Mobilā versija
-4.0°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
13. marts, 2013
Drukāt

Veiksmes simbols – pomelo
. Kas vērtīgs šajā auglī? (1)

pamelo22

Kad iepirkumu maisiņā mājup ceļo pomelo, to nevar nepamanīt, jo vismaz viens kilograms svara nāk klāt. Taču prieka no tā ir vairāk nekā bēdas smaguma dēļ. Šis auglis priecē ar mizas pavasarīgi dzeltenzaļo nokrāsu un mutē kūst gluži kā saldējums. 


 

Izrādās, citrusaugļu dzimtas pārstāvim pomelo ir divi latīniskie nosaukumi – Citrus maxima un Citrus grandis, kas abi norāda uz augļa apjomīgo izmēru. Arī nosaukumi tam vismaz divi – pomelo un mazāk zināmais pampelmūzis. Lai gan veikalos nopērkamie pomelo ar 1 – 2 kg svaru tikai nedaudz pārsniedz greipfrūta izmērus, patiesībā tie var sasniegt pat 10 kg svaru. Augļu forma var būt ne tikai apaļa, bet arī nedaudz saplacināta vai bumbierveidīga. Mīkstuma nokrāsa – bāli zaļa vai dzeltena, retāk – gandrīz balta vai viegli sārta. Atkarībā no šķirnes tas mēdz būt arī mazliet saldāks, skābenāks vai rūgtenāks. Mīkstums pomelo ir nedaudz sausāks kā greipfrūtam, ar izteiktākām šķiedrām. Miza, salīdzinot ar citiem citrusaugļiem, daudz biezāka. Greipfrūtu un pomelo pamatoti uzskata pat radiniekiem, jo greipfrūts esot radies, pomelo sakrustojot ar saldo apelsīnu.

Pomelo dzimtene ir Āzijas dienvidi un dienvidaustrumi. Šo augļu dārzi mūsdienās zaļo Ķīnā, ASV, Dienvidāfrikā, Sīrijā, Meksikā, Turcijā, Indijā, Izraēlā, Kubā un Argentīnā. Visbiežāk pomelo uzpotē uz citu citrusaugļu koku potcelmiem, bet var audzēt arī no sēklām.

Tad stādiņi rūpīgi jākopj vismaz astoņus gadus, līdz tie sāk ziedēt un ražot. Gardos pomelo mūsdienās iecienījuši ne tikai Taizemes, Fidži, Vjetnamas, Japānas, bet arī citu pasaules valstu, tajā skaitā Latvijas, iedzīvotāji. 
Pamelo1

– Pomelo kā jau auglis galvenokārt sastāv no ūdens. Dominējošā uztuviela tajā ir ogļhidrāti (92%), tāpēc tiem, kuri skaita kalorijas, jāpatur prātā, ka pomelo satur diezgan daudz kaloriju (aptuveni 38 kcal uz 100 g) un dod organismam ātru enerģiju. Pomelo ir labs C vitamīna avots, – iesaka uztura speciāliste Inga Širina.

Izvēloties pomelo augli, uzmanība jāpievērš smagiem augļiem ar gludu, nebojātu, bet nedaudz mīkstu mizu. Jo spēcīgāka smarža, jo labāka būs garša. Ēšanai izmanto izlobītu pomelo mīkstumu, kas atbrīvots arī no sēklām.

Visgardākais ir svaigs, tikko lobīts pomelo mīkstums. Īpaši atsvaidzinoši tas garšo, ja pirms celšanas galdā brīdi paturēts ledusskapī. Inga Širina to iesaka baudīt kā desertu, labi garšo arī ar jogurtu. Var pievienot arī lapu salātiem, atsvaidzinot to garšu. Noteikti var izvēlēties kā veselīgu našķi. Bet pomelo labi sader arī ar asiem un karstiem ēdieniem. Eksotiskas virtuves cienītāji šo augli labprāt bauda kopā ar zivīm, garnelēm, jūras ķemmītēm un citām jūras veltēm. Var pasniegt arī ar vistas un cūkas gaļu.

Senos laikos ļaudis esot mazgājušies vannās, kam pievienots pomelo lapu vai mizu novārījums, lai pasargātu sevi no ļaunajiem gariem. Lauku apvidos pomelo dažkārt kalpojis par fulbola bumbu. Bet Austrumu ticējumi vēsta, ka pomelo nes veiksmi, tāpēc šos augļus ieteicams pasniegt kā dāvanu. Savukārt pomelo mizas izmanto tautas medicīnā – tās palīdz pret ieilgušu klepu. Miza jāliek mutē un jākošļā.

 

 

100 g pomelo mīkstuma satur:

25 – 40 kcal

30 – 50 mg C vitamīna

līdz 30 mg beta karotīna

B grupas vitamīnus

kāliju, kalciju, fosforu

fermentus, kas palīdz labāk sagremot olbaltumvielas un taukus

 

 

 

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Nevaru saprast diabetiki var łietot?

Draugiem Facebook Twitter Google+