva Biedrīši ir jauni uzņēmēji, kas pieredzi uzkrājuši, tirgojot dabīgos ķermeņa kopšanas līdzekļus un to sastāvdaļas. Viņi nenobijās no jauna krīzes viļņa gaidām un pērn septembrī atvēra veikalu “Grauda spēks”, lai piedāvātu kvalitatīvus graudaugus un svaigi maltus pilngraudu miltus. Tā sperts vēl viens solis tuvāk zaļajam dzīvesveidam.

 

Abi pēc izglītības ir sociologi. Dažādu apstākļu iespaidoti, pirms dažiem gadiem pievērsušies citai darbības jomai.

– Mūsu bērns bija alerģisks, tāpēc viņam vajadzēja speciālus krēmus, kas maksā diezgan krietnu naudu. Sieva, izpētījusi krēma sastāvu, saprata, ka, iegādājoties izejvielas, var to pagatavot pati.

Iegūstot nepieciešamās zināšanas un prasmes, nolēmusi dabīgos ķermeņa kopšanas līdzekļus pārdot internetveikalā. Starts uzņēmējdarbībā izrādījies veiksmīgs, tāpēc radusies drosme un arī pamatojums atvērt nelielu kosmētisko preču veikaliņu “BBFactory”, kurā Ieva Biedrīte saimnieko joprojām. Kad pārstājis darboties blakus esošais kāzu kleitu salons, jaunā ģimene to uztvērusi kā izaicinājumu paplašināt ģimenes uzņēmumu – izveidot veikalu, kur tirgotu graudus un pilngraudu miltus. Kādu pusotru gadu mājās cepot maizi, bija pārliecinājušies, ka ir ļoti grūti nopirkt uzturvielām bagātus miltus.

– Sieva maizi cepa no rupja maluma miltiem, kam pievienotas klijas. Psiholoģiski šķiet, ka tie ir pilngraudu milti, bet, pētot informāciju, sapratu, ka mūsu izpratne ir bijusi kļūdaina. Jo pilngraudu miltos tiek samalts viss grauds – gan apvalks, ko citkārt pērk atsevišķi kā klijas, gan grauda dīglis, kurā koncentrējas daudz vērtīgu vielu. Tā kā šāda piedāvājuma Rīgā īsti nekur nebija, teicu Ievai: klau, mums ir jāmaļ! Ideja bija dzimusi, vajadzēja to tikai realizēt. Gribējām radīt vietu, kur visas maizes cepšanai vajadzīgās sastāvdaļas var nopirkt vienkopus, – stāsta Raimonds Biedrītis.

Veikala izveidē ieguldījuši savus līdzekļus. Neko līdzīgu Latvijā viņi nebija redzējuši, biznesa joma bija jauna, tāpēc Biedrīši nolēmuši veikala iekārtojumā investēt pēc iespējas mazāk naudas. Lai neizdošanās gadījumā būtu pēc iespējas mazāki zaudējumi.

 

Augstvērtīga prece
graudmaleji_3205

Pircējiem uzņēmēji vēlējās piedāvāt augstvērtīgus graudaugus, nevis tādus, kam nezināma izcelsme, slikta kvalitāte vai kuri paredzēti lopbarībai. Meklējot augstas raudzes kviešus, rudzus, miežus un auzas, Raimonds sazinājies gan ar kādreizējiem darba biedriem Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā, gan ar zinātniekiem un selekcionāriem no Stendes un Priekuļiem. Tirgošanai kailgraudu auzas, tritikāli un zirņus iepērkot no Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta (pirmie esot sākuši malt nelielā daudzumā!), rudzi, kvieži un mieži nāk no Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūta, kā arī no bioloģiskajām zemnieku saimniecībām.

– Mūsu piedāvājums kopš veikala atvēršanas ir pieaudzis. Piemēram, to esam papildinājuši ar griķiem, turklāt neapgrauzdētiem, jo tādi ir veselīgāki. Pircējiem neierasti zaļās jeb graudu dabīgās krāsas griķus pērkam no zemnieku saimniecības “Kurmīši” Krāslavas novadā, kas ir vieni no trīs lielākajiem ārstniecības augu audzētājiem Latvijā. Ja griķu graudi nav grauzdēti, tos var diedzēt, bet no tiem vārīta putra satur daudz vairāk vērtīgu vielu, nekā no grauzdētiem graudiem tapusī. Vieniem tie garšo vairāk, citiem mazāk, jo nav izteiktās griķu garšas, drīzāk – zaļas zāles garša. Bet tajā brīdī, kad šos zaļos griķus samaļ miltos, lai ceptu kēksus, pankūkas, pievienotu maizes mīklai, termiskās apstrādes laikā parādās griķiem raksturīgā garša, – zina stāstīt sertificēts bioloģiskās lauksaimniecības speciālists Raimonds Biedrītis, kas maizi ikdienā cep savai ģimenei un arī degustācijai veikalā. Arvien populārāka kļūst maizes cepšana mājas apstākļos gan šim nolūkam domātajās elektriskajās krāsniņās, gan cepeškrāsnīs, tāpēc veikalā piedāvā arī dažādus maisījumus mīklai. Lai garšas buķete būtu daudzveidīgāka, šos maisījumus iespējams papildināt ar kaltētiem garš­augiem, augļiem, riekstiem, rozīnēm, sēklām, kas plašā klāstā ir “Grauda spēka” plauktos. Daļa produkcijas ceļojot no zemnieku saimniecības “Kurmīši”, daļa – no vairumtirgotājiem. Veikalā ir arī ārstniecības augu tējas un bioloģiskais medus no zemnieku saimniecības “Priežukalns”.

 

Paradumu maiņa

Pircēju klātbūtnē miltos pārtop auzas, griķi, zirņi, rudzi, mieži, tritikāle un kukurūza. Tos iespējams samalt dažādās rupjuma pakāpēs: gan ļoti smalki, lai derētu smalkmaizītēm, gan daudz rupjāk, lai, piemēram, no kviešiem iegūtu mannu, gan pavisam rupji, lai milti derētu putrām.

Graudos esošie ogļhidrāti un olbaltumvielas organismam dod enerģiju, tikpat vērtīgas ir tajos ietilpstošās šķiedrvielas, vitamīni, minerālvielas un nepiesātinātās taukskābes. Visas šīs vielas ir pilnvērtīga uztura būtiskas sastāvdaļas, tāpēc pilngraudu produktus un rupja maluma miltus vajadzētu iekļaut uzturā, cik vien bieži iespējams.

 

– No šādiem miltiem ceptas pankūkas vai no rupjāka maluma pilngraudiem vārīta putra vizuāli nav pārāk pievilcīga, arī garša ir ļoti piesātināta, tāpēc bērns var saraukt degunu un pastumt nost pankūku šķīvi. Pāreja no balto miltu baltmaizes uz pilngraudu maizi vai putru nenotiek vienā dienā.

 

Raimonds uzsver – svaigi maltiem pilngraudu miltiem ir liela vērtība. Vienīgais to trūkums – īss derīguma temiņš.

– Šie milti jāizlieto divu, trīs mēnešu laikā. Tas ir tāpēc, ka graudus samaļ ar visu dīgli, un tajā esošās eļļas sāk oksidēties, milti kļūst rūgti. Tādi nestāvēs gadu vai divus, tāpēc vienā reizē jānopērk tik, cik spēj diezgan ātri izlietot.

Biedrīši sava veikala mājaslapā www.graudaspeks.lv piedāvā daudz oriģinālu ēdienu recepšu, lai apliecinātu, ka no pilngraudu miltiem var tapt ne tikai maize. Interesenti var pamēģināt, kā garšo pilngraudu kviešu miltu uzpūtenis ar āboliem un vaniļu, tritikāles kēksiņi ar āboliem, pilngraudu kviešu miltu eklēri un vēja kūkas, no zirņu miltiem ceptas veģetārās kotletes. Vēl no samaltiem pelēkajiem zirņiem sanākot lielisks skrubis, ko izmantot, ejot pirtī.

– Pie mums iegriežas ajūrvēdas piekritēji, sportisti, jaunās māmiņas un citi, kam rūp veselīgs uzturs. Starp citu, vairāku ēdienu receptes no pilngraudu miltiem esam aizguvuši no pircējiem. Viņi labprāt dalās pieredzē, bet mēs to savā mājaslapā popularizējam plašākam cilvēku lokam.

Pilngraudu labības miltiem ir draudzīga cena: rudzu, auzu un kviešu – Ls 0,85/kg, nemaltiem graudiem – Ls 0,60/kg, zirņu miltiem – Ls 1,25/kg. Maisījumi maizes cepšanai maksā no 0,70 līdz 1,75 Ls/kg.

– Pie mums graudus iegādājas ne vien ēdiena pagatavošanai, bet arī diedzēšanai! – priecājas saimnieks.

 

Paplašinās

graudmaleji_3301Viens no veikaliņa darbības stūrakmeņiem ir dzirnavas. Pirmās nolūkojuši internetā. Tās esot ražotas Vācijā mājsaimniecības vajadzībām.

– Pēc 12 kilogramu graudu samalšanas šīs mazjaudas dzirnavas automātiski apstājas, jo tām nepieciešama atpūta. Ja nestrādā dzirnavas, nav miltu, tāpēc nācās iegādāties vēl vienas dzirnavas.

Pirmās Biedrīšu maltuves dzirnakmeņa diametrs ir astoņi centimetri, otrai – jau 13 cm, bet pavisam drīz no Austrijas atceļošot trešās dzirnavas ar 40 centimetru dzirnakmeņiem un jaudu ap 250 apgrieziem minūtē, tās svēršot pustonnu! Raimonds ir pārliecināts, ka tās ģimenes uzņēmumam ļaus paplašināt savas iespējas un klientu loku.

– Jaunās dzirnavas malšanas procesā spēj atdalīt klijas. Tas ir vērtīgs ieguvums, jo daudzi pircēji vaicā pēc tām. Varēsim piedāvāt arī pilngraudu mannas putraimus un bīdelētus miltus. Savā neilgajā darbības laikā “Grauda spēkā” esam pārliecinājušies, ka arvien pieaug interese par kvalitatīvu pilngraudu miltu iekļaušanu uzturā. Tāpēc plānojam ierīkot stendus lielveikalos, jo pilsētās ir iesakņojusies tradīcija iepirkties tirdzniecības centros, nevis mazos veikaliņos. Rīgā dzīvo puse Latvijas, domāju, ka mana taktika attaisnosies…

Nesen esot uzsākuši sadarbību ar citas ģimenes uzņēmumu – SIA “Siera ražotne” no Raunas pagasta, kas ražo ne vien zaļo sieru, knapsieriņus, sieru ar garšaugiem, bet arī mājas makaronus.

– Kalnciema ielas tirdziņā ugunskristības piedzīvoja no manis maltiem trīs veidu pilngraudu miltiem Ilmāra Ceriņa ražotnē taisītie makaroni. Šim produktam bija piekrišana, tāpēc uzņēmējs ir nolēmis savām 19 jau piedāvājumā esošajām makaronu šķirnēm pievienot arī no pilngraudiem gatavotos.

Iegādājoties jaudīgāku malšanas ierīci, Biedrīši plāno iekļūt arī augstākajā kulinārijas klasē, jo sagatavošot pilngraudu bīdelētos miltus, kas būšot tik smalki kā putekļi un kurus var izmantot, lai ceptu izcilas smalkmaizītes. Sievastēvam aizejot mūžībā, pārņēmām viņa zemnieku saimniecību ar 20 hektāriem zemes Līvbērzes pagastā. Esam iecerējuši šovasar audzēt rozmarīnu, baziliku, timiānu, ķimenes un citus garšaugus. Tad tos nevajadzēs iegādāties no vairumtirgotājiem, būs pašu zemē audzēti. Nākotnes plānu mums gana, ir, kur atsperties.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+