Naukšēnos griķu laukos var droši iebrist un taisīt skaistas bildes! Attēlā: Kaspars Kļaviņš ar meitu Elfu Diānu un suni Darku.
Naukšēnos griķu laukos var droši iebrist un taisīt skaistas bildes! Attēlā: Kaspars Kļaviņš ar meitu Elfu Diānu un suni Darku.
Foto: Ilze Pētersone

“Lobīšanas tehnoloģija ir būtiskākā atšķirība brūnajiem un zaļajiem,” Kaspars stāsta, kā Naukšēnos audzē griķus 6

Ilze Pētersone, “Mājas Viesis”, AS “Latvijas Mediji”

Griķiem nav vienaldzīgo. Vieniem tie garšo tik ļoti, ka drošības labad iztukšo veikalu plauktus, citi turas pa lielu gabalu. Naukšēnu zemniekam Kasparam Kļaviņam vēl atmiņā vecāsmammas vārītā strebjamā putra. Viņu pusē griķīši sākot ziedēt baltiem ziediņiem – jābrauc skatīties.

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Mūziķim Laurim Reinikam dzejnieces Magones Šutovienes dēļ jāsarkst: “Tas bija tā! Man gribējās kartupeļu maisu uzvilkt galvā…” 129
1 diena
KS
Kārlis Streips
Ziņas
Kārlis Streips: Ja to jau paveica abas mūsu kaimiņvalstis, tad labas cerības ir arī mums 81
10 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Paparaci “pieķēruši” Keitu Midltoni ikdienā. Lūk, kā hercogiene izskatās, kad “darba laiks” ir beidzies 19
1 diena
Lasīt citas ziņas

Gan lauki šopavasar lietavu dēļ ilgi bijuši zem ūdens, gan pašvaldību pirmsvēlēšanu laikā pietrūcis vaļas, tāpēc Kļaviņu bioloģiskajā saimniecībā “Ances” griķu sējumi izpalikuši.

Toties kaimiņiem ziedošu griķu lauku netrūkst. No pagājušā gada ražas Kasparam vēl saglabāts maišelis sēklu, kas dzirnavās atbrīvotas no cietā apvalciņa. Saimnieks nedaudz pasūrojas, ka kuplajā ģimenē ir vienīgais, kam tie garšo, tomēr paša laukos katru gadu ap šo laiku griķi allaž līgojuši pilnos ziedos līdz pat pirmajam salam. Vienojamies, ka receptes paliek raksta autores ziņā, bet viņš stāstīs par šo kultūru kā diplomēts agronoms.

Brūnos vai zaļos?

CITI ŠOBRĪD LASA

“Griķi man saistās ar šķidro piena putru, kādu to kādreiz vārīja Mamamīte, kā saucām vecomammu. Tā ir mana bērnības garša,” savās atmiņās dalās Kaspars. Viņam vēl palicis prātā, kā notikusi gatavošana – vispirms griķus caurdurī noskaloja vairākos ūdeņos, pēc tam kādu laiku pamērcēja, tad sautēja un beigās pielēja pienu. Sanāca garda strebjamā putra, kas vairāk līdzinājusies zupai.

Kad strēķīti pastāvēja uz plīts un pārvilkās ar piena tauku kārtiņu, kas parasti nevienam nepatīk, Kaspars to vien gaidījis, jo plēvīte garšojusi pēc griķiem. Viņa vecmāmiņa Velta Ūdre no Dzelzavas tiem laikiem bijusi ļoti izglītota sieva – beigusi Malnavas lauksaimniecības skolu, pēc tam, izstudējusi Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātē, strādāja par ārsti.

Gādājusi, lai arī mājiniekiem būtu laba veselība, tāpēc īpašu uzmanību pievērsusi uzturam. Vārījusi ne tikai griķus, bet arī lēcas, prosu, cēlusi priekšā lecektī pašas izaudzētos salātus, pavasara maigās pieneņu lapiņas, lakšus un citus zaļumus.

Griķus ēduši ne tikai zupā, bet arī kopā ar sīpolu–krējuma vai gaļas mērcīti. Lai gan mājās parādījusies gāzes plīts, vecmāmiņa devusi priekšroku ar malku kurināmajai, kas ēdienam piešķir īpašu garšu. Arī mamma Māra vārījusi tādu pašu griķu zupu.

Tolaik bija dabūjami tikai brūnie griķi, kam melnais apvalciņš no sēklas atdalīts spiedienā ar tvaiku. Lielā karstumā aiziet bojā dīglis, un sēkla nav spējīga dīgt. Citādi apstrādā zaļos griķus – no apvalka tos atbrīvo speciālās dzirnavās, un sēklu var izmantot diedzēšanai.

“Lobīšanas tehnoloģija ir būtiskākā atšķirība brūnajiem un zaļajiem griķiem,” piebilst saimnieks. Zaļajos griķos pēc apstrādes saglabājas vairāk bioloģiski aktīvo vielu, taču uzturvērtības ziņā tie ir līdzvērtīgi brūnajiem. Atšķirīgās garšas jau ir katra gaumes jautājums, nospriež Kaspars.

Foto: Ilze Pētersone

Atpakaļ pie zemes

Naukšēnu “Jaunpeitēnos”, kas atrodas Igaunijas pierobežā, viņš ir ienācējs. Saimniecību iegādājušies pirms vairāk nekā divdesmit gadiem no īpašnieka igauņa, kurš savulaik bija patvēries savā tēvzemē, glābjoties no padomju okupantu represijām. Plašā kūts un liesā zeme vedinājusi uz aitkopību.

Nosprieduši, ka audzēs pirmās brīvvalsts laikā izveidotās Latvijas tumšgalves šķirnes aitas, kuru skaits bija bīstami sarucis. Tagad saimniecības “Ances” ganāmpulks ar deviņdesmit aitu mammām ir viens no labākajiem Latvijā.

Kaspars atzīst, ka sava nozīme bijusi patriotisma jūtām darīt ko labu savai valstij līdzīgi kā atmodas laikā, kad iesaistījies Latvijas Tautas frontes dibināšanā, un pēc veiksmīgām vēlēšanām divus sasaukumus vadījis Naukšēnu pagasta padomi, gudri veicot zemes reformu, kad atdevuši ēku īpašniekiem zemi arī zem ēkām un bijušajiem īpašniekiem to kompensējuši citā vietā.

Sekoja desmit gadi pavisam citā jomā – Hipotēku bankas Valmieras filiālē par vadītāju, kas pamazām atklāja kredītiestāžu tumšo pusi kā teicienā par bankām, kas dod kažoku vasarā, bet ziemā to tikpat ātri var atņemt. “Mēs toreiz Latvijā nesapratām to, ko zināja ārzemju bankas, un diezgan naivi paļāvāmies, ar likumiem dodot tām pārāk brīvas rokas.

Tas bija viens no iemesliem, kāpēc pirms desmit un vairāk gadiem cilvēki masveidā pameta Latviju. Bankas neuzņēmās praktiski nekādu risku par to, ko piedāvā un reklamē, un to bieži vien nevarēja uzskatīt par atbildīgu rīcību. Esam šo pārdzīvojuši, un tagad mums tas jāizstāsta bērniem un mazbērniem.”

Pēc bankas labirintiem atgriešanās pie zemes diplomētam, pieredzējušam agronomam šķita loģiska. Ar aitām vien nepietika, apkārtnē varēja iznomāt zemi, kur sēt griķus un citas kultūras. “Griķu raža nevar sacensties ar graudaugiem, audzējot ar bioloģiskajām metodēm, viena līdz divas tonnas no hekt­āra uzskatāma par labu iekūlumu,” skaidro saimnieks.

Cenu ietekmējot Eiropas kopējais tirgus ar globālo spēlētāju radītajām svārstībām. Pērn tā sašūpojuši, ka viena tonna nelobītu sēklu maksājusi 500 līdz 700 eiro, divtik pārsniedzot iepriekšējo – 250 līdz 270 eiro par tonnu.

Tatārs, saracēnis vai grieķis

Par griķu ceļu līdz mūsu zemei spriež dažādi. Esot sena kultūra, kas ienākusi no Āzijas. Par tās izcelsmi varot spriest arī pēc nosaukuma – igauņi griķus sauc “tatar”, itāļi – “grano saraceno” jeb saracēņu graudi, bet krieviem un arī vēl citām slāvu tautām tie ir “grečka”, kas it kā norādot uz grieķisku izcelsmi.

Kurš vairs pateiks, kā bija patiesībā, bet griķiem Latvijā ir laba piekrišana, ne velti, kad pērn martā pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas ļaudis metās uz veikaliem pēc svarīgākajām precēm, tualetes papīra un griķu plaukti tika iztukšoti pirmie.

Arī Kaspars slavē griķus gan kā vērtīgu pārtikas produktu, gan kā augu no agrotehniskā viedokļa. Sakņu sistēma, kas sasniedz pat divarpus metru, spēj izvilkt mikroelementus un citas barības vielas no dziļākajiem zemes slāņiem un vēl irdināt augsni, nodrošinot labāku aerāciju.

Ļoti labi iekļaujoties augu sekā, jo ir tās uzlabotājs. Īpaši piemērots bioloģiskajai lauksaimniecībai, jo labvēlīgos apstākļos neļauj zelt nezālēm. Bagātīgi zied un smaržo, patīk bitēm. “Par superproduktu to nesauktu, jo tādu nemaz nav, bet griķi ir viens no svarīgiem vietējiem augiem, kas palīdz nodrošināt pilnvērtīgu uzturu,” nosaka “Jaunpeitēnu” saimnieks.

Tagad tikai jāgaida jaunā griķu raža – vislabākā kulšana esot nelielā salā saulainā laikā, kad apsalušajās lapās nav kur krāties mitrumam un vākšana notiek ar mazākiem zudumiem.

Atšķirībā no brūnajiem griķiem zaļie pēc nolobīšanas ir spējīgi dīgt.
Foto no privātā arhīva

UZZIŅA

Griķi – pārāki par graudaugiem?

• Ļoti labs ogļhidrātu avots.

• Satur krietnu devu šķiedrvielu.

• Minerālvielu vairāk nekā rīsiem, kviešiem un kukurūzai.

• Antioksidantu vairāk nekā miežiem, auzām, rudziem un kviešiem.

100 gramu griķu satur: 61 g ogļhidrātu, t. sk. 2,6 g cukuru, 13 g olbaltumvielu, 10 g šķiedrvielu, 3,1 g tauku, t. sk. 0,7 g piesātināto taukskābju, kā arī kāliju, fosforu, magniju, dzelzi, cinku, mangānu, varu, vitamīnus B1, B3, B4, B5, B6, B9, folijskābi.

Avots: www.ances.lv, “100 labu padomu”

 

Padomi griķu gatavošanai

• Vārot ūdens jāņem divreiz vairāk, tāpēc ka griķu apjoms vārīšanas laikā divkāršojas.

SAISTĪTIE RAKSTI

• Svarīga ir ūdens kvalitāte, hlorētā vai cietā nesanāks tik garšīgi. To var uzlabot ar ēdamkaroti sviesta vai eļļas vai četrām ēdamkarotēm piena uz puslitru ūdens.

• Ieteicams vārīt katlā ar biezu dibenu un malām, plānie grāpji nav tik piemēroti.

• Pirms vārīšanas var 3–4 min apgrauzdēt uz sausas pannas.

• Vārīšanas laikā labāk neņemt nost katla vāku un griķus nemaisīt.

• Pusgatavus griķus noņem no uguns, katlu ietin biezā segā uz apmēram pusstundu, līdz tie gatavi.

• Griķus var pagatavot arī bez vārīšanas – vakarā pārlasītus un noskalotus aplej ar siltu ūdeni un atstāj uz nakti. Nākamajā dienā notecina lieko ūdeni, ber katlā vai pannā ar vai bez taukvielām, uzkarsē un tālāk gatavo kā izvēlētajā receptē vai izmanto nekarsētus smūtijos un kokteiļos.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 20. līdz 26.septembrim: pārstāda peonijas, apgriež ziemcietes, novāc kartupeļus
13 stundas
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
Baltijas mājokļa dizains Londonā. Kā tiks prezentēta mūsu gaume?
1 diena
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
“Kāds bija svaigēšanas periods? Drausmīgs!”: latviete Ilva Bekmane par diētām, dzīvi izsapņotajās ārzemēs un atgriešanos mājās 15
Intervija 2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Nesaprotamās vīnogas – vienos ķekaros ogas jau ēdamas, bet citos – zaļas un skābas? Skaidro vīnogu audzētājs 3
4 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Mūziķim Laurim Reinikam dzejnieces Magones Šutovienes dēļ jāsarkst: “Tas bija tā! Man gribējās kartupeļu maisu uzvilkt galvā…” 129
1 diena
KS
Kārlis Streips
Ziņas
Kārlis Streips: Ja to jau paveica abas mūsu kaimiņvalstis, tad labas cerības ir arī mums 81
10 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Paparaci “pieķēruši” Keitu Midltoni ikdienā. Lūk, kā hercogiene izskatās, kad “darba laiks” ir beidzies 19
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Zināms, ko daudzu iemīļotā ziņu moderatore Arta Skuja dara pēc darba pazaudēšanas TV3 17
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Smaga Covid-19 slimības gaita desmitgadniekam: pieņemts lēmums bērnu pārvest no Liepājas uz BKUS 155
8 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Krāsaina, aromātiska un ļoti garšīga: ķirbja krēmzupa ar tīģergarnelēm, ingveru un konjaku 1
4 dienas
PL
Praktiskais Latvietis
Praktiski
Kur un kā utilizēt nederīgās elektroiekārtas, lai nekaitētu apkārtējai videi? 17
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Iestājas vēsums: kādus dārza darbus jāpaspēj izdarīt? 1
5 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Dažu parādnieku dēļ ziemu var sagaidīt bez apkures 14
5 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ķirbja biezzupa ar ingveru un saldo krējumu: garšos ēdājiem ar izsmalcinātu gaumi 4
5 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Lapu grābšana ir īsta vardarbība!” – uzskata dendroloģe. Grābt vai negrābt lapas dārzā? 28
6 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Kad var iestāties krahs? Veselības ministrijas pārstāve skaidro, kāds ir Latvijas pandēmijas plāns 38
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Pfizer” un “BioNTech” paziņo, cik veciem bērniem droša viņu Covid-19 vakcīna 42
4 stundas
VB
Valdis Bērziņš
Ziņas
ASV augstākā militārpersona bažījās par Trampa psihisko stabilitāti
10 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Zināms, ko daudzu iemīļotā ziņu moderatore Arta Skuja dara pēc darba pazaudēšanas TV3 17
5 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
FOTO. Gundegas Skudriņas vērienīgais gastronomijas piedzīvojums pulcē vietējās slavenības 4
2 stundas
GN
Gints Narogs
Ziņas
“Brīžiem nespēlēju tā, kā gribēju. Bet šī bija laba cīņa,” Ostapenko pēc cīņas
3 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Cerības uz nedēļas nogali! Bricis atklāj, kā tuvākajās dienās mainīsies laiks
5 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Vašingtonā plīvo simtiem tūkstošu baltu karogu Covid-19 upuru piemiņai 13
6 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Pavļuts dubultspriedzē. Kurš vilks slēpjas ūdeļādā? Nedēļas notikumu apskats 18
13 stundas
LE
LETA
Ziņas
Nelikumīgi Latvijas-Baltkrievijas robežu šķērsojušo imigrantu mobilajos tālruņos konstatēta bērnu pornogrāfija 24
1 diena
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
Baltijas mājokļa dizains Londonā. Kā tiks prezentēta mūsu gaume?
1 diena
LB
Latvijas Bizness
Ziņas
Latvijā aug otrs miljardu vērtais uzņēmums 12
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
VIDEO. Talantīgā latviešu aktrise Ilze Vazdika atklāj, ko domā par vakcinēšanos: “Tas viss tracina!” 209
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Mūziķim Laurim Reinikam dzejnieces Magones Šutovienes dēļ jāsarkst: “Tas bija tā! Man gribējās kartupeļu maisu uzvilkt galvā…” 129
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Guntra, Marianna un Ginters
9 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Paparaci “pieķēruši” Keitu Midltoni ikdienā. Lūk, kā hercogiene izskatās, kad “darba laiks” ir beidzies 19
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO. Izdevies iemūžināt vienus no greznākajiem mazputniņiem Latvijā, kurus nevar sastapt pilsētas vidē 24
1 diena
GN
Gints Narogs
Ziņas
“Brīžiem nespēlēju tā, kā gribēju. Bet šī bija laba cīņa,” Ostapenko pēc cīņas
21:02
LL
Lilija Limane
Stāsti
Beidzamā laikā tukumniekiem politiskās partijas piegriež lielu vērību
21:00
VB
Valdis Bērziņš
Ziņas
ASV augstākā militārpersona bažījās par Trampa psihisko stabilitāti
20:55