Publicitātes foto

Ceļam galdā pupas! 6 gardi un veselīgi ēdieni, kas pagatavoti no sviesta un cūku pupām 0

Māra Lapsa, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Gan sviesta pupiņas, gan cūku pupas ir bagātīgs olbaltumvielu, šķiedrvielu un minerālvielu avots. Tās var iekļaut dažādos ēdienos, sākot ar sakņu sautējumiem un beidzot ar zupu un omleti.

Vistu šķiņķīši cūku pupu mērcē

Foto: SHUTTERSTOCK

• 8 nelieli vistu šķiņķīši

• 200 g izlobītu cūku pupu

• 500 g mazu kartupelīšu

• 200 g ķirštomātiņu

• 100 ml saldā krējuma

• 400 ml vistas vai dārzeņu buljona

• 2 ēdamkarotes miltu

• olīveļļa

Pagatavošana:

Vistu šķiņķīšiem uzbārsta sāli un piparus, apviļā miltos un apgrozot strauji apcep sakarsētā eļļā. Kartupelīšus pārgriež uz pusēm, pieliek vistu šķiņķīšiem, pārlej karstu buljonu. Sautējuma traukam uzliek vāku un visu lēni sautē gatavu – aptuveni 20 minūtes.

Cūku pupas sālsūdenī izvāra mīkstas, nokāš un noloba. Pievieno sautējumam, iemaisa saldo krējumu un uz pusēm pārgrieztus tomātiņus, uzbārsta sāli un piparus, uzvāra un pakarsē vēl īsu brītiņu.

Salāti ar cūku pupām

Foto: SHUTTERSTOCK

• 200 g izlobītu cūku pupu

• 200 g sviesta pupiņu

• 200 g mazo kartupelīšu

• 150 g fetas siera

• 30 g drupinātu lazdu riekstu

• 2 šalotes sīpoli

• saišķītis rukolas

• saišķītis bazilika

• saišķītis pētersīļu

• sāls, pipari

• olīveļļa

Pagatavošana:

Cūku pupas sālsūdenī izvāra mīkstas, nokāš, ūdeni saglabājot. Tad pupas pārlej ar aukstu ūdeni, nokāš, nosusina un noloba miziņu.

Saglabātajā ūdenī liek sviesta pupiņas, izvāra mīkstas, pēc tam pārlej ar aukstu ūdeni, nokāš.

Kartupelīšus sālsūdenī izvāra mīkstus, pārgriež uz pusēm vai sagriež biezās šķēlēs. Visu liek salātu traukā.

Pannā sakarsētā eļļā apcep sasmalcinātus šalotes sīpolus, iemaisa zaļumus, sāli un piparus, kopā ar sadrupinātu fetu pārber kartupeļiem un pupām un iemaisa. Pārkaisa drupinātus lazdu riekstus.

Pupiņu un gaileņu salāti

Foto: SHUTTERSTOCK

• 400 g sviesta pupiņu

• 400 g gaileņu

• 2 paprikas

Mērcei:

• 3 ēdamkarotes eļļas

• 1–2 ēdamkarotes baltvīna etiķa

• 1 ķiploka daiviņa

• 1 tējkarote paprikas pulvera

• 1 tējkarote sāls

• ¼ tējkarotes maltu melno piparu

Pagatavošana:

Paprikas sagriež tievās strēmelītēs. Pupiņām nogriež cietos galus un pākstis sadala mazos gabaliņos. Gailenes sagriež un apcep uzkarsētā eļļā, līdz pazūd liekais šķidrums. Pievieno pupiņas un papriku. Turpina cept, līdz tās kļūst spīdīgas.

Gatavo mērci, izmantojot eļļu, vīna etiķi, paprikas pulveri, sasmalcinātu ķiploka daiviņu, sāli un piparus.

Pannu noņem no plīts. Salātiem pārlej mērci, liek dziļā traukā.

Svaigas pupiņas var aizvietot ar saldētām vai konservētām, bet gailenes – ar baravikām, apšu bekām vai šampinjoniem.

Omlete ar sviesta pupiņām

Foto: SHUTTERSTOCK

• 150 g sviesta pupiņu

• 4 olas

• pusglāze piena

• augu eļļa

• dilles

• sāls

Pagatavošana:

Pupiņām nogriež cietos galus, pākstis sagarina 3–4 daļās un novāra sālsūdenī aptuveni 5 minūtes. Nokāš caurdurī un noskalo aukstā ūdenī. Tad pupiņas cep pannā uzkarsētā eļļā. Tikmēr bļodā sakuļ olas ar sāli, pievieno pienu, sakapātas dilles un uzlej apceptajām pupiņām. Omleti apcep no abām pusēm.

Dārzeņu zupa ar kausēto sieru

Foto: SHUTTERSTOCK

• 200 g sviesta pupiņu

• 200 g zaļo zirnīšu

• 4 kartupeļi

• 2 burkāni

• 1 ziedkāposts

• 1 paciņa kausētā siera

• melno piparu graudi

• zaļumi

• sāls

Pagatavošana:

Kartupeļus un burkānus sagriež, sviesta pupiņām nogriež cietos galus un pākstis sadala uz pusēm. Dārzeņus liek katlā, uzlej litru ūdens, pieber sāli, piparus un vāra uz lēnas uguns 8–10 minūtes. Tad iemaisa kausēto sieru un ļauj tam izkust. Pasniedzot zupu pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.

Marinētas sviesta pupiņas

Foto: SHUTTERSTOCK

• 400 g sviesta pupiņu

• 1 sīpols

• 2–3 ķiploka daiviņas

• 1 lauru lapa

• melno piparu graudi

• sinepju sēklas

• dilles

Marinādei:

• 1 l ūdens

• 2 ēdamkarotes sāls

• 2 ēdamkarotes cukura

• 100 ml 9% galda etiķa

Pagatavošana:

Pupiņām nogriež cietos galus un pākstis sadala gabalos, lai varētu ērtāk savietot burkā. Liek verdošā sālsūdenī un vāra aptuveni 10 minūtes (nedrīkst pārvārīt!). Nokāš.

Sīpolu sagriež plānās šķēlītēs, dilles sasmalcina. Burkā kārto pupiņas, sīpolu šķēles, dilles, lauru lapu, sinepju sēklas, piparus un ķiplokus.

Gatavo marinādi: katliņā uzkarsē ūdeni, pieber sāli, cukuru un pagaida, līdz izšķīst. Katliņu noņem no uguns, pielej etiķi.

Karsto marinādi uzlej pupiņām, atdzesē, burkai uzskrūvē vāku, novieto vēsumā.

Var ēst jau pēc 3–4 stundām, bet īsti gatavas ir nākamajā dienā.

Padomi!

• Pirms vārīšanas pupiņām pārlej aukstu ūdeni. Ja ēdiena gatavošanai izmanto tumšas pupiņas, pēc uzvārīšanās pirmo ūdeni nolej.

• Ja nākamajam vārīšanas ūdenim pievieno nedaudz eļļas, pupiņas izvārīsies ātrāk, un garša būs labāka.

• Sāli pievieno vārīšanās beigās. Ja to dara sākumā, sāls paildzinās vārīšanos.

• Saldētus dārzeņus – pupiņas, zirnīšus, ziedkāpostus – neatlaidina, bet uzreiz ievieto verdošā ūdenī.

Saistītie raksti

• Lai atbrīvotos no iespējamiem kukaiņiem, ziedkāpostus pirms vārīšanas patur ūdenī, kam pievienots sāls vai nedaudz etiķa.

• Pupiņu ēdieni nav ieteicami cilvēkiem, kam ir gremošanas un vielmaiņas traucējumi, locītavu slimības.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Stāda kokus un krūmus, novāc vēlos sakņaugus. Kas darāms dārzā no 19. līdz 25.oktobrim
18 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
“Šos suņus audzinot, mēs tiem melojam – viņiem ir jātic, ka visi cilvēki ir draugi!”. Kā Latvijā apmāca suņus – terapeitus? 1
1 diena
LA
Laukos.lv
Laukos
Kur jūs bijāt, kad es biju mazs un man bija jāravē garās biešu vagas? Latvijā radīts pirmais robots, kas izravē nezāles 6
1 diena
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Dzimtas stāsts un reņģes: kā arhitekte Nora Dakne “restaurēja” vecmāmiņas Kaltenes kūpināto reņģu sacepuma recepti 1
2 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Ko pagatavot no ķirbja: 8 lieliskas receptes
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
7 soļi: kā pareizi uzlikt un valkāt vienreizlietojamu sejas masku 5
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Labākie garšu eksperti iesaka: 7 izcilas olu ēdienu receptes
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Pirkt vai īrēt mājokli: 3 soļi pirms lēmuma izdarīšanas
4 dienas
LA
LA.LV
Praktiski
Labdarības akcijā sociālajos tīklos publicētie mājdzīvnieku attēli tiks pārvērsti 4000 eiro 1
5 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Rudens un dārzs: piemērots laiks, lai dārzā vēl iestādītu brīnišķīgos “šo un to”!
5 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ar ingveru pret vīrusiem: 5 izcilas karsto dzērienu receptes ar ogām, garšvielām un piparmētrām
5 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
7 svarīgas lietas, kas jāzina par jaunajiem ierobežojumiem: kā justies drošībā? 1
5 dienas
IR
Ilmārs Randers
Ziņas
30km/h apdzīvotās vietās glābs dzīvības? Ārvalstu pieredze – diametrāli pretēja 4
6 stundas
Ieva Ēvalde
Laukos
Eiropā aizliegti – pie mums delikatese. Latvija ir teju vienīgā valsts, kur galdā ceļ nēģus 25
17 stundas
PA
Pēteris Apinis
Veselam
“Smēķēšana dubulto risku smagi saslimt ar Covid–19 un nomirt…” Apinis par noklusēto patiesību 12
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Vairums svētdien atklāto Covid-19 gadījumu reģistrēti vienuviet
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ceturtdien un piektdien Rīgā slēgs satiksmi Marijas un Čaka ielā
9 stundas
AG
Andris Grīnbergs
Ziņas
Aptauja: Vai jūs baida saslimstības ar Covid-19 pieaugums? 3
10 stundas
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Olafs Zvejnieks: Kā ikvienu no mums ietekmēs post-covid kapitālisms
7 stundas
Inita Šteinberga
Dabā
Audzē nātres kā dārzeņus! Kā pētniece Sovilta dārzā ievieš revolūciju 1
6 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Pēc veikala “Depo” apmeklējuma – uz slimnīcu. Apsardze zvērīgi pārmāca vīrieti bez sejas maskas 82
17 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Pirmais sniegs šoruden! Soctīklotāji dalās ar ziemīgajiem iespaidiem 1
15 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Ballīte beigusies! Policija “šturmē” kādu nelegālu izklaides vietu Rīgā un to slēdz 23
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Aktrise Rēzija Kalniņa veikusi ģenētisko testu: kāpēc viņa to darīja? 12
2 dienas
LA
Laukos.lv
Laukos
Kur jūs bijāt, kad es biju mazs un man bija jāravē garās biešu vagas? Latvijā radīts pirmais robots, kas izravē nezāles 6
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
VIDEO. Baiba saslima jau martā, pēc grūtas cīņas ar Covid-19 viņa izveseļojās: “Plaušas sāp tā, ka tu raudi…” 16
1 diena
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Stāda kokus un krūmus, novāc vēlos sakņaugus. Kas darāms dārzā no 19. līdz 25.oktobrim
18 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Samanta Tīna skarbi nokritizē fitnesa skaistuli Jutu Valdmani: kā tāda kaķu vecene! 8
1 diena
LE
LETA
Veselam
Pētījums: roku dezinfekcijas līdzekļi ar etanolu Covid-19 vīrusu iznīcina 15 sekundēs 4
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
Atbildība šodien tev var likties visai smaga nasta… Horoskopi 20.oktobrim
10 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Pieskaņojies dabas ritmam! Veiksmes kalendārs no 19. līdz 25.oktobrim
18 stundas
EK
Elīna Kondrāte
Veselam
Man mājās ir suns – pretparazītu zāles jālieto divreiz gadā vai profilaktiski?
21:43
IR
Ilmārs Randers
Ziņas
30km/h apdzīvotās vietās glābs dzīvības? Ārvalstu pieredze – diametrāli pretēja 4
21:30
Inita Šteinberga
Dabā
Audzē nātres kā dārzeņus! Kā pētniece Sovilta dārzā ievieš revolūciju 1
21:05