Publicitātes foto

Ceļam galdā pupas! 6 gardi un veselīgi ēdieni, kas pagatavoti no sviesta un cūku pupām 0

Māra Lapsa, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Gan sviesta pupiņas, gan cūku pupas ir bagātīgs olbaltumvielu, šķiedrvielu un minerālvielu avots. Tās var iekļaut dažādos ēdienos, sākot ar sakņu sautējumiem un beidzot ar zupu un omleti.

Vistu šķiņķīši cūku pupu mērcē

AD
Artis Drēziņš
Ziņas
Abi zaudēja samaņu, bet pamodās tikai viens! Raitis karavīra formā uz motocikla notriec pensionāru, bet vainu neatzīst 152
22 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Ja valdība nepieņem šādu lēmumu, to izdarīs uzņēmumi.” Latkovskis par to, cik reāla ir nevakcinēto cilvēku atlaišana no darba 116
16 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Žēl noskatīties, kā daži nošpricētie iesākuši pazemot un tiranizēt pagaidām nevakcinētos sugasbrāļus. Egila Līcīša feļetons 77
10 stundas
Lasīt citas ziņas
Foto: SHUTTERSTOCK

• 8 nelieli vistu šķiņķīši

• 200 g izlobītu cūku pupu

• 500 g mazu kartupelīšu

• 200 g ķirštomātiņu

• 100 ml saldā krējuma

• 400 ml vistas vai dārzeņu buljona

• 2 ēdamkarotes miltu

• olīveļļa

Pagatavošana:

Vistu šķiņķīšiem uzbārsta sāli un piparus, apviļā miltos un apgrozot strauji apcep sakarsētā eļļā. Kartupelīšus pārgriež uz pusēm, pieliek vistu šķiņķīšiem, pārlej karstu buljonu. Sautējuma traukam uzliek vāku un visu lēni sautē gatavu – aptuveni 20 minūtes.

CITI ŠOBRĪD LASA

Cūku pupas sālsūdenī izvāra mīkstas, nokāš un noloba. Pievieno sautējumam, iemaisa saldo krējumu un uz pusēm pārgrieztus tomātiņus, uzbārsta sāli un piparus, uzvāra un pakarsē vēl īsu brītiņu.

Salāti ar cūku pupām

Foto: SHUTTERSTOCK

• 200 g izlobītu cūku pupu

• 200 g sviesta pupiņu

• 200 g mazo kartupelīšu

• 150 g fetas siera

• 30 g drupinātu lazdu riekstu

• 2 šalotes sīpoli

• saišķītis rukolas

• saišķītis bazilika

• saišķītis pētersīļu

• sāls, pipari

• olīveļļa

Pagatavošana:

Cūku pupas sālsūdenī izvāra mīkstas, nokāš, ūdeni saglabājot. Tad pupas pārlej ar aukstu ūdeni, nokāš, nosusina un noloba miziņu.

Saglabātajā ūdenī liek sviesta pupiņas, izvāra mīkstas, pēc tam pārlej ar aukstu ūdeni, nokāš.

Kartupelīšus sālsūdenī izvāra mīkstus, pārgriež uz pusēm vai sagriež biezās šķēlēs. Visu liek salātu traukā.

Pannā sakarsētā eļļā apcep sasmalcinātus šalotes sīpolus, iemaisa zaļumus, sāli un piparus, kopā ar sadrupinātu fetu pārber kartupeļiem un pupām un iemaisa. Pārkaisa drupinātus lazdu riekstus.

Pupiņu un gaileņu salāti

Foto: SHUTTERSTOCK

• 400 g sviesta pupiņu

• 400 g gaileņu

• 2 paprikas

Mērcei:

• 3 ēdamkarotes eļļas

• 1–2 ēdamkarotes baltvīna etiķa

• 1 ķiploka daiviņa

• 1 tējkarote paprikas pulvera

• 1 tējkarote sāls

• ¼ tējkarotes maltu melno piparu

Pagatavošana:

Paprikas sagriež tievās strēmelītēs. Pupiņām nogriež cietos galus un pākstis sadala mazos gabaliņos. Gailenes sagriež un apcep uzkarsētā eļļā, līdz pazūd liekais šķidrums. Pievieno pupiņas un papriku. Turpina cept, līdz tās kļūst spīdīgas.

Gatavo mērci, izmantojot eļļu, vīna etiķi, paprikas pulveri, sasmalcinātu ķiploka daiviņu, sāli un piparus.

Pannu noņem no plīts. Salātiem pārlej mērci, liek dziļā traukā.

Svaigas pupiņas var aizvietot ar saldētām vai konservētām, bet gailenes – ar baravikām, apšu bekām vai šampinjoniem.

Omlete ar sviesta pupiņām

Foto: SHUTTERSTOCK

• 150 g sviesta pupiņu

• 4 olas

• pusglāze piena

• augu eļļa

• dilles

• sāls

Pagatavošana:

Pupiņām nogriež cietos galus, pākstis sagarina 3–4 daļās un novāra sālsūdenī aptuveni 5 minūtes. Nokāš caurdurī un noskalo aukstā ūdenī. Tad pupiņas cep pannā uzkarsētā eļļā. Tikmēr bļodā sakuļ olas ar sāli, pievieno pienu, sakapātas dilles un uzlej apceptajām pupiņām. Omleti apcep no abām pusēm.

Dārzeņu zupa ar kausēto sieru

Foto: SHUTTERSTOCK

• 200 g sviesta pupiņu

• 200 g zaļo zirnīšu

• 4 kartupeļi

• 2 burkāni

• 1 ziedkāposts

• 1 paciņa kausētā siera

• melno piparu graudi

• zaļumi

• sāls

Pagatavošana:

Kartupeļus un burkānus sagriež, sviesta pupiņām nogriež cietos galus un pākstis sadala uz pusēm. Dārzeņus liek katlā, uzlej litru ūdens, pieber sāli, piparus un vāra uz lēnas uguns 8–10 minūtes. Tad iemaisa kausēto sieru un ļauj tam izkust. Pasniedzot zupu pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.

Marinētas sviesta pupiņas

Foto: SHUTTERSTOCK

• 400 g sviesta pupiņu

• 1 sīpols

• 2–3 ķiploka daiviņas

• 1 lauru lapa

• melno piparu graudi

• sinepju sēklas

• dilles

Marinādei:

• 1 l ūdens

• 2 ēdamkarotes sāls

• 2 ēdamkarotes cukura

• 100 ml 9% galda etiķa

Pagatavošana:

Pupiņām nogriež cietos galus un pākstis sadala gabalos, lai varētu ērtāk savietot burkā. Liek verdošā sālsūdenī un vāra aptuveni 10 minūtes (nedrīkst pārvārīt!). Nokāš.

Sīpolu sagriež plānās šķēlītēs, dilles sasmalcina. Burkā kārto pupiņas, sīpolu šķēles, dilles, lauru lapu, sinepju sēklas, piparus un ķiplokus.

Gatavo marinādi: katliņā uzkarsē ūdeni, pieber sāli, cukuru un pagaida, līdz izšķīst. Katliņu noņem no uguns, pielej etiķi.

Karsto marinādi uzlej pupiņām, atdzesē, burkai uzskrūvē vāku, novieto vēsumā.

Var ēst jau pēc 3–4 stundām, bet īsti gatavas ir nākamajā dienā.

Padomi!

• Pirms vārīšanas pupiņām pārlej aukstu ūdeni. Ja ēdiena gatavošanai izmanto tumšas pupiņas, pēc uzvārīšanās pirmo ūdeni nolej.

• Ja nākamajam vārīšanas ūdenim pievieno nedaudz eļļas, pupiņas izvārīsies ātrāk, un garša būs labāka.

• Sāli pievieno vārīšanās beigās. Ja to dara sākumā, sāls paildzinās vārīšanos.

• Saldētus dārzeņus – pupiņas, zirnīšus, ziedkāpostus – neatlaidina, bet uzreiz ievieto verdošā ūdenī.

SAISTĪTIE RAKSTI

• Lai atbrīvotos no iespējamiem kukaiņiem, ziedkāpostus pirms vārīšanas patur ūdenī, kam pievienots sāls vai nedaudz etiķa.

• Pupiņu ēdieni nav ieteicami cilvēkiem, kam ir gremošanas un vielmaiņas traucējumi, locītavu slimības.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
EV
Edgars Vimba
Praktiski
Milzu baltmietenes – raganu apļu veidotājas parādījušās daudzos dārzos. Ko ar tām iesākt? 2
16 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ābolu pīrāgs “Šarlote”: klasiska recepte, kas izdodas katram! 2
15 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Vai ir iespējams samainīt sociālo dzīvokli uz citu?
16 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
no puķupodiem aizdzīt sliekas? 4
1 diena
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
Abi zaudēja samaņu, bet pamodās tikai viens! Raitis karavīra formā uz motocikla notriec pensionāru, bet vainu neatzīst 152
21 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Ja valdība nepieņem šādu lēmumu, to izdarīs uzņēmumi.” Latkovskis par to, cik reāla ir nevakcinēto cilvēku atlaišana no darba 116
16 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Žēl noskatīties, kā daži nošpricētie iesākuši pazemot un tiranizēt pagaidām nevakcinētos sugasbrāļus. Egila Līcīša feļetons 77
10 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Jau no rīta, pamostoties, tu jutīsies “izredzēts”! Horoskopi 23.septembrim
10 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Internetā nopludināts video, kurā vairāki Latvijā pazīstami cilvēki redzami šņaucot baltu pulverīti 76
1 diena
Lasīt citas ziņas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Nepieradinātais skaistums no dabas: idejas un ieteikumi – kā izgatavot interjera priekšmetus no jūras izskalota koka? 4
1 diena
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Kotletītes bez gaļas: ar mocarella sieru
1 diena
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 20. līdz 26.septembrim: pārstāda peonijas, apgriež ziemcietes, novāc kartupeļus
2 dienas
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
Baltijas mājokļa dizains Londonā. Kā tiks prezentēta mūsu gaume?
3 dienas
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
“Kāds bija svaigēšanas periods? Drausmīgs!”: latviete Ilva Bekmane par diētām, dzīvi izsapņotajās ārzemēs un atgriešanos mājās 19
Intervija 4 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Nesaprotamās vīnogas – vienos ķekaros ogas jau ēdamas, bet citos – zaļas un skābas? Skaidro vīnogu audzētājs 3
6 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Mēsli parasti peld pa virsu,” Šuplinska par jaunajām partijām un vēlēšanu sistēmu 37
9 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Žēl noskatīties, kā daži nošpricētie iesākuši pazemot un tiranizēt pagaidām nevakcinētos sugasbrāļus. Egila Līcīša feļetons 77
10 stundas
RR
Rolands Repša
Ziņas
Rolands Repša: Muļķis ir nevis ezis, bet tas, kurš nespēj elementāri “ierubīties”, ka ezis ir ezis 25
8 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Ļoti negribu piedzīvot to brīdi!” Kilbloka par darbinieku atlaišanu un viņu aizstāvēšanu 88
14 stundas
SP
Sarmīte Pujēna
Ziņas
Teātra izaicinājumiem – gatavi? Kā jūtas deviņi jaunie aktieri Liepājas teātrī 3
11 stundas
LE
LETA
Ziņas
Mūžībā aizgājis animācijas filmu režisors Nils Skapāns
13 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
Haoss Melburnā: vakcinācijas pretinieki ārdās Austrālijas pilsētas ielās 25
8 stundas
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
Nikolajs savu vainu atzīst un nožēlo: aizņemas naudu, lai samaksātu sāpju naudu. Jaunumi no tiesu zālēm 5
8 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Politiķis Gobzems pārliecināts, ka varētu strādāt citā sfērā: “Mīksti varētu pelnīt naudu kā influenceris …” 35
16 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Esam pazaudējuši vasaru.” Bordāns par Saeimas “rupjo kļūdu” vakcinācijas veicināšanā 99
1 diena
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
Jūrkalnē jūras krastā atrasts auto ar mirušu cilvēku 42
1 diena
MB
Madara Briede
Praktiski
Vai ir iespējams samainīt sociālo dzīvokli uz citu?
16 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Man tā arī pateica – par ministru parasti izvēlas “savējo”!” Šuplinska atklāti par atstādināšanu no amata 67
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Rīgā plāno iecelt nakts mēru. Kā šādu iniciatīvu skaidro tās ierosinātāji? 21
1 diena
KK
Kamita Kalniņa
Ziņas
VIDEO. Neparasts skats! Lava piepilda peldbaseinu, turpinoties vulkāna izvirdumam Kanāriju salās 3
1 diena
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Nepieradinātais skaistums no dabas: idejas un ieteikumi – kā izgatavot interjera priekšmetus no jūras izskalota koka? 4
1 diena
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Kotletītes bez gaļas: ar mocarella sieru
1 diena
GN
Gints Narogs
Ziņas
Pieminot Latvijas sporta leģendu Jāni Lūsi, izdos viņam veltītu pastmarku bloku 3
23:09
IS
Ilmārs Stūriška
Ziņas
“VEF Rīga” sezonu sagaida pacilātā noskaņojumā – pārbaudes spēlēs bilance iespaidīga 2
22:24
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
Haoss Melburnā: vakcinācijas pretinieki ārdās Austrālijas pilsētas ielās 25
21:19