Cik var?!? Ne tikai cenas: eksperts izskaidro, kādas slēptās izmaksas veido tavas pārtikas rēķinu 0

Henriks Danusēvičs, Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents, TV24 raidījumā “Dienas personība” uzsver, ka pārtikas cenu kāpumu nosaka arvien pieaugošās izmaksas un sarežģītā uzskaite, bet iedzīvotāju maciņu stiprināšanai palīdzēs algu un neapliekamā minimuma celšana.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Merkurs Skorpionā brīdina: 4 zodiaka zīmju pārstāvjiem tuvākajā nākotnē gaidāms liels pārbaudījums
“Latvija nav pelnījusi neatkarību.” Sieviete skarbi izsakās par Latviju un sadusmo tautiešus 29
RAKSTA REDAKTORS
Latviju pārņēmusi interneta apokalipse – nestrādā lielākie portāli, problēmas skar neskaitāmus cilvēkus 25
Lasīt citas ziņas

“Šeit ir vairāki argumenti. Pirmais ir tas, ka mums tirdzniecībā ir dažādas papildu izmaksas. Kaut vai tas pats piemērs, ka cenu zīmēs ir jāieraksta ražotājvalsts, papildu preču izcelsmes valstīm. Ir arī sarežģītāka uzskaite. Piemēram, pēdējā Konkurences padomes pētījumā par atsevišķiem produktiem, piemēram, par krējumu, bija jāsarēķina, cik uz vienas krējuma paciņas mēs patērējam elektroenerģiju, darbaspēku, transporta izdevumus,” stāsta Danusevičs.

Viņš aicina iedomāties katram savu ledusskapi ar tajā esošajiem pārtikas produktiem un tad iedomāties izrēķināt, cik viens no tiem produktiem maksā, lai uzturētu ledusskapi laika vienībā, kurā produkts atrodas ledusskapī. “Tās, protams, ir lielas izmaksas un prasa tirgotājiem papildu darbu,” atklāj Danusēvičs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Viņš turpina, sakot, ka ir apmierināts ar finanšu ministra Arvila Ašerādena ziņojumu, kurā tiek izskaidrots, kas tiek darīts, lai cilvēkiem kompensētu patēriņa cenu kāpumu, tai skaitā pārtiku. “Tika apsolīts palielināt minimālo algu un neapliekamo minimumu, un tas ir pareizais ceļš, jo inflācija šā vai tā ceļ cenas, tāpēc līdzi ir jāceļas arī iedzīvotāju ienākumiem, lai varētu kompensēt izmaksu kāpumu tajās pozīcijās, kur tas ir sabiedrībā jūtams,” pauž Danusēvičs.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.