Foto: Karl Allgaeuer/SHUTTERSTOCK

Saimnieces recepte: kā pareizi skābēt kāpostus, lai tie vienmēr izdotos izcili 6

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

“Kāpēc kāposti skābējot reizēm ir kraukšķīgi, bet citreiz mīksti? Garša abos gadījumos ir laba, skābētas tiek ziemas šķirnes jaunā mēnesī, cukurs – cukurbiešu, sāls – akmens” – jautā Anita Kandavā.

Jāizvēlas piemērotas šķirnes

LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Vai patiešām banānus? Noskaidrots, pēc kā garajās rindās “Lidl” veikalos Latvijā stāvējuši pircēji 51
11 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Spridzeklis kultūras namā, jāevakuējas!”: Ivo Fomina koncerts Tukumā noslēdzas neplānoti. Aizdomas par apzinātu kaitniecību 21
8 stundas
EL
Egils Līcītis
Stāsti
Politiķis Mārtiņš Kossovičs: “Kāpēc nevaram jau tagad atklāti pateikt pilsētniekiem – lūdzu, nepērciet mašīnas ar lieliem dīzeļiem!” 55
Intervija 1 diena
Lasīt citas ziņas

“Nenoliedzu mēness fāžu ietekmi uz kāpostu skābēšanas procesu, taču savā saimniecībā šīs fāzes nevaram ievērot, jo kāpostus skābējam katru dienu. Taču trīs galvenos noteikumus, lai būtu kvalitatīvs galaprodukts, gan ievērojam. Jāizvēlas skābēšanai piemērotas kāpostu šķirnes, stampājot nedrīkst sadauzīt pārāk mīkstus (jāsablietē tik daudz, lai nepaliktu gaiss) un nedrīkst rūgšanas laikā uzglabāt pārāk augstā temperatūrā – pirmās piecas dienas tā nedrīkst pārsniegt 22 grādus, vislabāk, ja telpā ir 20 grādu,” skaidro pieredzējusī kāpostu pārtrādātāja, piemājas saimniecības “Kāpostnīca” saimniece Iveta Ļekūne. “Mēs izmantojam skābēšanai piemērotas vidēji vēlīnas kāpostu šķirnes, piemēram, ‘Kingston F1’, ‘Septon F1’, ‘Socrates F1’. Pēc novākšanas galviņas trīs mēnešus noturam glabātavā, lai visi cukuri kāpostiem nostājas savā vietā, un tikai tad skābējam. Lielākā kļūda – šīs šķirnes ieskābēt jau tagad, jo šobrīd tiem ir asa un rūgta garša.”

Ja gribas skābēt jau tagad, Iveta Ļekūne iesaka kāpostu šķirnes ‘Krautkaiser F1’, ‘Agresor’. “Tās ir rudens šķirnes, kas paredzētas skābēšanai. Šo kāpostu veģetācijas periods ir 120–130 dienu, šobrīd galviņas ir baltas un spīdīgas,” skaidro pieredzējusī dārzeņu audzētāja un pārstrādātāja un piebilst – jo baltāka kāpostgalva, jo tā kvalitatīvāka.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kāpostu galviņām jābūt cietām, baltām, ar smalku lapu dzīslojumu. Neder tās, kam ir tumši zaļas, vaskainas lapas.

Uzmanība jāpievērš arī kāpostgalvu formai. Skābēšanai piemērotas šķirņu galviņas ir plakanas, bet svaigēšanai un uzglabāšanai – apaļas kā globusi, savukārt lapas, kas pie kacena, blīvi nepiegulst, starp tām ir spraudziņas. Noteikti nevajadzētu izmantot galviņas, kam lapas jau iepuvušas. Ja kāpostiem ir spēcīga pelēkās puves infekcija, tā var ietekmēt skābējuma kvalitāti.

Pārstrādes process

No galviņām atdala ārējās bojātās lapas un cieši nogriež kacenu. Galviņā palikušo kacena daļu neizgriež, bet ar nazi iešķeļ, lai vieglāk saēvelēt. Kacens satur vērtīgas uzturvielas un daudz C vitamīna, tāpēc nebūtu prātīgi no tā atteikties.

Kāpostu galviņas ar ēveli sašķērē. Pievieno sāli – uz 10 kilogramiem ap 200 gramu rupjā vārāmā sāls. Lai papildinātu garšu, pēc izvēles pievieno ķimenes, burkānus, dzērvenes vai brūklenes. Var likt vai nu tikai ķimenes, vai arī tikai burkānus, vai ķimenes un burkānus, vai dzērvenes un ķimenes. Sāli un piedevas iecilā sašķērētajos kāpostos. Tad ievieto skābēšanai paredzētajā traukā.

Sasmalcinātos kāpostus liek kārtām. Izlīdzina un ar koka stampu saspaida, līdz atdalās sula. Ar stampāšanu nevajadzētu ļoti aizrauties, jo tādējādi kāpostus var sadauzīt pārāk mīkstus. Tad uzliek slogu – pēc pārdesmit minūtēm sula jau visu nosedz.

Kad kāposti sablīvēti, uzliek slogripu un slogu, lai izdalītos sula. Galvenā loma ieskābšanas laikā un arī pēc tam ir pienskābajām baktērijām, kas dzīvo bezgaisa apstākļos. Tāpēc kāposti kārtīgi jāsa­blīvē un jānoslogo, lai būtu pārsegti at šķidrumu, novēršot saskari ar gaisu. Ja skābeklis nokļūst kāpostu masā, tajā veidojas sviestskābes un kāpostiem nevēlamas baktērijas, kas pasliktina to garšu. “Mēs slogam izmantojam laukakmeņus – uz 200 kg mucu ņemam vienu aptuveni 50 kg smagu laukakmeni vai arī divus vieglākus. Smagais slogs kārtīgi nopresē kāpostus un izspiež gaisu, kas tur vēl palicis,” skaidro Kāpostnīcas saimniece.

Temperatūras faktors

Kāpostu skābēšanai piemērotākā temperatūra ir 18–20 ºC – tāda patīk pienskābajām baktērijām. Ja trauks novietots telpā ar aug­stāku temperatūru, virsroku gūst citas baktērijas, un kāposti var kļūt mīksti – ar garšu viss kārtībā, bet kāpostiem nav konsistences. Bet zemākā temperatūrā skābēšanas process ievelkas.

SAISTĪTIE RAKSTI

Reizi nedēļā jānoņem pelējums, jo tas apēd pienskābās baktērijas un kāposti var sākt bojāties. Bet slogs katrā šādā reizē jānomazgā ar verdošu ūdeni.

Vēlamajā temperatūrā (18–20 ºC) kāposti ieskābst 12–14 dienās. Kad process beidzies, slogu noņem, kāpostus pārklāj ar sālsūdenī samitrinātu marli, uzliek slogripu, raugoties, lai sula pārsedz ripu. Tad mucu novieto vēsā, labi vēdināmā telpā. Vēlamākā temperatūra tālākai uzglabāšanai ir 2–5 grādi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Pašiem savs “citplanētietis”: trausls, bet plēsējs – ūdens iemītnieks aksolotls
7 stundas
AT
Andris Tiļļa
Praktiski
Mantotais nams Bieriņos: pilna māja mākslas mūzu
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ziemassvētku zvaigzne – puansetija: kā to kopt pareizi, lai tā uzziedētu atkal? 1
3 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Saimnieces recepte: kā pareizi skābēt kāpostus, lai tie vienmēr izdotos izcili 6
3 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Vai patiešām banānus? Noskaidrots, pēc kā garajās rindās “Lidl” veikalos Latvijā stāvējuši pircēji 51
11 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Spridzeklis kultūras namā, jāevakuējas!”: Ivo Fomina koncerts Tukumā noslēdzas neplānoti. Aizdomas par apzinātu kaitniecību 21
8 stundas
EL
Egils Līcītis
Stāsti
Politiķis Mārtiņš Kossovičs: “Kāpēc nevaram jau tagad atklāti pateikt pilsētniekiem – lūdzu, nepērciet mašīnas ar lieliem dīzeļiem!” 55
Intervija 1 diena
LE
LETA
Ziņas
Trīs Latvijas pilsētas: paziņo, kur pagājušajā diennaktī atklāts visvairāk Covid-19 inficēto 14
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Psihoterapeits Viesturs Rudzītis priecājas, ka meita saslimusi ar Covid-19: “Kā akmens no sirds novēlās…” 281
1 diena
Lasīt citas ziņas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
nospodrināt sudarbu: visefektīvākās “tautas” metodes 5
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Ir īstais brīdis tikt pie labiem gladiolu bumbuļsīpoliem: 10 padomi, kā to izdarīt
4 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kas jāizdara rudenī: kā sakopt tuvinieku atdusas vietas 2
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Krāsnī cepts siera – lociņu pīrāgs 5
4 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Selekcionāra padoms: kā ieziemot īrisu dobi
5 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Garšīgām, vieglām vakariņām: salātlapu salāti ar ceptiem ķiršu tomātiņiem un ķiploku mērcīti
5 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Cilvēki jau sāks mirt uz trepēm, ko tad darīs?”: mediķi un zinātnieki ceļ trauksmi – “lokdauns” jāievieš nekavējoties
1 minūte
LE
LETA
Ziņas
“Covid-19 dati uzrāda attīstības tendences, kuras ir sliktākas nekā tika prognozēts”: Kariņš pirmdien sasaucis steidzamu sēdi 43
1 stunda
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
“Latvenergo” finanšu direktors Guntars Baļčūns: “Latvijas patērētajiem šobrīd ir izdevīgāk veļu mazgāt brīvdienās un naktīs”
Intervija 3 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Spridzeklis kultūras namā, jāevakuējas!”: Ivo Fomina koncerts Tukumā noslēdzas neplānoti. Aizdomas par apzinātu kaitniecību 21
8 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Ir tiešām cilvēki, kas profesionāli pelna ar to naudu”: kā tiek “ražota” dezinformācija par Covid-19 137
7 stundas
LE
LETA
Kokteilis
FOTO. Nelietoja respiratorus, drūzmējās: policija sāk izvērtēt “Mesa” koncertā notikušos iespējamos pārkāpumus 39
5 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte: “Jā, es “iebliezu” to poti!… Biju “antivakseru” statusā” 69
9 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Vai patiešām banānus? Noskaidrots, pēc kā garajās rindās “Lidl” veikalos Latvijā stāvējuši pircēji 51
11 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Viņš ir vecs vecis, nav simpātisks!”: Olga Kambala TV šovā paziņo, ka aktieris Lauris Dzelzītis “nepiestāv” viņas draudzenei 98
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Arī veikalā kasierei tagad jābūt vakcinētai. Uz kurieni tu iesi?” Kreituse par pedagogiem, kuri draud pamest darbu 183
2 dienas
RO
Regīna Olševska
Veselam
Katru gadu aptuveni 1200 sievietēm Latvijā diagnosticē krūts vēzi, bet skrīningu veic tikai katra trešā paciente
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Gaitis, Gaits un Karīna 1
8 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Domāju, ka Žannai patika taisīt šovu!”: stiliste Dubska restorānā aizrijas ar asaku un sarīko tur pamatīgu drāmu 23
1 diena
LE
LETA
Ziņas
FOTO. Mairis Briedis trešajā raundā “nokautē” vācieti Arturu Mannu un gūst uzvaru 23
20 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Saimnieces recepte: kā pareizi skābēt kāpostus, lai tie vienmēr izdotos izcili 6
3 dienas
LK
Linda Krāģe
Kokteilis
Gaidāma diezgan nemierīga nedēļa. Horoskopi no 18. līdz 24. oktobrim
8 stundas
GK
Guna Kārkliņa
Kokteilis
Pamazām kļūs vieglāk? Astroloģe prognozē, kas mūs sagaida no 15. oktobra līdz 10.decembrim 12
3 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Cilvēki jau sāks mirt uz trepēm, ko tad darīs?”: mediķi un zinātnieki ceļ trauksmi – “lokdauns” jāievieš nekavējoties
19:57
LE
LETA
Ziņas
Rīga un vēl divas pilsētas: noskaidrots, kur sestdien visvairāk Covid-19 saslimušo
19:07
LA
LA.LV
Kokteilis
Gaidāmā diena tev sagādās dažādus vairāk vai mazāk sarežģītus uzdevumus. Horoskopi 18.oktobrim
18:59