Foto: EPA

Bērnība 2

Karaliene piedzima 1926. gada 21. aprīlī Brutonstrītā laikā, kad ASV prezidents bija Kalvins Kūlidžs, PSRS varu tikko bija pārņēmis Josifs Staļins, bet Latvijā pēdējo prezidentūras gadu tikko bija sācis pirmais mūsu neatkarīgās valsts prezidents Jānis Čakste.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Lasīt citas ziņas

Sers Vinstons Čērčils, kurš tobrīd vēl nebija Lielbritānijas premjerministrs, bet darbojās valdībā, ieradies apsveikt Jorkas hercogu un hercogieni ar pirmdzimtās meitas piedzimšanu, pārsteigts atzīmēja mazulītes izstaroto pārliecību – lai nu kā viņš to būtu spējis tik mazā bērnā saskatīt.

Meitenei deva trīs vārdus: Elizabete (par godu mātei) Mērija (par godu vecmāmiņa, karalienei Mērijai) un Aleksandra (par godu vecvecmāmiņai karalienei Aleksandrai).

CITI ŠOBRĪD LASA

Elizabetei piedzimstot, nebija pat domas, ka viņa varētu kļūt par karalieni. Straujš likteņa pavērsiens notika 1936. gadā, kad viņas tēva vecākais brālis Edvards atteicās no troņa, jo parlaments viņam neatļāva precēt mīļoto – divkārtējo amerikāņu šķirteni Volisu Simpsoni. Tad meitenes tēvs kļuva par karali, bet Elizabete – par pirmo pretendenti troņmantinieku rindā. Starp citu, to, ka meitenei ir patiesas monarha manieres, varēja novērtēt vēl 1935. gadā, kad viņa deviņu gadu vecumā pēc svinīga dievkalpojums Sv. Pola katedrālē Vindzoras pilī pacēla plaukstu sveicienam. Šis mirklis ir iemūžināts fotogrāfijā.

Elizabete mācījās mājās. Franču un beļģu mājskolotāji meitenei iemācīja arī franču valodu, kuru karaliene vēl joprojām izmanto, uzstājoties ar runām valsts vizītēs. Taču citādi viņa vadīja diezgan normālu britu aristokrātu ģimenes bērna bērnību: braukāja ar trīsriteni parkā, veda pastaigāties savu suni (tobrīd tas vēl nebija Velsas korgiju šķirnes pārstāvis), kopā ar vecākiem apmeklēja zirgu skriešanās un polo sacīkstes, kā arī pati mācījās jāt.

1940. gadā 14 gadus vecā Elizabete uzstājās ar savu pirmo radio uzrunu, ko veltīja visiem bērniem, kuri karalistē bija evakuēti uz laukiem prom no ģimenēm. Viņa aicināja savus vienaudžus atcerēties, ka “tad, kad iestāsies miers, mums, šodienas bērniem, būs jāpadara rītdienas pasaule par labāku un laimīgāku vietu”.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.