Foto-Fotolia

Izvēlies kartupeļu šķirni pēc gatavošanas tipa 0

Konsultē Agroresursu un ekonomikas institūta Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta kartupeļu selekcionāre Dr.agr. Ilze Skrabule.
Lai pagatavotu izskatīgu un garšīgu maltīti no kartupeļiem, jāizvēlas katram gatavošanas veidam piemērotas šķirnes.

Reklāma
Reklāma
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 27
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 5
TV24
“Jāklausās, ka esam šmaukušies.” Par netaisnību un piemaksām tiem pensionāriem, kuri strādājuši padomju laikā 189
Lasīt citas ziņas

Piemēram, pasniegšanai sausā veidā vēlami viegli miltaini bumbuļi ar labu garšu. Zupām, salātiem un cepšanai derēs kartupeļi ar stingru mīkstumu. Savukārt biezputras pagatavošanai vēlami viegli izjūkoši kartupeļi.

Lai atvieglotu saimniecēm, pavāriem un kulināriem atbilstošu kartupeļu šķirņu izvēli pēc šķirņu aprakstiem, Eiropas kartupeļu pētniecības asociācija ir izstrādājusi metodiku šķirņu iedalījumam tā sauktajos gatavošanas tipos (cooking types), kurus selekcionāri parasti uzrāda kartupeļu šķirņu aprakstos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Atkarībā no bumbuļa spējas nezaudēt formu pēc vārīšanas vai tvaicēšanas, mīkstuma miltainības un graudainības, kartupeļu šķirnes iedalās četros vārīšanas jeb gatavošanas tipos.

A tips – novārītu bumbuļu virsma nav mainījusies, konsistence ir stingra, bumbuli pārgriežot, mīkstums valgs, vaskains, nav miltains, mīkstuma struktūra maiga, garša neitrāla, nav piegaršu. Šī tipa kartupeļu šķirnes būs piemērotas salātu un zupu, bet ne biezeņzupu, pagatavošanai.

B tips – vārīti bumbuļi nedaudz miltaini, bet stingri, mīkstumam maiga, nedaudz valga struktūra. Kartupeļu šķirnes noderēs pasniegšanai kā gaļas vai zivju ēdiena piedeva vārītā vai tvaicētā veidā, šī tipa šķirņu kartupeļus var izmatot salātos un kartupeļu frī gatavošanai.

C tips – vārīti bumbuļi ir ļoti miltaini, sausi, viegli irstoši, struktūra graudaina. Arī šo šķirņu bumbuļus var pasniegt pamatēdiena piedevai, ja ēdāji iecienījuši miltainus kartupeļus. Lieliski var pagatavot biezputru, kā arī izmantot cepšanai krāsnī.

D tips – pēc vārīšanas kartupeļi ir ļoti miltaini, pilnīgi iziruši, rupjgraudaini. No šādu šķirņu kartupeļiem iznāks tumīga biezputra vai biezeņzupa.

Vairāk par kartupeļu šķirņu izvēli lasi #padomsrokā izdevumā KARTUPEĻI

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.