
7 neparastu un gardu ēdienu receptes, ko pagatavot no Jāņu siera: no zupas līdz pildītām aprikozēm 0
Avots: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Katru gadu vasaras saulgriežos Latviju ar savu burvību ieskauj mūsu tautiskie svētki Jāņi un pa saules ceļu atripo Jāņu siers.
Nenoliedzami, vispopulārākais, ar visbagātāko vēsturi, ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā iekļautais, tātad Eiropas izlases produkts. Apaļš, dzeltens ritulītis, kas smaržo pēc piena un vasaras, simbolizējot auglību un mīlestību, daudzinot Latviju.
Pēdējos gados Jāņu siers arvien biežāk ieripo kulinārijā un konditorejā. Šo faktu apstiprina gardie ēdieni, kurus gatavoja Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja Inese Bedeice. Viņa izmantoja AS Jaunpils pienotava ražoto Jāņu sieru, kas pērn tautas balsojumā novērtēts kā visgardākais un ir Latvijas siera karaļa titula cienīgs.
“Lielisks siers! Garša un struktūra tieši tāda, lai Jaunpils Jāņu siers iederētos gan skaistās platēs, gan zupās, sacepumos, desertos,” atzīst Inese Bedeice.
Siera kluba vadītāja Vanda Davidanova vērtē šādi: “Senču dotā dzīves gudrība, tradīcijas, nacionālā virtuve ir nezūdošas vērtības. Cik vien ilgi būs saule un zeme, tik ilgi mūs baros Jāņu siers!”