Brūnais Bramas šķirnes gailis ir īpašs, jo tam patīk vadāt cāļus. Nu jau dzīvē izvadājis daudzas paaudzes. Kad vista jaunuļus pamet, gailis tos sargā un māca kāpt laktā.
Brūnais Bramas šķirnes gailis ir īpašs, jo tam patīk vadāt cāļus. Nu jau dzīvē izvadājis daudzas paaudzes. Kad vista jaunuļus pamet, gailis tos sargā un māca kāpt laktā.
Foto – Uldis Muzikants

Putni gaļai un olām 4

Dēšanai un turēšanai gana labas ir visas vistas, it sevišķi, kamēr jaunas, spriež saimniece. Cālīši nav dārgi, turklāt lauku vistas ir izturīgas un dzīvelīgas.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Ja vēlas iegādāties dārgos šķirnes putnus, Daina iesaka tā sauktās olu un gaļas šķirnes, piemēram, lielās, baltās, ar kuplu kapuci rotātās Orlovas vistas. Tām ir sevišķi augstvērtīga gaļa, kas atgādina medījumu. Turklāt šīs vistas ir izcilas mammas. Izvadā pat 50 cāļu! Labas ir arī Saseksas un Laškrāsas vistas.

Tīršķirnes vistas ir katra audzētāja lepnums, taču saimniecei vismīļākie ir dažādi krustojumi, kas radušies brīvā mīlas dzīvē. Pēc tiem var arī spriest, kurš gailis aktīvāks. Jāsecina, ka lielākajai daļai ir manāms melnā, nelielā, bet ļoti žiperīgā Pavlovas gaiļa raksturīgais cekuls. Saimniece atzinīgi vērtē Orlovas un Bramas šķirnes krustojumus, kas ir dējīgi un izturīgi, kas sevišķi svarīgi cālīšu vecumā. Piemēram, Orlovas cālīši bērnībā jālolo siltumā, bet vēlāk vistas labi piecieš arī pieticīgākus apstākļus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai iegūtu tīru šķirni, pavasarī pārus liek atsevišķos būros. Kad šķirnes cāļu gana, visus atkal laiž kopā, un tad rodas raibumraibi jauktenīši.

Vēl Dainai ir dažas mīļas vistas pensionāres, kas dzīvo brīvā maizē, kaut gan nekāda labuma no tām vairs nav.

! Šogad bijusi neparasta parādība – vistas gribējušas perēt vēlu, augustā. Daina ļāvusi, jo no perētājām tolaik tik un tā nav nekāda labuma. Tagad kūtī skraida ņipri pusaudzīši. Tas ir eksperiments, skaidro saimniece. Vistas zina, ko dara. Iespējams, ziema nebūs barga.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.