Foto: EPA

Princese un karaliene 2

Kad Elizabetei bija 16 gadu, tēvs – karalis Georgs VI – piešķīra viņai militāru pakāpi, un jaunā princese regulāri inspicēja grenadieru daļas. Turklāt, neraugoties uz uzlidojumu briesmām, viņa regulāri uzrunāja lidotājus, kas devās kaujās.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai 4
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
Veselam
Ne vienmēr uzreiz jāķeras pie medikamentiem: 10 produkti, kas palīdz atbrīvoties no sāpēm
Lasīt citas ziņas

Visu kara laiku princese adīja trūcīgajiem, piešķīra līdzekļus karavīriem domātajām cigaretēm un ar dažādiem labdarības uzvedumiem atbalstīja evakuētos bērnus.

Kad Elizabetei bija tikai 20. viņa Patrīcijas Mauntbetenas kāzās iepazinās ar jauno Grieķijas princi Filipu. Jau gadu vēlāk viņi paši stājās altāra priekšā. Elizabete ir pirmā no Lielbritānijas monarhiem, kura nosvinējusi dimanta kāzas.

CITI ŠOBRĪD LASA

1948. gadā piedzima princis Čārlzs un divus gadus vēlāk – princese Anna. Taču izbaudīt tikai ģimenes dzīvi Elizabetei neizdevās ilgi: 1952. gadā nomira viņas tēvs, un jaunajai princesei nācās uzņemties monarha pienākumus. Tiesa, oficiāli kronēta par Elizabeti II viņa tika vien 1953. gada 2. jūnijā. Savukārt karaliene māte nodzīvoja līdz 101. gada vecumam un nomira tikai 2002. gadā.

Savukārt trešais bērns – pastarītis princis Endrjū – jau piedzima karalienei, ne vairs princesei. Endrjū nāca pasaulē 1960. gadā un sagādājis saviem vecākiem visvairāk raižu ar dažādiem skandāliem.

Karaliene ir uzņēmusi lielāko daļu pasaules valstu monarhu, tostarp visus ASV prezidentus, kas bijuši amatā kopš 1952. gada, kā arī pati valsts vizītēs apceļojusi vai visu pasauli. Tomēr tikai 1980. gadā viņa pirmo reizi viesojās Vatikānā un tikās ar pāvestu Jāni Pāvilu II. Divus gadus vēlāk pāvests devās atbildes vizītē, aicinot aizmirst gadsimtiem ilgo naidošanos starp anglikāņu un katoļu baznīcām.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.