Dieva dotais Bogdanovs 24

“Jau ilgu laiku viens no maniem hobijiem ir arhīva materiālu pētīšana. Šajā grāmatā būs pieejams latgaliešu uzvārdu saraksts no 1935. gada tautas skaitīšanas, ko apkopoju četrus piecus gadus. Lielāko apjomu veidos Latgales latviešu uzvārdu vārdnīca ar to izplatības un cilmes raksturojumu, kā arī liecībām vēstures avotos. Būs arī kartes, kurās parādīti, piemēram, izplatītākie uzvārdi pagastos vai arī uzvārdi, kas ir saistīti ar vairākiem koncentrācijas areāliem,” saka I. Mežs.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
Veselam
Sliktākie ēdieni un dzērieni, kas nodara vislielāko kaitējumu zobiem – zobārsts norāda, ka pirmajā vietā nav saldumi 22
Zinātnieki apstiprinājuši! Alkohols mērenās devās ir labvēlīgs vecākiem cilvēkiem 36
Lasīt citas ziņas

Demogrāfs pievērsis uzmanību arī tam, cik dažādas tautas dzīvo Latgalē un kā tas ietekmējis uzvārdu izskaņu. Vēsturiski Latgale bijusi cieši saistīta ar Lietuvu, Krieviju un Poliju, un tas atstājis savu ietekmi uz uzvārdu sistēmu. “Šajā novadā ir raibs iedzīvotāju sastāvs, bet latvisko izskaņu procentuāli ir vairāk. Pārsvaru gūst austrumlatviskā galotne -āns – Strapcāns, Ancāns, Kivkucāns. Ar šādu vārdu izskaņu sastopamies arī Sēlijā un Malienā, tomēr nevar apgalvot, ka tā dominē, jo ir tikai piektā daļa. Populāras ir arī izskaņas -iņš, -lis un -nieks, piemēram, Boldiņš, Prikulis vai Podnieks. Aptuveni 15 procentus veido poliskās izskaņas – -skis un -čs. Bukovskis, Laganovskis, Kokorevičs, Stankevičs utt. Savukārt izteikti krieviskās galotnes ir aptuveni pieci procenti – piemēram, -ovs un -avs.” Bieži vien uzvārdi radušies, pateicoties profesijai, piemēram, Mūrnieks, Podnieks, Kovaļs (sal. poļu kowal “kalējs”). Savukārt populārākie uzvārdi Latgalē tajā laikā (vairāk nekā tūkstotim iedzīvotāju) bijuši: Strodi, Ločmeļi, Logini, Kokini, Buļi, Broki, Vaivadi, Pastari, Kozlovski, Laizāni un Kokoreviči. I. Mežs piebilst, ka droši vien arī mūsdienās tie ir visbiežāk sastopamie uzvārdi Latgalē.

Veicot pētījumu, autoram atklājums bijis uzvārda Bogdanovs skaidrojums. Izrādījies, ka to piešķīra bāreņiem vai adoptētiem bērniem, turklāt, no krievu valodas tulkojot, tam ir īpaša nozīme – “Dieva dotais”.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.