Dzērveņu pulveris
Dzērveņu pulveris
Foto – Aija Geida

Kā sagatavot 0


Dzērvenes pārlasa, lai tajās nav gružu, sūnu un skuju, un izber uz paplātēm. Der tikai stingras, nenogatavojušās dzērvenes. Žāvē kaltēšanas kastē 24 stundas aptuveni +45…+50 °C, līdz tās pilnībā izžuvušas un var saberzt plaukstās. Atkarībā no ierīces jaudas un gaisa cirkulācijas šis process ir laikietilpīgs. Var žāvēt arī cepeškrāsnī, tikai jāraugās, lai temperatūra nav augstāka par +50 °C un durtiņas ir nedaudz pavērtas (pietiek ar 3–5 cm spraugu). Gatavās ogas saberž piestā, samaļ kafijas dzirnaviņās vai stacionārajā blenderī, līdz iegūts pulveris. Uzglabā hermētiski slēgtā traukā.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 531
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas
Cidoniju augļus nomazgā un noņem kātiņus. Elektriskajā dārzeņu rīvē vai virtuves kombainā augļus ar visām sēklām sasmalcina iespējami plānākās (0,3–0,5 mm) šķēlītēs, ber uz paplātes 0,5–1 cm biezā kārtā un kaltēšanas kastē žāvē +40…+45 °C aptuveni 18–24 stundas (tas atkarīgs no žāvētavas konstrukcijas un šķēlīšu biezuma). Pilnīgi izžuvušās tāpat samaļ vai sablendē pulverī. Svarīgi to darīt uzreiz vai glabāt hermētiski slēgtā traukā, jo telpā esošā mitruma dēļ vēlāk būs grūti samalt vai veidosies kunkuļi. Dzērveņu un cidoniju pulverīšus var uzglabāt divus gadus, un tie nezaudē garšas īpašības un krāsu.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.