Foto: pexels

6 ēdienu receptes katrai gaumei ar spinātiem un skābenēm: zaļi un veselīgi! 0

Avots: Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Pavasarīgi zaļš un pieejams visu gadu? Tas ir spināts. Zaļš un skābs prieks pavasarī? Tā ir skābene! Lielisks pārītis – it kā vizuāli vienādi, tomēr atšķirīgi.

Veselīgais

LA
LA.LV
Ziņas
“Kovids ir viltīga slimība” – ārste atklāj, kā izslimots vīruss turpina apdraudēt cilvēka veselību 94
7 stundas
AK
Atis Klimovičs
Ziņas
FOTO. Brutāli sadragāti galvaskausi un ribas dziļi ietriektas pie mugurkaula…Šaušalīgs, bet Latvijas vēsturei nozīmīgs atradums Tilžā 118
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Sieviete un bērniņš mira pēc dzemdībām. Viena no “skaļākajām” lietām Latvijā: tiesa atsāk skatīt lietu par Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes darbības izbeigšanu 54
21 stundas
Lasīt citas ziņas

Spināti jau no laika gala tiek uzskatīti par lielisku un diētisku produktu, kam piemīt arī ārstnieciskas īpašības. Pirmajā mirklī, uz to palūkojoties un pagaršojot, tā gan nešķiet, jo garša ir neitrāla, bet krāsa – zaļa, kā jau visiem pirmajiem pavasara vēstnešiem. Spināti ir ātraudzīgs dārzenis, kura zaļās lapas satur daudz hlorofila, un vairāk nekā citos dārzeņos to sastāvā ir dzelzs. Spināti satur arī daudz vitamīnu, arī tādus, kas nav sastopami citos dārzeņos: E, K, PP un P vitamīnu, kā arī A, C, B6 vitamīnu. To sastāvā ir ogļhidrāti, jau minētā dzelzs, magnijs, fosfors, kālijs, nātrijs, kalcijs. Olbaltumvielu ziņā spinātus pārspēj vien pupas un zirņi.

Lielveikalos spinātus var nopirkt visu gadu. Dārzā tie aug gluži kā skābenes, bet ziemā tos var audzēt arī podiņos uz palodzes.

Spinātus var lietot gan svaigus dažādos salātos, kokteiļos, aukstajās zupās, gan termiski apstrādātus – pildot gan gaļas, gan pankūkas, vārot zupas un biezeņus. Jebkurā kombinācijā spināti lieliski garšo ar olām un sieru. Spināti ēdienam piešķir zaļo toni.

Spridzinošā

Skābenes satur daudz C vitamīna, karotīna un minerālvielu. Tajās ir daudz oksālskābes, kas traucē kalcija uzsūkšanos zarnās. No tām var gatavot gan ierastās zupas, gan sautējumus un vitamīniem bagātus salātus. To zaļās lapas satur līdz 3% olbaltumvielu, 2,8% ogļhidrātu, dažādas minerālvielas, karotīnu (līdz 6 mg%), flavonglikozīdu, C (50–60 mg%), B1, B2, A, PP vitamīnu, 3% olbaltumvielas, ābolskābi, citronskābi, skābeņskābi.

Senos rakstos ir norādes, ka skābenes ārstnieciskos nolūkos galvenokārt izmanto svaigā veidā. Tās bija lielisks līdzeklis cīņā pret cingu, pateicoties to sastāvā esošajam C vitamīnam.

Skābenes daždažādos veidos labi saskan ar zivju un olu ēdieniem. To skābums labi papildinās ikvienu trekno zivi, īpaši lasi. Tās pat var izmantot, aizstājot tik ierasto citronu. Svaigas skābenes var pievienot veselīgajiem smūtijiem, piemēram, kopā ar svaigu gurķi un lociņiem. Tradicionālā skābeņu zupa ar vārītu olu ir ēdiens, kas sajūsmina, bet daudziem tomēr negaršo. Vienaldzīgo pret skābenēm nav!

Padomi!

• Spināti lietojami uzreiz pēc sagatavošanas. Tie jāmazgā neilgi pirms izmantošanas, citādi sabojāsies.

• Skābenes nav ieteicams uzglabāt ledusskapī ilgāk par trim dienām, bet spinātus – ilgāk par vienu dienu.

• Ja kādam ēdienam jāpievieno gan spināti, gan skābenes, tos sautē atsevišķi un sajauc tikai gatavajā produktā.

• Skābenes ziemai konservē, rupji sagrieztas un pārlietas ar verdošu sālsūdeni. Puslitra burciņa skābeņu konservu jāpasterizē 80 grādos 20 minūtes.

• Skābenes un spinātus var arī saldēt. Tos sagriež, pārlej ar verdošu sālsūdeni un saliek veidnītēs, kas domātas leduskubiņu pagatavošanai. Jāraugās, lai šķidrums pārsegtu zaļo masu. Atdzesē istabas temperatūrā, liek saldētavā, vēlāk kubiņus pārliek plastmasas maisiņos vai traukos.

Spinātu zupa

Foto: Natalia Lisovskaya/SHUTTERSTOCK

• spinātu čemurs

• 5 kartupeļi

• kārbiņa kausētā siera

Kartupeļus sagriež kubiņos un liek vārīties sālsūdenī. Kad tie gandrīz mīksti, pievieno spinātus un vāra vēl 10 minūtes. Visu sablendē, pievieno kausēto sieru un samaisa.

Var pasniegt ar grauzdiņiem.

Spinātu smūtijs

Foto: Boiarkina Marina/SHUTTERSTOCK

• 2 saujas spinātu

• 2 selerijas kāti

• 1 banāns

• 1 bumbieris

• 1 kivi

• 2 pētersīļa zariņi

• glāze kefīra

Kivi un bumbieri nomizo un sagriež kubiņos, banānu nomizo un sagriež ripiņās. Sagriež arī selerijas kātus. Visu liek blenderī, pievieno spinātus un pētersīļus, pārlej ar kefīru. Blendē, līdz iegūta viendabīga masa. No šāda daudzuma sanāk divas lielas kokteiļa glāzes.

Smūtijs jādzer uzreiz pēc tā pagatavošanas.

Ar spinātiem pildīta vistas fileja

Foto: AS Food Studio/SHUTTERSTOCK

• vistas fileja

• spināti

• fetas siers

• sviests

Vistas fileju nomazgā un izklapē kā karbonādi. Spinātus pāris minūtes pasautē sviestā, sajauc ar fetas sieru. Iegūto masu izklāj uz vistas filejas, sarullē un sasprauž ar koka iesmiņiem. Vistu uz pannas apbrūnina un liek cepeškrāsnī ar locījuma vietu uz leju. Cep 20 minūtes 200 grādos.

Spinātu pīrāgs

Foto: Lenasirena/SHUTTERSTOCK

• 2 saldētas kārtainās mīklas plāksnes

• 3 tomāti

• 300 g ricotta biezpiena siera

• 200 g skābā krējuma

• 2 olas

• 2 ēdamkarotes rīvēta cietā siera

• 200 g spinātu

• 2 ķiploka daiviņas

• 1 ēdamkarote sviesta

• naža gals rīvēta muskatrieksta

• sāls, pipari

Mazliet atlaidinātas mīklas plāksnes saliek kopā, maliņas, kas pārklājas, saspiež, izrullē un liek veidnē. Ja tā ir apaļā, tad lieko nogriež. Mīklu sadursta ar dakšiņu. Lai mīkla neceltos, uz tās liek cepampapīru un uzber zirņus. Cep 180 grādos 10–15 minūtes. Papīru ar smagumu (zirņiem) izņem.

Gatavo biezpiena un spinātu pildījumu. Sakarsētā sviestā apcep sarīvētus ķiplokus. Spinātiem nogriež kātus, kas ir cieti, lapas liek pannā pie ķiplokiem un apmaisot karsē. Spināti ātri vien krietni saplaks. Masai pievieno sāli un piparus.

Biezpienu sajauc ar krējumu, olām, muskatriekstu, rīvēto sieru. Masu labi sakuļ un iejauc padzesētos spinātus.

Pildījumu liek uz apceptās mīklas veidnē, masā iespiež tomātu ripiņas (uz pusēm sagriezti ķirštomāti izskatīsies dekoratīvi). Liek krāsnī un cep aptuveni 45 minūtes, kamēr biezpiena masa gaiši brūna – izcepusies.

Pasniedzot var dekorēt ar bazilika lapiņām.

Kartupeļu salāti ar skābenēm

Foto: Kostrez/SHUTTERSTOCK

• 3 kartupeļi

• 5 redīsi

• gurķis

• sauja skābeņu

• saišķis maurlociņu

• avokado

• 2 olas

• 2 ēdamkarotes skābā krējuma vai bezpiedevu jogurta

• sāls, pipari

Kartupeļus novāra ar mizu, tad nomizo un sagriež kubiņos, redīsus un gurķi sagriež ripiņās. Pievieno sasmalcinātas skābenes un smalki sagrieztus lociņus, avokado šķēlītes, sāli. Krējumu (vai bezpiedevu jogurtu) pārlej salātiem un viegli samaisa. Olas novāra, noloba un sagriež četrās daļās.

Salātu sastāvdaļas var mainīt pēc izvēles.

Skābeņu avokado krēmzupa

• 1 sauja skābeņu

• 1 avokado

• 1 ola

• sāls, pipari

SAISTĪTIE RAKSTI

Skābenes novāra vājā sālsūdenī, nokāš, liek blenderī un sasmalcina. Pievienojot vārīšanā izmantoto sālsūdeni un samaisa.

Nomizo avokado, izņem kaulu un avokado liek blenderī – kuļ, kamēr iegūta viendabīga masa. Sāli un melnos piparus pievieno pēc garšas.

Garšo arī auksta.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
ER
Elvita Ruka
Stāsti
“Esam te dzimuši, auguši, gājuši skolā – gribējās pateikt par to vietai paldies”: Ālaves muižas neticamais stāsts – no drazās iestiguša grausta par…
5 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Eksperte: Jau gadiem spēkā ir regulējums uz latvāņiem, bet tie joprojām izplatās. Ko tas nozīmē?
6 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Vietās, kur lijis mazāk, koki dārzā un mežā jau cīnās par izdzīvošanu! Kā palīdzēt lielajiem kokiem? 1
1 diena
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Griķu receptes: sacepums un pat vafeles! 3
3 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Kovids ir viltīga slimība” – ārste atklāj, kā izslimots vīruss turpina apdraudēt cilvēka veselību 94
7 stundas
AK
Atis Klimovičs
Ziņas
FOTO. Brutāli sadragāti galvaskausi un ribas dziļi ietriektas pie mugurkaula…Šaušalīgs, bet Latvijas vēsturei nozīmīgs atradums Tilžā 118
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Sieviete un bērniņš mira pēc dzemdībām. Viena no “skaļākajām” lietām Latvijā: tiesa atsāk skatīt lietu par Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes darbības izbeigšanu 54
21 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Deputāts Aldis Gobzems par prezidentu Egilu Levitu: “Viņš ir apkaunojums valstij…” 163
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Latvijai atkal tuvojas tveice. Cik ļoti uzkarsīs gaiss? 10
23 stundas
Lasīt citas ziņas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāds nogriež kātus gandrīz plikus, citam tie vēl kupli. Raut vai neraut tomātu lapas? 5
3 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
No sātīgas laša zupas līdz kraukšķīgiem cepumiņiem! Kādiem ēdieniem pievienot mums svešo fenheli? 4
4 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Svaigs, auksts un tieši laikā! Apelsīnu, melleņu un citu atspirdzinošu limonāžu receptes 2
4 dienas
MB
Madara Briede
Ziņas
Latvijā 11 000 hektārus klāj latvāņi. Kāpēc tos neizdodas apkarot? 25
5 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā baziliku no veikala pareizi iestādīt piemājas dārziņā?
5 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Saldā vasaras garša! Aveņu kūkas, tortes un tartes recepte īstiem gardēžiem 2
5 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Izdevēja, žurnāliste Inga Gorbunova: “Lukašenko ir cilvēks ar diagnozi. Viņš neapstāsies!” 88
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Kovids ir viltīga slimība” – ārste atklāj, kā izslimots vīruss turpina apdraudēt cilvēka veselību 94
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Nākamnedēļ Rīgā notiks Baltijas praids; gājiena vietā pa pilsētu brauks autobuss 29
1 stunda
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Deputāts Aldis Gobzems par prezidentu Egilu Levitu: “Viņš ir apkaunojums valstij…” 163
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Svelme neatkāpsies. Cik ilgi Latviju atkal pārņems karstums?
29 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Latvijai dalība Tokijas spēļu tenisa turnīrā beigusies pēc Ostapenko un Sevastovas zaudējuma dubultspēlē 3
1 stunda
LA
LA.LV
Veselam
Profesors Kaspars Kovaļenko: “Nākas secināt, ka pašnāvība nošaujoties arī ir reģistrēta kā vakcīnas blakne… “ 79
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Sieviete un bērniņš mira pēc dzemdībām. Viena no “skaļākajām” lietām Latvijā: tiesa atsāk skatīt lietu par Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes darbības izbeigšanu 54
21 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Olga Kambala: “Divu mēnešu laikā es pārvērtos par ļoti skaistu, “sakačātu” sievieti!” 28
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Vietās, kur lijis mazāk, koki dārzā un mežā jau cīnās par izdzīvošanu! Kā palīdzēt lielajiem kokiem? 1
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Žaklīna un Jēkabs 2
6 stundas
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
“Varam teikt, ka esam pasaules līmenī” Latvijā ražotie disku arkli pieprasīti Kanādā un pat Islandē
1 diena
IS
Ilmārs Stūriška
Ziņas
“Jāķer prieks, un viss būs kārtībā!” Māris Štrombergs novēl olimpiešiem un stāsta, kā Latvijā bauda harmonisku ģimenes dzīvi 8
1 diena
LE
LETA
Ziņas
“Skaidrā nauda bija sadalīta 495 aploksnēs!” VID sāk procesu pret Lietuvas pilsoni 9
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Titavs: “Nav cerību, ka tiksim pie vēl vienas Vairas Vīķes-Freibergas!” 105
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Petraviča: Pilnībā saprotu tos cilvēkus, kas izvēlas nevakcinēties 304
3 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Karaliene varētu atcelt Harija un Meganas ielūgumus uz platīna jubilejas svinībām. Kas šoreiz sadusmojis Bekingemas pili? 30
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Svelme neatkāpsies. Cik ilgi Latviju atkal pārņems karstums?
14:51
LE
LETA
Ziņas
Nākamnedēļ Rīgā notiks Baltijas praids; gājiena vietā pa pilsētu brauks autobuss 29
14:14
LE
LETA
Ziņas
Latvijai dalība Tokijas spēļu tenisa turnīrā beigusies pēc Ostapenko un Sevastovas zaudējuma dubultspēlē 3
13:45