Foto: Elena Veselova/SHUTTERSTOCK

Gardēžu paradīze: 6 deserti, ko pagatavot no āboliem 2

Māra Lapsa, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 5
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 27
TESTS. Atbildi uz 10 jautājumiem un uzzini, kādu vērtējumu tu iegūtu šajā latviešu valodas testā!
Lasīt citas ziņas

Ābolu deserta pagatavošana nesagādās lielas grūtības. Vajadzēs vien daudz ābolu, mazliet smaržīgu garšvielu, kādu sauju rozīņu, miltus, olas, un, skat – virtuve vai pat visa māja piepildās ar kārdinošu ābolu deserta smaržu.

Ābolu strūdele

Sastāvdaļas:

• 4 vidēja lieluma saldskābi āboli

• 1 iepakojums kārtainās mīklas

• 4 ēdamkarotes cukura

• 1 ēdamkarote kanēļa

• 50 g rozīņu

• 1 ola

Pagatavošana:

Saldētu kārtaino mīklu atlaidina, plāni izrullē un pārgriež vienādi uz pusēm. Ābolus nomizo, izņem serdi un smalki sagriež aptuveni 1 cm lielos gabaliņos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Uz cepešpannas izklāj cepampapīru, uz tā liek vienu mīklas daļu, tai uzber sagrieztos ābolus, bagātīgi pārkaisa ar cukuru un kanēli. Ja vēlas, var pievienot rozīnes. Pāri ābolu kārtai uzmanīgi un līdzeni pārklāj otru mīklas daļu. Maliņas rūpīgi saspiež kopā, lai pildījums cepoties neiztecētu. Ar sakultu olu vienmērīgi noziež pīrāgu, ar dakšiņu sadur caurumiņus, lai pildījumam var piekļūt gaiss (tas ir ļoti būtiski!).

Strūdeli liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 180 °C cep aptuveni pusstundu, kamēr tā zeltaini brūna un vienmērīgi pacēlusies. Atdzisušu pārkaisa ar pūdercukuru.

Ābolu pīrāgs

Sastāvdaļas:

• 4 āboli

• 3 ēdamkarotes valriekstu

• 60 g miltu

• 180 g cukura

• 90 ml piena

• 3 olas

• 2 ēdamkarotes augu eļļas

• 2 ēdamkarotes sviesta

• 1 tējkarote cepamā pulvera

• 1 ēdamkarote konjaka

Pagatavošana:

Divas olas sakuļ ar 100 g cukura, līdz veidojas gaisīga masa. Pievieno miltus, cepamo pulveri, augu eļļu, pienu, konjaku un sajauc viendabīgu mīklu. Ābolus sagriež ļoti plānās šķēlītēs un pievieno mīklai.

Cepamo veidni ieziež ar sviestu, ieklāj mīklu un vienmērīgi izlīdzina plānā kārtiņā. Liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un cep 200 °C aptuveni 30 minūtes.

Sagatavo pīrāga virskārtu: olu sakuļ ar 80 gramiem cukura un 2 ēdamkarotēm izkausēta sviesta. Jau gatavam pīrāgam pārlej maisījumu, pārber drupinātus valriekstus un cep vēl 15 minūtes.

Ābolu putas

Sastāvdaļas:

• 500 g ābolu

• 3 olu baltumi

• cukurs

• 1 tējkarote želatīna

Pagatavošana:

Ābolus novieto uz plāts, kurā izklāts cepampapīrs, un cep sakarsētā cepeškrāsnī. Izceptos ābolus izberž caur sietu, lai atdalītos serdes un sēklas. Masai pēc garšas pievieno cukuru, atdzesē.

Želatīnu pārlej ar aukstu ūdeni, uzbriedina, pēc tam izkausē karsta ūdens peldē. Ābolu masai pievieno olu baltumus un visu kopā puto, līdz veidojas gaiša, viegla masa. Lai putas būtu noturīgas, pēc kāda laika neatsulotos, tajās iemaisa izkausēto želatīnu. Masu pilda traukā, atdzesē. Pasniedz ar pienu vai vaniļas mērci.

Reklāma
Reklāma

Ābolu tarte

Sastāvdaļas:

Smilšu mīklai:

• 200 g miltu

• 110 g sviesta

• 50 g cukura

• 60 ml ūdens

• šķipsniņa sāls

pildījumam:

• āboli

• 40–50 g sviesta

• puscitrona miziņa

• kanēlis

Tartes virsai:

• āboli

• 40 g sviesta

• cukurs

• kanēlis

Pagatavošana:

Bļodā sajauc miltus, cukuru un sāli, pievieno aukstu, gabaliņos sagrieztu sviestu. Visas sastāvdaļas ar rokām sastrādā irdenā smilšu konsistences masā. Pielej ūdeni, samīca viendabīgu mīklu, ietin pārtikas plēvē un uz stundu ievieto ledusskapī.

Gatavo tartes pildījumu: kubiņos sagrieztus ābolus liek katliņā, pievieno sviestu, no puscitrona norīvētu miziņu un kanēli. Uz lēnas uguns sautē aptuveni pusstundu.

Tartes formu ieziež ar sviestu. Smilšu mīklu ar pirkstiem vienmērīgi izlīdzina formā līdz pat apmalei, veidojot arī maliņas. Iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī cep 180 °C 13–15 minūtes, tad atdzesē.

Gatavo ābolu masu ieklāj atdzesētā smilšu mīklas tartē, virsu noklāj ar plāni sagrieztām svaigu ābolu šķēlītēm, ko pārlej ar izkausētu sviestu, kas sajaukts ar cukuru. Visbeidzot plānā kārtiņā uzber kanēli.

Tarti vēlreiz liek cepeškrāsnī un 180 °C cep aptuveni 20 minūtes. Pasniedz atdzesētu.

Ābolu un baltmaizes pudiņš

Sastāvdaļas:

• 3 skābeni āboli

• 10 baltmaizes šķēles

• 500 ml piena

• 3 olas

• 50 g rozīņu

• 1 glāze cukura

• pustējkarote kanēļa

• šķipsniņa vaniļas cukura

• sāls

• 50 g sviesta un vēl nedaudz veidnes ietaukošanai

• mannas putraimi veidnes sagatavošanai

Vaniļas mērcei:

• 1 l piena

• 6 olu dzeltenumi

• 4–6 ēdam­karotes cukura

• šķipsniņa vaniļas cukura

Pagatavošana:

Maizes šķēles liek bļodā, pārlej pienu un atstāj uz 10 minūtēm. Ābolus nomizo, izņem serdi, sagriež mazos gabaliņos. Izmērcētajai maizei nospiež lieko pienu, tad saspaida ar karoti. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Atsevišķā bļodā liek sviestu un cukuru un sakuļ līdz gaišai, gaisīgai masai. Turpinot kulšanu, pievieno olu dzeltenumus. Pieliek izmērcēto maizi, rozīnes, samaisa, bet nekuļ. Tad mīklai pievieno ābolus.

Olu baltumus sakuļ stingrās putās. Kulšanas laikā pieber šķipsniņu sāls. Sakulto olbaltumu iecilā pudiņa mīklā.

Sagatavo veidni cepšanai: ietauko ar sviesta piciņu un izkaisa ar mannas putraimiem. Veidnē lej mīklu, izlīdzina virsu, uzkaisa kanēli un cukuru. Cep cepeškrāsnī 200 °C 30–40 minūtes.

Pudiņu pasniedz, pārlietu ar vaniļas mērci. To gatavo šādi: olu dzeltenumiem pievieno cukuru un vaniļas cukuru un saputo. Tad, nepārtraukti maisot, pakāpeniski pievieno uzvārītu pienu. Pēc tam trauku ar olu dzeltenumu un piena masu liek ūdens peldē un, nepārtraukti maisot, karsē, līdz mērce sāk sabiezēt.

Cepti pildīti āboli

Sastāvdaļas:

• 4 āboli

• 4 ēdamkarotes saldas rīvmaizes

• 4 tējkarotes rozīņu

• 4 tējkarotes cukura

• 2 tējkarotes sviesta

• 1 ola

• kanēlis

Pagatavošana:

Izvēlas vienāda lieluma ābolus, nomizo un izdobj sēklotni. No cepumiem pagatavo rīvmaizi, tos saberžot.

Sakuļ olu, sagatavo pildījumu: nomazgā rozīnes, nosusina, samaisa ar cukuru un kanēli. Ābolus apmērcē sakultā olā, pēc tam saldajā rīvmaizē, novieto uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru. Dobumus piepilda ar rozīnēm. Pildījumam var izmantot arī biezu ievārījumu, saldu biezpiena masu, sarīvētu rupjmaizi, kas saldināta ar medu, riekstus. Katram ābolam uzliek piciņu sviesta, tad ievieto sakarsētā cepeškrāsnī un izcep mīkstus. Pasniedz ar pienu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.