Foto – biedrība “Latvijas karogs”

Masts vai skurstenis? 21

Pašlaik augstākais Latvijas karoga masts ir izveidots Smiltenē, kur pagājušogad Lāčplēša dienā Jāņukalnā atklāja 35 metrus augstu mastu. Tajā plīvojošais karogs ir labi saskatāms no visām pusēm, iebraucot Smiltenē. Kā stāsta Smiltenes domes priekšsēdētājs Gints Kukainis (Nacionālā apvienība), lielizmēra karogs iecerēts kā pilsētas ainavas elements ar patriotisku nozīmi. Novada iedzīvotāju aptaujā tieši karoga pacelšana atzīta par vienu no labākajiem pašvaldības darbiem aizvadītajā gadā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Lasīt citas ziņas

Smiltenes novada iedzīvotājiem šis ainavas elements prasījis ievērojamu summu, jo masta būvniecības izmaksas bijušas vairāk nekā 38 000 eiro (daļa summas tika segta uz tā saukto Saeimas deputātu kvotu rēķina). Kukainis vēsta, ka pašu karogu paredzēts mainīt četras reizes gadā, bet tas atkarīgs arī no laika apstākļiem.

Smiltenes apkaimes aktīvists Andris Pauls-Pāvuls gan uzskata, ka monumentālais karoga masts ir izgatavots pretēji tradīcijām un Ministru kabineta noteikumiem, vairāk līdzinoties rūpnīcas skurstenim vai tamlīdzīgam objektam. “Man ir iebildumi tieši pret konkrēto Smiltenes karoga masta izpildījumu. Tas vairāk līdzinās nevis karoga mastam, bet gan vertikālam naftasvadam ar neveiklu stārķa ligzdas paliktni virsotnē,” stāsta Pauls-Pāvuls. Šāda masta izveidošanu viņš uzskata par nolaidību un paviršību; piemēram, Ukrainā kāds lauksaimnieks savā saimniecībā uzbūvējis gandrīz tikpat augstu karoga mastu, bet tas ir ļoti proporcionāls un gaumīgs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pauls-Pāvuls gada sākumā vērsās ar iesniegumu pie Smiltenes domes, jo uzskata, ka “Jāņukalnā uzstādītais izstrādājums nelīdzinās karoga mastam un Latvijas valsts karoga pacelšana pie tā ir klajas necieņas izrādīšana Latvijas valsts karogam”. Smiltenes domes priekšsēdētājs Kukainis noraida šos pārmetumus, jo karoga masts uzbūvēts atbilstoši visām prasībām. Strīds par karoga masta ārējo veidolu nonācis pat Valsts policijā, kas uzsāka resorisko pārbaudi šajā jautājumā, lai noskaidrotu, vai nav pārkāptas valsts likumu prasības. Pārbaudes rezultāti pagaidām nav zināmi.

Karogi virs Latvijas pilsētām

Lielizmēra karogu masti jau ir uzstādīti Valkā, Smiltenē un Ogrē. Šādu lielizmēra karogu izvietošana sākta vai tiek plānota arī Rīgā, Liepājā, Limbažos, Valmierā, Alūksnē, Siguldā, Bauskā, Dobelē, Stopiņos un Ozolniekos. Plašāk par projektu var lasīt mājas lapā www.latvijas-karogs.lv.

Ko saka likums

Ministru kabineta noteikumi par Latvijas valsts karoga likuma piemērošanu:

Karoga masta garums un diametrs ir proporcionāls karoga izmēram. Karoga mastu izgatavo atbilstoši šādām prasībām: karoga masts ir taisns un gluds, baltā vai alumīnija krāsā; karoga masta augšējā galā var būt dekoratīvs lodveida vai sīpolveida uzgalis alumīnija, bronzas vai baltā krāsā.

Pasaulē augstākie karogu masti 

Džida, Saūda Arābija: 170 m

Dušanbe, Tadžikistāna: 165 m

Baku, Azerbaidžāna: 162 m

Kidžondona, Ziemeļkoreja: 160 m

Ašgabata, Turkmenistāna: 133 m

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.