
Aizsērējusi kanalizācija – vai palmu eļļas dēļ? Ko darīt, ja radies aizsērējums! 0
Indulis Burka, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Aizsērēja kanalizācija. Santehniķis teica, ka pārāk daudz lietojam palmu eļļu, kas, traukus mazgājot, ātri sacietē, un – izlietne ir ciet. Ja cilvēki lieto palmu eļļu, kas notiek ar zarnu traktu? Edgars Rīgā
Kāpēc palmu eļļa tik bīstama
Dabīga palmu eļļa, lietota ar mēru, cilvēka veselību neapdraud. Taču, pirms palmu eļļu izmanto pārtikas ražošanai, to hidrogenē (cietina). Šādi apstrādātā eļļā jau ir transtaukskābes, kas negatīvi ietekmē organismu kopumā, īpaši sirds un asinsvadu sistēmu, paaugstinot holesterīna līmeni asinīs un rosinot aterosklerozi, asinsvadu trombozi, sirdsslimības un aptaukošanos.
Hidrogenēšana palīdz pagarināt produktu derīgumu – ar sastāvā iekļauto hidrogenēto eļļu produktus var ilgāk uzglabāt. Hidrogenētie tauki padara pārtikas produktus lētākus, tāpēc ir izdevīgi to ražotājiem.
Mīts par to, ka palmu tauki, nonākot cilvēka organismā, netiek pārstrādāti, bet uzkrājas organismā, radies tāpēc, ka šo tauku kušanas temperatūra ir augstāka par cilvēka ķermeņa temperatūru. Palmu eļļas kušanas temperatūra ir 36–40 °C. Tomēr gremošanas traktā pārtika vispirms tiek sašķelta sīkākās daļiņās, pirms tās uzsūcas. Piemēram, liellopu tauku kušanas temperatūra ir 42–52 °C, aitu tauku – 44–55 °C. Kuņģī ir sālsskābe, aizkuņģa dziedzerī lipāze – ferments, kas sašķeļ taukus. Cilvēka ķermenis ir veidots tā, lai visi tauki tiktu absorbēti neatkarīgi no to kušanas temperatūras.