Foto: Leo_Nik/SHUTTERSTOCK

Kamdēļ aizsērē kanalizācija 0

Ūdenī nešķīst gan dzīvnieku izcelsmes, gan augu tauki. Karstā ūdenī tauki pārvēršas emulsijā, savukārt aukstā ūdenī – sacietē. Kanalizācijā temperatūra galvenokārt ir zema, un laika gaitā tauku nogulsnes kļūst biezākas, un caurules pamazām aizsērē. Turklāt pie taukiem pielīp citu pārtikas produktu atliekas: graudaugi, makaroni, malta kafija.

Tauku aizsērējumi kanalizācijā veidojas galvenokārt tāpēc, ka izlietnē tiek lieta eļļa, īpaši pēc gaļas cepšanas uz pannas, šprotu kārbiņas izēšanas. Nereti izlietnē tiek izlieti arī piena produkti, kam beidzies derīguma termiņš: piens, kefīrs, krējums. Vārot gaļu, izlietnē tiek noskalotas nosmeltās putas – arī tajās ir tauki. Taukainu trauku mazgāšanai ekonomijas nolūkos netiek izmantots mazgāšanas līdzeklis, kas šķīdina taukus, tāpat netiek lietots pietiekami karsts ūdens.

Aizsērēšanas risks palielinās, ja kanalizācijas caurules ir tievas un tām ir daudz strauju līkumu, kuros samazinās plūsmas ātrums.

Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI