Latvijas un Ungārijas spēles aina 3. Eiropas čempionātā.
Latvijas un Ungārijas spēles aina 3. Eiropas čempionātā.
Latvijas un Ungārijas spēles aina 3. Eiropas čempionātā.

1939. gada 28. maijā. Basketbola skandāls Kauņā 0

Pirms 80 gadiem Kauņā noslēdzās 3. Eiropas čempionāts basketbolā, kurā pirmo vietu ieguva Lietuva, bet Latvija palika otrā.

Reklāma
Reklāma
Neizmet, turpini izmantot – 10 praktiski pielietojumi ikdienā tavam vecajam viedtālrunim 7
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 178
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 1
Lasīt citas ziņas

Diemžēl šīs sacensības izvērtās sportiskā un politiskā skandālā, jo veids un atmosfēra, kādā Lietuva ieguva zeltu, uzvarot Latviju ar viena punkta pārsvaru (37:36), nedarīja godu lietuviešiem.

Dažas sekundes pirms principiālā mača beigām latvieši bija vadībā, taču, pakļaujoties līdzjutēju spiedienam, tiesneši ļāva Lietuvas komandai spēlēt tik ilgi, līdz tika gūts atbildes grozs un laukuma saimnieki varēja svinēt uzvaru.

CITI ŠOBRĪD LASA

Turklāt Lietuvas komandā spēlēja vairāki lietuvieši – ASV pilsoņi. Tiesa, arī Latvijas komanda bija parādījusi vāju sniegumu soda metienu izpildē, iemetot vien 2 no 15. Nelāgo manipulāciju dēļ teju līdz pat padomju okupācijai tika pārtrauktas attiecības starp Latvijas un Lietuvas basketbola savienībām.

Turklāt atsalums iestājās arī starpvalstu attiecībās. Latvijas sūtnis Lietuvā Lud­vigs Sēja ziņojumā ārlietu ministram Vilhelmam Munteram tā paša gada 5. jūnijā norādīja uz līdzjutēju “mežonīgo trakošanu Kauņas sporta hallē” un rakstīja:

“Mūsu sportisti bija visu laiku nedraudzīgas, bieži skandalozas izturēšanās objekts (…). Tas viss galvenām kārtām tādēļ, ka latviešu komanda bija nopietnākais lietuviešu komandas pretinieks. Šīm sacīkstēm visa Lietuva piegrieza milzīgu vērību. Es to nevaru izskaidrot citādi, kā psiholoģiski un politiski. Lietuvieši lielā mērā cieš no mazvērtīguma sajūtas, it sevišķi tagad sakarā ar pēdējiem politiskiem notikumiem, kā Klaipēdas zaudēšanu.

Tā kā basketbols Lietuvā ārkārtīgi populārs un še izdevies sastādīt spēcīgu komandu no Amerikas lietuviešiem, vismaz šai iemīļotā sporta nozarē lietuvieši gribēja būt pārāki par citiem, un viņu naids vērsās pret tiem, kas šo pārākumu mēģināja un kulturālākos apstākļos arī varēja apstrīdēt.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.