Foto: LETA

Latgale 10

Daugavpils novadā – brāļiem Skrindām veltīta konference
Daugavpils pilsētas dome, Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde un Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs uz Lāčplēša dienai veltītiem pasākumiem aicina 9., 10. un 11. novembrī. 9. un 10. novembrī, no plkst. 10 līdz 16 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā notiks sarkanbaltsarkano lentīšu locīšanas akcija. Godinot kritušos karavīrus, 10. novembrī karavīru kapos un piemiņas vietās Daugavpilī tiks nolikti ziedi, kā arī aizdegtas svecītes. Plkst. 12 notiks piemiņas brīdis Latvijas armijas karavīru brāļu kapos. Plkst. 11.30 no stāvvietas iepretim Daugavpils pilsētas domei uz Luterāņu kapiem izbrauc autobuss, kurā bez maksas līdz pasākuma norises vietai varēs nokļūt visi interesenti. Plkst.14 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja pagalmā notiks VRS kinologu paraugdemonstrējumi. Ieeja pasākumā visiem interesentiem brīva. Lāčplēša dienā, 11. novembrī plkst. 15.30, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja pagalmā notiks Daugavpils pilsētas jaunsargu vienību svinīgā solījuma došanas ceremonija. Nu jau piekto gadu pēc kārtas 11. novembrī Daugavpilī notiks Lāčplēša dienas Lāpu gājiens no Daugavpils Universitātes līdz Vienības laukumam. Gājiena sākums paredzēts plkst. 17, pulcēšanās – no plkst. 16.30 Dubrovina parkā iepretim Daugavpils Universitātei. Rosinot īpašu svētku noskaņu, Vienības laukumā plkst. 17.45 notiks Lāčplēša dienai veltīts vīru ansambļa “Dobeles zemessargi” koncerts.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
TESTS. Atbildi uz 8 jautājumiem un noskaidro, vai latviešu kino klasikā orientējies kā zivs ūdenī!
Viedoklis
Armands Puče: Krievs pāri visam! Tā ir sabiedriskā medija šovinistu maskētā rūpe par tā saukto vārda brīvību
Lasīt citas ziņas

Savukārt Daugavpils novadā, Vabolē, Skrindu dzimtas muzejā 9.- 10. novembrī notiks starptautiskā zinātniski praktiskā konference “Latgales pirmās atmodas darbinieku devums Latgales virzībā uz Latvijas valstiskumu”. Konference norisināsies Latvijas valsts simtgades un Latgales kongresa simtgades programmu ietvarā, lai godinātu valsts dibinātājus un pieminētu notikumus, kas bijuši būtiski Latvijas valsts izveidi.

Līvānos iedziedās Tautas Saimes grāmatu
Līvānos notiks tradicionālais lāpu gājiens, pulcēšanās kuram sāksies plkst.15.45 pie Līvānu novada kultūras centra, pulcēšanās tam sāksies plkst.15.30. Bet tā noslēgumā ap plkst. 16 pie Līvānu Atbrīvošanas pieminekļa, skanot tautas dziesmai “Ģērbies, Saule, sudrabota!”, tiks iedziedāta “Tautas Saimes grāmata”. Tas ir Latvijas simtgadei veltīts Rīgas aktīvo senioru alianses (RASA) projekts, aktivizējot sabiedrību un katru līdzcilvēku Latvijā un ārvalstīs, atzīties mīlestībā Latvijai, uzrakstīt veltījumu, vēlējumu, pārdomas vai apsveikumu savai valstij jubilejā. Grāmata turpmāko mēnesi ceļos pa novada bibliotēkām, un novada iedzīvotājiem neatkarīgi no vecuma, neatkarīgi no reliģiskās vai etniskās piederības, būs iespēja tajā rakstīt savus iespaidus, pārdomas un redzējumus, savus vēstījumus un rosinājumus, stāstus, pievienojot foto materiālus, zīmējumus vai citas radošas izpausmes. Kāds bijis manas tautas, manas dzimtas, manas ģimenes, mans ceļš valsts pirmās simtgades nogrieznī? No savāktajiem vairāk kā 100 000 ierakstiem 25 grāmatās, pa piecām grāmatām no katra novada un Rīgas, veidosies laikmeta simtgades glezna. 2018. gada septembrī visas grāmatas tiks svinīgi nodotas Valsts prezidentam, savukārt viņš grāmatas nodos Latvijas Nacionālās bibliotēkas arhīvā, kur tās glabāsies nākošos simt gadus.

CITI ŠOBRĪD LASA
Rēzeknē – tradicionālais lāpu gājiens
Rēzeknē 11. novembrī risināsies Latvijas brīvības cīnītāju piemiņai veltīti pasākumi, kurus ievadīs aizlūgums par Latvijas karavīriem Jēzus Sirds katedrālē plkst.10. Pēcpusdienā plkst.16.30 pie pieminekļa “Vienoti Latvijai” sāksies lāpu gājiens. Pa Atbrīvošanas aleju – Latgales ielu un Kr.Barona ielu tas virzīsies līdz Miera ielas kapiem, kur pie obeliska Brīvības cīņās kritušajiem karavīriem tiks iedegtas svecītes un notiks piemiņas brīdis. Godinot Latvijas brīvības cīnītājus, vienoties tradicionālajās lāpu gājienā, aicināts ikviens. Līdzi ņemamas lāpas un svecītes. Lāčplēša dienā pasākumi Rēzeknē notiek sadarbībā ar Zemessardzes 3.Latgales brigādi. Rēzeknes novada Lendžu kultūras namā 11. novembrī notiks konference “Staņislava Kambalas ieguldījums Latgales vēsturiskajos procesos”, kas veltīta izcilai personībai Latgales vēsturē — sabiedriskajam darbiniekam, Latgales Apvienošanās kongresa dalībniekam Staņislavam Kambalam (1893-1941).
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.