“Viss, kas noticis ar Latviju un latviešiem, atspoguļojas arī manā dzimtā,” saka pensionāre Dzidra Sondore.
“Viss, kas noticis ar Latviju un latviešiem, atspoguļojas arī manā dzimtā,” saka pensionāre Dzidra Sondore.
Foto – Timurs Subhankulovs

Savas dzimtas saknes meklējot 4

“No saviem Kurzemes senčiem – vecāsmātes latvietes un vecātēva vācieša – esmu guvusi mazāk. Vairāk – no otriem vecvecākiem, poļa un krievietes. Tā ka manos senčos ir četras tautības, bet esmu priecīga, ka esmu dzimusi Latvijā un esmu latviete,” saka Dzidra Sondore. Pētot savas dzimtas saknes, viņa uzzinājusi, ka Bloki – tāds ir viņas pirmslaulību uzvārds – cēlušies no krustnešiem. Par dzimtas aizsākumu uzskatāms 1253. gads, kad diviem Zobenbrāļu ordeņa kavalieriem – brāļiem Zighardam un Gizekinam Blokiem – tika piešķirtas lēņu zemes Kurzemē, Dzērves pusē. Vēlāk viens dzimtas atzars apmeties Sakā, otrs – Apriķos. Grāmatas autore cēlusies no Apriķu Blokiem. Viņa stāsta, ka kādreiz šis uzvārds Kurzemē bijis ļoti izplatīts, jo, piemēram, vienam vectēvam bijuši 14 bērni. Kad 1988. gadā Dzidras Sondores brālis Apriķos noorganizējis Bloku dzimtas saietu, tajā piedalījušies četru paaudžu pārstāvji, pavisam 161 cilvēks. Pirms dažiem gadiem pensionāre atjaunojusi un papildinājusi savu dzimtas koku, un tagad tajā iekļauti jau 260 pēcteči. “Esmu palikusi visvecākā no mūsu dzimtas, vienīgā, kas piedalījusies lielajos pirmskara radu saietos, kurus organizēja mani tēvabrāļi,” viņa saka.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
Lasīt citas ziņas

Dzidrai Sondorei pašai ir divi dēli, divi mazbērni un divas mazmazmeitas – četrus un četrpadsmit gadus vecas. Mazmeita jau izlasījusi vecmāmiņas atmiņu grāmatu, un tā viņai ļoti patikusi. Arī 93 gadus vecā klases audzinātāja no Aizputes pēc tās izlasīšanas atsūtījusi tik mīļu un sirsnības pilnu vēstuli, ka autorei acīs saskrējušas asaras.

Vai sekos vēl kāda grāmata? Dzidra Sondore: “Esmu saglabājusi vienpadsmit klades ar sava vecākā brāļa stāstiem, piezīmēm un atmiņām, sākot no Ulmaņa laikiem, 1940. gada un krievu armijas ienākšanas. Tās apkopot būtu ļoti interesanti, bet nezinu, vai savos gados un ar savu veselības stāvokli – esmu pārcietusi četrpa­dsmit operācijas un man ir ļoti smaga sirds mazspēja – ­paspēšu to izdarīt.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.