Mobilā versija
Brīdinājums -2.5°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
28. marts, 2014
Drukāt

Universālais ingvers virtuvē

gingers

Ingvers ir universāla garšviela, kas lietojama saldiem un sāļiem ēdieniem, tējām un atspirdzinošiem dzērieniem. Tas izceļ un padara izteiksmīgu citu ēdiena sastāvdaļu garšu, tāpēc šo sakni izmanto dažādās garšvielu kombinācijās. Turklāt ingvers ļauj ēdienu ilgāk saglabāt svaigu, jo satur vielas, kas iznīcina baktērijas.

Savdabīgo smaržu ingvers ieguvis no ēteriskajām eļļām, bet aso garšu piešķir gingerols. Ingvers efektīvi palīdz pret sliktu dūšu, uzlabo gremošanu un ēstgribu, tēju lieto arī saaukstēšanās gadījumā.

Sāļajiem ēdieniem pievieno svaigu sakni, cepumiem vai kēksiem – pulveri. Ir arī marinēts, cukura sīrupā konservēts vai iecukurots ingvers, ko iegūst, sīrupā vārītus ingvera gabaliņus apžāvējot un apviļājot cukurā (to sauc par kristalizēto ingveru). To izmanto marmelādes vārīšanai, piemēram, kopā ar bietēm, citroniem vai medu, vai arī glazē ar šokolādi – iegūst eksotisku saldumu. Marinētas plānas ingvera šķēlītes ir lieliska piedeva pie suši un dažādiem zivju ēdieniem, savukārt ingveru cukura sīrupā izmanto, gatavojot limonādi vai ledus tēju.

Uzziņa

› Ingvera sakneņus var labi uzglabāt: istabas temperatūrā – aptuveni nedēļu, ledusskapī – mēnesi.

› Liekot ledusskapī, ingveru vēlams ietīt papīrā un ielikt polietilēna maisiņā vai iesaiņot pārtikas plēvē.

› Ilgākai glabāšanai var ietīt folijā un turēt saldētavā, nogriežot pa gabalam pēc vajadzības.

› Iegriezti ingvera sakneņi glabājas tikpat labi kā veseli, atliek vien noņemt apkaltušo griezuma vietu.

› Dažādos rīsu, gaļas un dārzeņu ēdienos ingvers labi sader kopā ar romiešu ķimenēm, sinepju graudiņiem, ķiplokiem, kurkumu un koriandru.

› Saldajos ēdienos iecienīta kombinācija ir ingvers, kanēlis un krustnagliņas.

› Piedevās pie zivju ēdieniem var pasniegt kraukšķīgus, eļļā apceptus, salmiņos sagrieztus ingvera sakneņus.

› Jogurtam var nedaudz pievienot rīvētu ingveru ar cukuru un šķipsniņu sāls.

› Gaļas, putnu gaļas, zivju un dārzeņu ēdieniem var pagatavot mērci no rīvēta ingvera, sakapātiem ķiplokiem, sojas mērces un sezama eļļas.

› Lai iemarinētu ingveru, sakneņus nomizo, sagriež plānās ripiņās un dažas minūtes vāra mazliet sāļā ūdenī, pēc tam notecina un uzlej cukura un rīsu etiķa maisījumu (attiecībā 1 : 4).

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+