Mobilā versija
-3.1°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
14. decembris, 2015
Drukāt

Vien’ cuciņ’ ar 74% ūdens. “LA” eksperiments ar veikalos un tirgos iegādātu gaļu (20)

Foto - FotoliaFoto - Fotolia

“No karbonādes gaļas tek ūdens!” šādus sašutuma vārdus ik pa laikam dzirdam no “Latvijas Avīzes” lasītājām, kuras arī vērš uzmanību, ka tagad ražotās cūkgaļas garša atšķiras no iepriekšējās paaudzes laikā baudītās. Saimnieces spriež, ka no svaigās cūkgaļas iztekošais ūdens, iespējams, tajā ievadīts mehāniski. Lai noskaidrotu, cik tad daudz ūdens ir Latvijas lielveikalos un Rīgas Centrāltirgū pārdotajā gaļā, “Latvijas Avīze” veica eksperimentu. Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” laboratorijā pārbaudei nodevām vienā dienā veikalos un tirgū pirktus piecus cūkgaļas paraugus. Pārbaudē tika konstatēts, ka gaļa ir kvalitatīva, ūdens nekur nav par daudz, gluži otrādi – tā ir pat nedaudz mazāk, nekā vajadzētu būt saskaņā ar literatūrā norādīto daudzumu.

“BIOR” Ķīmijas nodaļas vadītājs Jānis Liepiņš uzsver dīvainību – visos pārbaudītajos cūkgaļas karbonāžu paraugos ūdens ir mazāk, nekā vajadzētu būt saskaņā ar uzziņu literatūrā norādīto daudzumu (analīžu rezultāti apkopoti uzziņā). “Normālā cūkgaļas karbonādē ūdens daudzumam būtu jāveido 74% īpatsvars. Varam secināt – paraugi netur sevī ūdeni. Tie ir bijuši vai nu sasaldēti, vai ilgāk glabāti,” secina vairāk nekā 50 gadus nozarē strādājošais eksperts. Viņš pēc ES regulā dotās formulas aprēķinājis, ka ūdens paraugiem nav pievienots, tas no gaļas ir izdalījies. Tas neapstiprina baumas, ka cūkām fermās pirms vešanas uz kautuvi ar lopbarību rosina pastiprinātu tieksmi dzert.

Pārbaudē tika noteikts arī skābuma (pH), tauku, olbaltumvielu, kilokaloriju daudzums. Kurš no pirktajiem paraugiem bija vislabākais un kas jādara, lai pēc gaļas pirkuma un pagatavošanas nebūtu vilšanās?

Visu rakstu lasiet 15. decembra “Latvijas Avīzē” vai “Latvijas Avīzes” e-izdevumā.

Pievienot komentāru

Komentāri (20)

  1. kad zāle bija zaļāka Atbildēt

    Es ļoti labi atceros, kā senos laikos apstrādāja gaļu. Vispirms to sadalīja gabalos un mucā iesālīja. Gaļas gabalus ierīvēja ar sāli un vēl pa virsu sabēra. Vēl ķiplociņus piebēra vai citas garšvielas. Tad tā sālījās. cik ilgi, to gan neatceros. Sāls izvilka no gaļas šķidrumu. Pēc tam to kūpināja alkšņa dūmos. Visu gadu istabaugšā jumtā iekārta glabājās pat vislielākajā vasaras karstumā. Un nebija ne vainas.
    Tagad, redzēju, kā gaļas gabali peld sālsūdenī. Tad jau nav brīnums, ka gaļa slapja, jo nav pareizi iesālīta, bet ir izmērcēta sālsūdenī.
    Tagad jau arī vairs gaļu nekūpina, bet samērcē kaut kādā ķīmijā ar dūmu garšu.
    Garša gaļai ir ļoti mainījusies, tai vispār vairs nav gaļas garšas, kaut kādi sausi, cieti, negaršīgi salmi.

  2. Nevajag blēžiem spodrināt spalvas un cilvēkiem pūst miglu acīs.Drīz pēc Latvijas valsts nodibināšanas Uz mūsu kautuvi atskrēja vācietis un nolasīja lekciju par iekārtām kautķermeņa piepumpēšanai ar ūdeni un modificēto soju. Tā ka visai tirgojamai gaļai jābūt gājušai caur kautuvi, tad neiespējami atrast tirgū kādu paraugu, kurā nebūtu bagātīgi daudzumi iepriekš minēto vielu. Vienīgi viens otrs mazais zemnieks savām vajadzībām atļaujas nokaut kādu suķi mājas kārtībā.

  3. Diezgan aizdomigi ar analizem.

  4. – kas un kā piegādāja paraugus?
    – kas nolīga un izvēlējās ekspertu?
    lielveikalā pirktu “žāvētu” iepakotu gaļu nav iespējams ēst! nopirkti ir visi kontrolējošie dienesti. man kauns par tiem cilvēkiem, kuri tur strādā.

    • par to jau apmeram stāsts Atbildēt

      kāpec tikai 5 paraugi? pēc kādiem kriterijiem un kas tos izvelejās? es teikim ar protu atrast tirgū un veikalā labu gaļu pa gabalu redzu ja tā bijusi saldēta…. pieņemu ka ari tas kas izvelejās izvelejās kā pasutija+ laboratorija pētija kā ” pasutija” un skat cik labi sanāca vai ne:)

  5. Tas eksperts neprot ekspertēt. Paņem gabalu gaļas un vnk cep. Kur ir ūdens, tur gaļa lec no pannas. Kur normāla gaļa, tur vnk viņa cepās un mazliet čurkst. Viss ir vienkārši. Ekspertiem neiet,……par lielu izglītība. Jebkurš opis vai ome uzreiz pateiks patiesību……

  6. Paldies komentētājiem, citādi tā arī muļķis paliktu…

  7. Garšas īpašibas nosaka barošanas kvalitāte. Jaunākā paudze tā arī nekad nezinās īstas cūkgaļas garšu, kas barota ar vārītiem kartupeļiem, miltiem un piena produktu atlikumiem uc. no virtuves galda…

    • Mūsdienu kombikorma sastāvā ir kaulu milti(agrāk cilvēki neēda lopus, kas pārtika no citiem lopiem) un no tiem lopi var dabūt visādas sērgas un pēc tam cilvēki arī. Latvijas lopi tagad ēd to pašu, ko ēd lopi holandes fermās, tā ka nav nekādas atšķirības kur tagad gaļa tiek audzēta.

  8. Tas attiektos uz svaigu karbonādi, bet lai noņem analīzes žāvējumiem>

  9. muļķigs reklāmraksts Atbildēt

    domāts tišiņiem kas nekad nav saskārušies ar gaļu vai pērk to reizi gadā uz lieliem svētkiem. ūdeni gaļā pumpē tādos daudzumos ka pat kūpinātas gaļa sanāk pusotru rei vairāk kilogramos nekā sākumā bija kautķermenis ko nopirka

  10. lai pārbauda vakuma iesaiņojumā it kā žāvēto gaļu.Tur iztek nez kāds sāļš šķidrums. Un daudz par daudz

  11. Es cepu meža gaļu cepeškrāsnī un arī ūdens pilna panna pietek.

  12. Gaļa tagad tiek saldēta tūlīt pēc nokaušanas. Mājās kaujot cūku, tā pāris dienas tiek turēta vēsumā, lai gaļa “nogatavojas” un tikai pēc tam tā tiek pārstrādāta vai sasaldēta. Tas ietekmē arī gaļas garšas īpašības. Uzreiz sasaldējot tiek sagrauta gaļas struktūra, jo ledus kristāli deformē šūnas. Otrkārt, tagad visas cūkas ir izselekcionētas uz minimālu tauku daudzumu kautķermenī un tauku vietā tur ir ūdens, tāpēc arī gaļa ir bezgaršīgāka. Citiem vārdiem, gaļa tagad ir ūdeņaināka. Treškārt, nereti pirms kūpināšanas vai grilēšanas, gaļas gabalos ievada garšvielu-sāls šķīdumus, kas arī paaugstina ūdens saturu gaļā. Žāvējot vai sālot gaļu, ūdens daudzums tajā tiek samazināts un to var ilgāk uzglabāt.

  13. Tas vadītājs Jānis Liepiņš, 50 gadus nozarē strādādams,
    nav atklājis, ka gaļā ir šūnās SAISTĪTAIS ūdens un BRĪVAIS,
    starpšūnu telpā esošais ūdens.
    Iztecēt uz galda var TIKAI STARPŠŪNU telpā esošais ūdens.
    Ja izžāvēs šūnās saistīto ūdeni, gaļas gabals
    pārvērtīsies MŪMIJĀ !!!
    Ja žurnāliste nav ko pārpratusi, tad skumji par “BIOR”
    darbinieku kvalifikāciju !

  14. Mēs tač’ sastāvam no 99,99% ūdens – ko jūs gribat vēl ? 🙂
    Lasiet “literatūru” un pērciet krāna ūdeni zem nosaukuma “gaļa”!!!

"Mežvidu" tomātu karaļi pārstrādās arī ogas un kaņepes (4)SIA "Latgales dārzeņu loģistika" plāno paplašināt siltumnīcas un attīstīt ogu un pat kaņepju pārstrādi.
Gribējām, kā labāk, sanāk, kā vienmēr (8)Iecere no nākamā gada 1. janvāra noteikt minimālo sociālās apdrošināšanas iemaksu līmeni izpelnījusies ievērojamu pretestību, jo uzņēmēji brīdina, ka labie nodomi var beigties ar bēdīgām sekām.
Pasaulē
Vairākās nozarēs katastrofāli trūkst darbinieku. Vietējam maksā minimālo, viesim – vidējo algu! (22)Jau šobrīd vairākās nozarēs katastrofāli trūkst darbinieku – šoferu, IT speciālistu, pārdevēju, pavāru
Draugiem Facebook Twitter Google+