Foto. pexels.com/Andrew Patrick Photo

Kas ir šis dzēriens? 0

Konjaks ir augstas kvalitātes stiprais alkoholiskais dzēriens, kas tiek ražots Francijas dienvidrietumu reģionā, Kognakas apgabalā, no specifiskām vīnogu šķirnām, galvenokārt Ugni Blanc. Tas ir viens no prestižākajiem brendiju veidiem, kas atšķiras ar savu sarežģīto garšu buķeti un stingriem ražošanas noteikumiem, kas noteikti Francijas Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) regulās.

Tapšanas nianses

– Vīnogu audzēšana: Konjaks tiek gatavots no vīnogām, kas aug sešos noteiktos apakšreģionos – Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois un Bois Ordinaires. Ugni Blanc šķirne ir izvēlēta tās augstās skābuma un zemās cukura satura dēļ, kas nodrošina ideālu bāzi destilācijai.

– Fermentācija un destilācija: Pēc vīnogu novākšanas tās tiek saspiestas un raudzētas, lai iegūtu vāju vīnu (aptuveni 7-8% alkohola). Šis vīns tiek divreiz destilēts specializētās vara kolonnās vai Charentais tipa aparātos, kas koncentrē alkoholu līdz 70% stiprumam, saglabājot smalkas garšas nianses.

– Novecināšana: Pēc destilācijas iegūtais spirts, saukts par eau-de-vie, tiek ievietots ozolkoka mucās no Limousin vai Tronçais mežiem. Minimālais novecošanās periods ir divi gadi (VS kategorija), bet elitārie XO konjaki nobriest vismaz desmit gadus. Šajā procesā koks piešķir dzērienam vaniļas, karameles un garšvielu notis, kamēr daļa alkohola iztvaiko (tā sauktā “enģeļu daļa”).

– Maisīšana: Konjaka unikālā garša tiek panākta, sajaucot dažādu gadu un reģionu eau-de-vie. Šo mākslu apgūst meistari, saukti par maître de chai, kuri rūpīgi līdzsvaro katru partiju, lai saglabātu zīmola raksturu.

– Kvalitātes kontrole: Konjakam jāatbilst stingriem standartiem – alkohola stiprums jābūt 40%, un tas nedrīkst saturēt piedevas, izņemot nelielu cukura vai karameles pievienojumu krāsas korekcijai. Katra pudele tiek sertificēta, lai garantētu izcelsmi un kvalitāti.

Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.