Ēdamie kāpuri ar medu uz tostermaizes.
Ēdamie kāpuri ar medu uz tostermaizes.
Foto: Dirk Van’t Hof/SHUTTERSTOCK

“Bagāti ar olbaltumvielām, taukiem un šķiedrvielām!” Uz eiropiešu šķīvjiem parādās pirmie “oficiāli” ēdamie tārpi 39

“Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Kaltēti dzeltenie miltu kāpuri ir kļuvuši par pirmajiem ēdamajiem tārpiem, kuri šonedēļ saņēmuši tirdzniecības atļauju visā Eiropas Savienībā.

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
“Meita raudāja, zvanīja, nesaprotot, kur atrodas!” Šoferis Ogrē vienaldzīgi izsēdina 10 gadus vecu meitenīti nepareizā pieturā 84
Lasīt citas ziņas

Tas nav pārsteigums. Jau janvārī Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) atļāva dzeltenos kāpurus lietot veselus vai žāvētus biezputrās un citos ēdienos, kā arī samaltus miltos cepumu, makaronu un maizes pagatavošanai. Līdz šim tos drīkstēja izmantot dzīvnieku barībā.

Pirmdien, 3. maijā, ES Pastāvīgā augu, dzīvnieku, pārtikas un dzīvnieku barības komiteja (“scoPAFF”), kurā piedalās visu dalībvalstu pārstāvji, apstiprināja šo insektu (Tenebrio molitor) lietošanu pārtikā. “Bagāti ar olbaltumvielām, taukiem un šķiedrvielām, tie, visticamāk, būs pirmie no daudziem kukaiņiem, kas tuvākajos gados parādīsies uz Eiropas šķīvjiem,” aģentūrai “Reuters” atzina EFSA ķīmiķis un uztura zinātnieks Ermolass Ververis.

CITI ŠOBRĪD LASA

EFSA atzinumā tika secināts, ka insekts ir nekaitīgs ierosinātajos lietošanas apstākļos, taču tika uzsvērtas dažas alergēnas problēmas, jo īpaši attiecībā uz tiem, kam ir alerģija pret vēžveidīgajiem un putekļu ērcītēm.

LA.LV Aptauja

Vai Tu vēlētos tādus nogaršot?

  • Jā, pilnīgi noteikti
  • Nu nezinu, neesmu pārliecināts
  • Nē, noteikti nē

Līdz šim pārtikas produkti uz kukaiņu bāzes ir bijuši nišas produkts, taču tagad tos uzskata par daudzsološu risinājumu pārtikas rūpniecībā, piedāvājot ilgtspējīgu olbaltumvielu avotu, ko var audzēt ar minimāliem resursiem.

Eiropas Komisija tuvākajās nedēļās izstrādās un pieņems tiesību aktus, kas kukaiņus ļaus laist tirgū kā tā saukto jauno pārtiku (“novel food”). Tās produkti ir tādi, kas ES nav patērēti līdz 1997. gada 15. maijam, kad stājās spēkā pirmie tiesību akti par jauno pārtiku.

Šī pārtikas kategorija attiecas vai nu uz jaunradītiem produktiem, vai ražotiem ar inovatīvām tehnoloģijām, vai uz pārtiku, ko tradicionāli ēd ārpus ES. Kopš tā laika EFSA ir saņēmusi 15 ar kukaiņiem saistītus jaunus pārtikas pieteikumus, no kuriem 11 ir iekļauti nekaitīguma novērtēšanas procesā, bet pārējie četri ir pakļauti atbilstības pārbaudei.

Pēc “Bloomberg” aplēsēm, ēdamo insektu tirgus 2027. gadā var sasniegt 3,8 miljardus ASV dolāru.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.