Foto: SHUTTERSTOCK

No sātīgas laša zupas līdz kraukšķīgiem cepumiņiem! Kādiem ēdieniem pievienot mums svešo fenheli? 4

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

 

Fehnelis nav īpaši populārs. Taču ir paaudze, kuras pirmā bērnības garša ir fenheļa tējiņa, lai vēders ir mierīgs un nepūšas. Tās pagatavošanai izmantoja garšauga sēklas, kas pēc garšas atgādina ķimenes. Lapiņu, kas atgādina dilles, smaržu var salīdzināt ar anīsu. Bet ēdienam pievieno fenheļa sīpolu, nolobot stiegraino ārējo virskārtu.

 

Kur noder fenhelis

• Zivju ēdieniem.

• Sēklas piestāv dažādām marinādēm, liellopa gaļas ēdieniem.

• Sēklas pievieno zupām, īpaši svaigu vai skābētu kāpostu, un maizei.

• Pievienots trekniem ēdieniem, tas aktivizē gremošanu.

• Svaigu fenheli griež salātos kopā ar olīvām un citrusaugļiem, āboliem, avokado.

 

 

PADOMS

AD
Artis Drēziņš
Ziņas
“Viņš pie varas būs tik ilgi, kamēr šņabis lēts!” Pierobežā neviens vairs nedzied slavas dziesmas ūsainajam diktatoram 44
9 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Petraviča: Pilnībā saprotu tos cilvēkus, kas izvēlas nevakcinēties 272
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Jāsaprot, ka būt neatkarīgai valstij nav bezmaksas pasākums!” Kariņš par to, vai valsts sektorā tiks celtas algas 184
10 stundas
Lasīt citas ziņas

Nopērkot fenheli, tas drīz vien jāizlieto – ilgi glabāts, tas sažūst un kļūst stiegrains un ciets. Ar vienu vidēja lieluma fenheli (ap 500 g) pietiks zupai vai salātiem.

 

Sautēta forele ar fenheli un šampinjoniem

Foto: SHUTTERSTOCK

• 2 upes foreles

• 1 fenheļa galviņa

• 200 g šampinjonu

• puscitrons

• 1 ēdamkarote sviesta

• glāze baltvīna

• glāze buljona

• sāls, malti melnie pipari

• daži estragona zariņi

Foreles izķidā, izņem žaunas. Uzbārsta sāli, piparus un samaisa.

CITI ŠOBRĪD LASA

Fenheli sagriež strēmelēs, citronu plānās šķēlītēs, estragonu saplucina. Pievieno mīksta sviesta gabaliņu un visu sajauc. Liek katlā vai dziļākā pannā kā pamatkārtu. Uz tās gulda foreles (var sagriezt uzreiz jau porciju gabalos), virsū liek uz pusēm sagrieztus šampinjonus.

Pārlej vīnu un buljonu, liek uz plīts un uzvāra. Tad uzliek vāku, liesmu samazina līdz minimumam un lēni sautē aptuveni 20 minūtes, līdz zivs mīksta.

Ja nepatīk fenheļa garša, to var aizstāt ar puraviem, burkāniem, sīpoliem vai citiem dārzeņiem.

 

Laša zupa

Foto: SHUTTERSTOCK

• 800 g laša atgriezumu (galva, asakas)

• 3 kartupeļi

• 1 vidējs sīpols

• puse fenheļa

• 2 ēdamkarotes tomātu pastas

• 5 melno piparu graudi

• 1 lauru lapa

• sāls, cukurs

Katlā liek noskalotus laša atgriezumus, uz pusēm pārgrieztu sīpolu, lauru lapu. Pārlej ūdeni (~ 1 l) un uzvāra. Noputo. Pieber sāli, piparus un uz lēnas uguns vāra 15 minūtes. Ar putu karoti izņem zivs gabalus. Kad padziest, no asakām atdala zivs gaļas gabaliņus, ko pēc tam liek atpakaļ zupā.

Buljonā liek kubiņos sagrieztus kartupeļus, šķēlītēs sagrieztu fenheli un vāra, līdz dārzeņi mīksti.

Uz pannas uzkarsē tomātu pastu, iemaisa mazliet cukura, pasautē. Pievieno zupai. Uzvāra.

Pasniedz ar krējumu un citrona šķēlīti.

Gatavai zupai var pievienot gabaliņos sagrieztu marinētu gurķi, kaperus un olīvas. Būs soļanka!

 

Fenhelis ar sieru

Foto: SHUTTERSTOCK

• 3 fenheļa saknes

• 250 g mocarellas

• 2 ēdamkarotes sviesta

• sāls

• malti melnie pipari

• svaigi pētersīļi

Notīrītas un vairākās daļās sagrieztas fenheļa saknes liek verdošā sālsūdenī un vāra 3–5 minūtes, līdz tās mīkstas. Notecina caurdurī.

Karstumizturīgu trauku iesmērē ar sviestu, ieliek fenheli, apkaisa ar sāli un pipariem. Uzkaisa sarīvētu mocarellas sieru.

Trauku liek cepeškrāsnī, cep 200 grādos 15–20 minūtes, līdz siers kļuvis zeltains un sāk burbuļot.

Uzkaisa sasmalcinātus pētersīļu zaļumus un pasniedz karstu.

Var izmantot arī kādu citu sieru.

 

Fenheļa (vai anīsa) cepumi

Foto: SHUTTERSTOCK

• 600–800 g miltu

• 220 ml sausā sarkanvīna

• 220 ml augu eļļas

• 150 g pūdercukura

• 2 ēdamkarotes fenheļa vai anīsa sēklu

• 1 tējkarote jūras sāls

Eļļu sajauc ar pūdercukuru, pievieno vīnu, sāli un pakāpeniski iesijā miltus, visu laiku mīklu maisot. Tai jābūt pietiekami stingrai.

Piestā saberž 1 tējkaroti fenheļa vai anīsa sēklu, pievieno mīklai, samaisa. Mīklu saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un atstāj uz pusstundu ledusskapī.

Cepumu formu veido pēc savas gaumes. Var no mīklas izrullēt desiņas, sagriezt un veidot mēnestiņus. Var ar formiņu izspiest kvadrātiņus, sirsniņas. Katram cepumam uzkaisa sēkliņas.

SAISTĪTIE RAKSTI

Plātī ieklāj cepampapīru, ko viegli apziež ar augu eļļu. Kārto cepumus un cep cepeškrāsnī 160 grādos 30–40 minūtes atkarībā no cepumu biezuma.

Šie cepumi nav saldais našķis. To gatavošanai var izmantot arī citas mazas sēklas, piemēram, sezama, vai ķimenes.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Griķu receptes: sacepums un pat vafeles! 3
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāds nogriež kātus gandrīz plikus, citam tie vēl kupli. Raut vai neraut tomātu lapas? 4
1 diena
AK
Aiva Kalve
Praktiski
No sātīgas laša zupas līdz kraukšķīgiem cepumiņiem! Kādiem ēdieniem pievienot mums svešo fenheli? 4
2 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Svaigs, auksts un tieši laikā! Apelsīnu, melleņu un citu atspirdzinošu limonāžu receptes 2
2 dienas
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
“Viņš pie varas būs tik ilgi, kamēr šņabis lēts!” Pierobežā neviens vairs nedzied slavas dziesmas ūsainajam diktatoram 44
8 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Petraviča: Pilnībā saprotu tos cilvēkus, kas izvēlas nevakcinēties 272
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Jāsaprot, ka būt neatkarīgai valstij nav bezmaksas pasākums!” Kariņš par to, vai valsts sektorā tiks celtas algas 184
10 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“”Pfizer” tiesā zaudēja 2,3 miljardus, “Johnson & Johnson” opioīdu dēļ nomira pusmiljons amerikāņu,” Mendziņš par to, ka vakcīnu ražotāji atbildību neuzņemas 258
26. maijs, 2021
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāds nogriež kātus gandrīz plikus, citam tie vēl kupli. Raut vai neraut tomātu lapas? 4
1 diena
Lasīt citas ziņas
MB
Madara Briede
Ziņas
Latvijā 11 000 hektārus klāj latvāņi. Kāpēc tos neizdodas apkarot? 25
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
baziliku no veikala pareizi iestādīt piemājas dārziņā?
3 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Saldā vasaras garša! Aveņu kūkas, tortes un tartes recepte īstiem gardēžiem 2
4 dienas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Apgriež, veido, lasa un novāc. Kas darāms dārzā no 19. līdz 26. jūlijam? 2
4 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Ātri pagatavojami, kraukšķīgi mazsālīti gurķīši ar ķiršu lapām un smaržīgajiem pipariem 4
5 dienas
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
Dārzs sportam un veselībai. Kā pašam ierīkot savu baskāju taku, trenažieri un āra dušu 2
5 dienas
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
Neskaidros apstākļos no šautas brūces miris prokurors Ļeļevs 5
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
VIDEO. Nesens valdošās koalīcijas deputāts Kuldīgā rīko pasākumu “pret vakcinēšanās uzspiešanu”; policija soda par neatļautu piketu 15
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Leģendāra vasara! Šogad pārspēti jau vairāk nekā 100 karstuma rekordi 1
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
“Noskaņojums ir tāds, ka tas likums tiks pieņemts!” Ašeradens par obligāto vakcinēšanos atsevišķās profesijās 83
3 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
Konflikts ar īsti dienvidnieciskām kaislībām: zemnieks cīņā pret “Sadales tīklu” ķeras pie motorzāģa 22
4 stundas
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
“Viņš pie varas būs tik ilgi, kamēr šņabis lēts!” Pierobežā neviens vairs nedzied slavas dziesmas ūsainajam diktatoram 44
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
Daugavpilī autovadītājs uzbraucis gājējai, kura no gūtajām traumām slimnīcā mirusi
56 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Lietuvas pilsētiņas iedzīvotāji protestē pret plāniem izmitināt tur nelegālos migrantus 1
49 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
Petraviča: Pilnībā saprotu tos cilvēkus, kas izvēlas nevakcinēties 272
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO: “Tie var būt bīstami jūrā esošajiem!” Baltijas jūrā pamanīti vairāk nekā 20 ūdensstabi 3
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Kādā rītā Mare uzzina, ka pilsētai tuvojas miega migla…” Kovidlaika miega trūkums iedvesmo aizraujošai bērnu grāmatai 3
21 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Esmu vakcinēta, bet nav ne interneta, ne glauna telefona. Kā saņemt sertifikātu?!” jautā iedzīvotāja 28
19 stundas
IT
Iveta Tomsone
Laukos
“Kur mūsu nauda?” Gaļas liellopu audzētāji ziņo par iespējamu krāpšanu organizētā grupā 34
22 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Karaliene varētu atcelt Harija un Meganas ielūgumus uz platīna jubilejas svinībām. Kas šoreiz sadusmojis Bekingemas pili? 26
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Nepārdomāta, greiza un necilvēcīga reforma,” Dombrovskis aicina valdību atcerēties, ka aiz skaitļiem tabulās ir reāli, godīgi cilvēki 65
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāds nogriež kātus gandrīz plikus, citam tie vēl kupli. Raut vai neraut tomātu lapas? 4
1 diena
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
“Kumeļš un desmit govis pagalam!” No dunduru izplatītās bīstamās kaites krīt lopi 59
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Inovācijas. Vienota viedmāja. Viena Eiropas telpa
17:00
LE
LETA
Ziņas
EZA iesaka apstiprināt “Moderna” vakcīnas pret Covid-19 lietošanu arī jauniešiem no 12 līdz 17 gadiem
16:53
LA
LA.LV
Ziņas
Bigbank ienāk Latvijas hipotekārā kredīta tirgū
16:41