Foto – Shutterstock

Kā tie pārtop gaišāki
 0

Klīnikās izmanto dažādus balināšanas veidus. Speciālisti lāzera tehnoloģiju neuzskata par veselīgu procedūru, jo zoba nervam netīk tā izdalītais siltums. Pēdējā laikā arvien plašāk izmanto sistēmu “Zoom”. Vispirms uz lūpām uzklāj mitrinošu aizsarglīdzekli, ievieto mutes plētēju un, izolējot gļotādu un smaganas, uz zobiem liek balinātāju – kalciju saturošu želeju, kas palīdz tos stiprināt, aizpilda virsmas sīkos defektus, padara zobus gludākus un spīdīgākus, kā arī mazina jutīgumu. Līdzekli aktivizē ar ultravioletās gaismas lampu, kas atšķirībā no lāzera zobu nesasilda.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
TV24
Ar ko Lukašenko uzjautrinājis Slaidiņu: “Tur veči stūma ezi ārā ar visām adatām!” 12
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Lasīt citas ziņas

Procedūra notiek 3–4 piegājienos, un katrs no tiem ilgst 15 minūtes. Aptuveni pēc divām stundām, ieskatoties spogulī, pretim paveras žilbinošs smaids. Lai gūto efektu nostiprinātu, pacientam dod līdzi zobu tehniskajā laboratorijā individuāli pagatavotas kapītes abiem žokļiem un balinātāju, kas mājās jālieto 1–2 nedēļas. Atkarībā no dzīvesveida baltums saglabāsies 3–5 gadus.

Šādas kapītes un balināmo līdzekli var iegādāties arī tie, kuri paši grib veikt procedūru. Priekšroka dodama profesionālajiem produktiem, kas satur kalcija fosfātu, kālija nitrātu un fluorīdus un sargā zoba emalju un mazina jutīgumu. Kapīti ar želeju uzliek zobiem uz pusstundu divreiz dienā 1–2 nedēļas. Var izvēlēties līdzekli, ko lieto naktī. Jāņem vērā, ka, veicot šo procedūru mājās, aktīvā viela neiekļūs zobu dziļākajos slāņos un efekts saglabāsies ne ilgāk par gadu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tikpat ilgi smaids žilbinās, ja izmantos aptiekās vai interneta veikalos nopērkamās jau piepildītās kapes vai balināmās plāksnītes, ko 1–2 nedēļas uzlīmē ik dienu un patur pusstundu.

Zobi, kas palikuši neglīti antibiotiku lietošanas ietekmē, ir pelēcīgi, un tos izbalināt ir grūtāk nekā dzeltenīgi brūnus zobus. Ne vienmēr ideālu rezultātu var panākt, ja zobu krāsa pēc traumas vai kanālu ārstēšanas ir kļuvusi tumšāka. Nedzīvie zobi vispirms jāpadara gaišāki no iekšpuses, ievadot ūdeņraža peroksīdu to kanālā, bet šo procedūru var veikt tikai speciālists.

Nevajadzētu cerēt, ka sniegbaltu smaidu izdosies iegūt ar balinošajām pastām – to ietekmē zobi var kļūt tikai mazliet gaišāki. Svarīgi izraudzīties tādu, kas satur ūdeņraža peroksīdu un nav stipri abrazīva (augsts abrazivitātes indekss RDA ir no 100 līdz 150, taču tas ne vienmēr ir norādīts). Arī enzīmus saturošās baltinošās pastas var padarīt zobus tikai nedaudz gaišākus.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.