Foto: Karl Allgaeuer/SHUTTERSTOCK

Saimnieces recepte: kā pareizi skābēt kāpostus, lai tie vienmēr izdotos izcili 7

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Vai mežā kritušu koku drīkst sazāģēt un vest to mājās, lai izmantotu malkai? 16
Azovstaļ gūsteknis pirms un pēc gūsta – tik šausminoši, ka trūkst vārdu, veroties fotogrāfijā 53
Ārste skaidro, kāpēc nav vērts laboratorijās pārbaudīt ērces: “Nevienam to neiesaku”
Lasīt citas ziņas

“Kāpēc kāposti skābējot reizēm ir kraukšķīgi, bet citreiz mīksti? Garša abos gadījumos ir laba, skābētas tiek ziemas šķirnes jaunā mēnesī, cukurs – cukurbiešu, sāls – akmens” – jautā Anita Kandavā.

Jāizvēlas piemērotas šķirnes

CITI ŠOBRĪD LASA

“Nenoliedzu mēness fāžu ietekmi uz kāpostu skābēšanas procesu, taču savā saimniecībā šīs fāzes nevaram ievērot, jo kāpostus skābējam katru dienu. Taču trīs galvenos noteikumus, lai būtu kvalitatīvs galaprodukts, gan ievērojam. Jāizvēlas skābēšanai piemērotas kāpostu šķirnes, stampājot nedrīkst sadauzīt pārāk mīkstus (jāsablietē tik daudz, lai nepaliktu gaiss) un nedrīkst rūgšanas laikā uzglabāt pārāk augstā temperatūrā – pirmās piecas dienas tā nedrīkst pārsniegt 22 grādus, vislabāk, ja telpā ir 20 grādu,” skaidro pieredzējusī kāpostu pārtrādātāja, piemājas saimniecības “Kāpostnīca” saimniece Iveta Ļekūne. “Mēs izmantojam skābēšanai piemērotas vidēji vēlīnas kāpostu šķirnes, piemēram, ‘Kingston F1’, ‘Septon F1’, ‘Socrates F1’. Pēc novākšanas galviņas trīs mēnešus noturam glabātavā, lai visi cukuri kāpostiem nostājas savā vietā, un tikai tad skābējam. Lielākā kļūda – šīs šķirnes ieskābēt jau tagad, jo šobrīd tiem ir asa un rūgta garša.”

Ja gribas skābēt jau tagad, Iveta Ļekūne iesaka kāpostu šķirnes ‘Krautkaiser F1’, ‘Agresor’. “Tās ir rudens šķirnes, kas paredzētas skābēšanai. Šo kāpostu veģetācijas periods ir 120–130 dienu, šobrīd galviņas ir baltas un spīdīgas,” skaidro pieredzējusī dārzeņu audzētāja un pārstrādātāja un piebilst – jo baltāka kāpostgalva, jo tā kvalitatīvāka.

Kāpostu galviņām jābūt cietām, baltām, ar smalku lapu dzīslojumu. Neder tās, kam ir tumši zaļas, vaskainas lapas.

Uzmanība jāpievērš arī kāpostgalvu formai. Skābēšanai piemērotas šķirņu galviņas ir plakanas, bet svaigēšanai un uzglabāšanai – apaļas kā globusi, savukārt lapas, kas pie kacena, blīvi nepiegulst, starp tām ir spraudziņas. Noteikti nevajadzētu izmantot galviņas, kam lapas jau iepuvušas. Ja kāpostiem ir spēcīga pelēkās puves infekcija, tā var ietekmēt skābējuma kvalitāti.

Pārstrādes process

No galviņām atdala ārējās bojātās lapas un cieši nogriež kacenu. Galviņā palikušo kacena daļu neizgriež, bet ar nazi iešķeļ, lai vieglāk saēvelēt. Kacens satur vērtīgas uzturvielas un daudz C vitamīna, tāpēc nebūtu prātīgi no tā atteikties.

Kāpostu galviņas ar ēveli sašķērē. Pievieno sāli – uz 10 kilogramiem ap 200 gramu rupjā vārāmā sāls. Lai papildinātu garšu, pēc izvēles pievieno ķimenes, burkānus, dzērvenes vai brūklenes. Var likt vai nu tikai ķimenes, vai arī tikai burkānus, vai ķimenes un burkānus, vai dzērvenes un ķimenes. Sāli un piedevas iecilā sašķērētajos kāpostos. Tad ievieto skābēšanai paredzētajā traukā.

Sasmalcinātos kāpostus liek kārtām. Izlīdzina un ar koka stampu saspaida, līdz atdalās sula. Ar stampāšanu nevajadzētu ļoti aizrauties, jo tādējādi kāpostus var sadauzīt pārāk mīkstus. Tad uzliek slogu – pēc pārdesmit minūtēm sula jau visu nosedz.

Kad kāposti sablīvēti, uzliek slogripu un slogu, lai izdalītos sula. Galvenā loma ieskābšanas laikā un arī pēc tam ir pienskābajām baktērijām, kas dzīvo bezgaisa apstākļos. Tāpēc kāposti kārtīgi jāsa­blīvē un jānoslogo, lai būtu pārsegti at šķidrumu, novēršot saskari ar gaisu. Ja skābeklis nokļūst kāpostu masā, tajā veidojas sviestskābes un kāpostiem nevēlamas baktērijas, kas pasliktina to garšu. “Mēs slogam izmantojam laukakmeņus – uz 200 kg mucu ņemam vienu aptuveni 50 kg smagu laukakmeni vai arī divus vieglākus. Smagais slogs kārtīgi nopresē kāpostus un izspiež gaisu, kas tur vēl palicis,” skaidro Kāpostnīcas saimniece.

Temperatūras faktors

Kāpostu skābēšanai piemērotākā temperatūra ir 18–20 ºC – tāda patīk pienskābajām baktērijām. Ja trauks novietots telpā ar aug­stāku temperatūru, virsroku gūst citas baktērijas, un kāposti var kļūt mīksti – ar garšu viss kārtībā, bet kāpostiem nav konsistences. Bet zemākā temperatūrā skābēšanas process ievelkas.

SAISTĪTIE RAKSTI

Reizi nedēļā jānoņem pelējums, jo tas apēd pienskābās baktērijas un kāposti var sākt bojāties. Bet slogs katrā šādā reizē jānomazgā ar verdošu ūdeni.

Vēlamajā temperatūrā (18–20 ºC) kāposti ieskābst 12–14 dienās. Kad process beidzies, slogu noņem, kāpostus pārklāj ar sālsūdenī samitrinātu marli, uzliek slogripu, raugoties, lai sula pārsedz ripu. Tad mucu novieto vēsā, labi vēdināmā telpā. Vēlamākā temperatūra tālākai uzglabāšanai ir 2–5 grādi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Vai mežā kritušu koku drīkst sazāģēt un vest to mājās, lai izmantotu malkai? 16
Šefpavāra Džeimija Olivera recepte – dārzeņu sautējums franču gaumē
Augļkopis – kastēs nav jāliek avīzes vai salmi! Kā uzglabāt ābolus, lai tie nebojātos? 4
Labākās, izturīgākās tūju šķirnes: kā tās pareizi iestādīt un kopt? 2
Vai mežā kritušu koku drīkst sazāģēt un vest to mājās, lai izmantotu malkai? 16
Azovstaļ gūsteknis pirms un pēc gūsta – tik šausminoši, ka trūkst vārdu, veroties fotogrāfijā 53
Ārste skaidro, kāpēc nav vērts laboratorijās pārbaudīt ērces: “Nevienam to neiesaku”
FOTO. Princis Harijs karalienes nāves dienā bijis tik saniknots, ka noraidījis sava tēva Čārlza ielūgumu uz vakariņām. Kas starp abiem notika? 2
VIDEO. Jakutijas pilsētiņas iedzīvotāji ar asarām acīs atvadās no mobilizētajiem vīriešiem
Lasīt citas ziņas
Svaigie salāti ar ķiploku mērci un fetas sieru
Novāc kartupeļus, sakņaugus un ābolus. Kas darāms dārzā no 20. līdz 26.septembrim 2
VIDEO. Tik garšīgi kā restorānā – Cēzara salāti ar šitake sēnēm
“Lai stāds būtu možs un vesels, ļoti būtisks ir selekcijas darbs!” Laima no “LVM Sēklas un stādi” dod padomus
Pirms uzstādi, noskaidro! Pieci būtiski jautājumi par saules paneļiem 22
Augļukoku un krūmu stādīšana – ko labāk stādīt jau rudenī, bet ko – pavasarī? 2
Ja ziema būs auksta, dabasgāzes krājumi ātri apsīks, norāda Kalvītis
Latvijas Banka paaugstinājusi inflācijas prognozi šim gadam
Azovstaļ gūsteknis pirms un pēc gūsta – tik šausminoši, ka trūkst vārdu, veroties fotogrāfijā 53
VIDEO. Rīgas pašvaldības policijas glābēji izglābj no tilta Daugavā ielēkušu vīrieti
FOTO. Princis Harijs karalienes nāves dienā bijis tik saniknots, ka noraidījis sava tēva Čārlza ielūgumu uz vakariņām. Kas starp abiem notika? 2
Ārste skaidro, kāpēc nav vērts laboratorijās pārbaudīt ērces: “Nevienam to neiesaku”
“Facebook” dibinātājs Marks Zakerbergs priecīgs paziņo – kļūs par daudzbērnu tēvu
IELU INTERVIJAS. “Ēdīšu mazāk!” Latgales iedzīvotāji ar satraukumu gaida jaunos rēķinus 1
VIDEO. Aleksandrs Lukašenko pie sevis ciemos uzaicinājis gubernatorus: viesi spiesti vakariņot pie galda, uz kura atrodas… suns
Darbu plānošana pēc Austrumu horoskopa no 21. līdz 26.jūnijam
Emīls, Egita un Monvīds – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Megana Mārkla pēc viesošanās Londonā gaužām neapmierināta ar 96 gadus vecās karalienes Elizabetes II “uzvedību”
VIDEO, FOTO. “Tu esi mans varonis!”: Holivudas aktieris Bens Stillers devies uz Ukrainu, lai satiktu tur Zelenski
Mūsējie uzvar īpašā auto rallijā Dānijā
Tukuma pusē teju par 40% varētu pieaugt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs
Tu ar savu neatlaidīgo attieksmi šodien pārsteigsi daudzus! Horoskopi 24.septembrim
23:48
Par zināšanās balstītu drosmi un klientam palīdzīgiem niekiem farmaceita arsenālā 1
21:46
1952. gada 23. septembrī. Somija norēķinās ar PSRS
21:34