Robeža Valkā 30. gados.
Robeža Valkā 30. gados.
Robeža Valkā 30. gados.

1919. gada 1. augustā. Kurš saimniekos Valkā? 0

Pirms 100 gadiem Igaunijas varasiestādes veica Latvijas un Igaunijas robežstrīdu objekta – Valkas pilsētas – iedzīvotāju reģistrāciju.

Reklāma
Reklāma
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 31
Viedoklis
Linda Tunte: “Es dzeru, lamājos, gāžu politiķus un eju prom no darba” 85
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā
Lasīt citas ziņas

Tā uzrādīja, ka pilsētā kopā ar priekšpilsētām dzīvo 7705 igauņi, 6560 latvieši, 784 ebreji, 481 krievs, 337 vācieši un 310 citu tautību pārstāvji. Situācija gan vari­ēja atkarībā no konkrētā Valkas rajona.

Lugaži un Putraskalns bija izteikti latviski, toties Purakilas priekšpilsēta – igauniska.
CITI ŠOBRĪD LASA

Igauņu arguments nākamajās sarunās allaž bija, ka vecpilsētā viņi ir vairākumā (5382 igauņi pret 3678 latviešiem). Igauņiem arī piederēja vairāk nekustamo īpašumu nekā latviešiem. Atkārtota iedzīvotāju reģistrācija Latvijas–Igaunijas robežkomisijas vajadzībām bija ieplānota tā paša gada oktobrī, taču tā nenotika, acīmredzot bermontiādes notikumu dēļ.

Tādējādi šie skaitļi arī palika vienīgie un galvenie, uz kuriem atsaukties 1919./1920. gada robežsarunu gaitā. Tiesa, Latvijas delegācijas robežsarunās pret igauņu statistiku mēdza kurnēt, bilstot, ka reģistrācija notikusi “zem igauņu okupācijas varas”, līdz ar to vērtējama kritiski, taču oficiāli tā nekad apšaubīta netika.

Gan latviešiem, gan igauņiem katram bija savi argumenti un katrs gribēja sev visu pilsētu.

Kopīgu valodu pašiem atrast tā arī neizdevās, un 1920. gada vasarā draudēja pat bruņots konflikts. Situācija tika atrisināta 1920. gada jūlijā ar Lielbritānijas pārstāvja Džeimsa Simpsona starpniecību, sadalot pilsētu divās daļās. Apmierināti ar rezultātu īsti nebija ne Rīgā, ne Tallinā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.