Foto: SHUTTERSTOCK

No sātīgas laša zupas līdz kraukšķīgiem cepumiņiem! Kādiem ēdieniem pievienot mums svešo fenheli? 7

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

 

Fehnelis nav īpaši populārs. Taču ir paaudze, kuras pirmā bērnības garša ir fenheļa tējiņa, lai vēders ir mierīgs un nepūšas. Tās pagatavošanai izmantoja garšauga sēklas, kas pēc garšas atgādina ķimenes. Lapiņu, kas atgādina dilles, smaržu var salīdzināt ar anīsu. Bet ēdienam pievieno fenheļa sīpolu, nolobot stiegraino ārējo virskārtu.

 

Kur noder fenhelis

• Zivju ēdieniem.

• Sēklas piestāv dažādām marinādēm, liellopa gaļas ēdieniem.

• Sēklas pievieno zupām, īpaši svaigu vai skābētu kāpostu, un maizei.

• Pievienots trekniem ēdieniem, tas aktivizē gremošanu.

• Svaigu fenheli griež salātos kopā ar olīvām un citrusaugļiem, āboliem, avokado.

 

 

PADOMS

EL
Egils Līcītis
Stāsti
“Ja sektantu ideoloģija attīstīsies sekmīgi, latviešu valsti var klapēt ciet.” Saruna ar politisko notikumu vērotāju Mārci Bendiku 39
16 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Vīrietis bija šokēts, kad aiz grāmatu plaukta atklāja slepenu tuneli, kurā atrada vecu seifu. Kas tajā bija ieslēgts? 5
18 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Nelielies šodien, citādi veiksme no tevis novērsīsies! Horoskopi 16.septembrim
17 stundas
Lasīt citas ziņas

Nopērkot fenheli, tas drīz vien jāizlieto – ilgi glabāts, tas sažūst un kļūst stiegrains un ciets. Ar vienu vidēja lieluma fenheli (ap 500 g) pietiks zupai vai salātiem.

 

Sautēta forele ar fenheli un šampinjoniem

Foto: SHUTTERSTOCK

• 2 upes foreles

• 1 fenheļa galviņa

• 200 g šampinjonu

• puscitrons

• 1 ēdamkarote sviesta

• glāze baltvīna

• glāze buljona

• sāls, malti melnie pipari

• daži estragona zariņi

Foreles izķidā, izņem žaunas. Uzbārsta sāli, piparus un samaisa.

CITI ŠOBRĪD LASA

Fenheli sagriež strēmelēs, citronu plānās šķēlītēs, estragonu saplucina. Pievieno mīksta sviesta gabaliņu un visu sajauc. Liek katlā vai dziļākā pannā kā pamatkārtu. Uz tās gulda foreles (var sagriezt uzreiz jau porciju gabalos), virsū liek uz pusēm sagrieztus šampinjonus.

Pārlej vīnu un buljonu, liek uz plīts un uzvāra. Tad uzliek vāku, liesmu samazina līdz minimumam un lēni sautē aptuveni 20 minūtes, līdz zivs mīksta.

Ja nepatīk fenheļa garša, to var aizstāt ar puraviem, burkāniem, sīpoliem vai citiem dārzeņiem.

 

Laša zupa

Foto: SHUTTERSTOCK

• 800 g laša atgriezumu (galva, asakas)

• 3 kartupeļi

• 1 vidējs sīpols

• puse fenheļa

• 2 ēdamkarotes tomātu pastas

• 5 melno piparu graudi

• 1 lauru lapa

• sāls, cukurs

Katlā liek noskalotus laša atgriezumus, uz pusēm pārgrieztu sīpolu, lauru lapu. Pārlej ūdeni (~ 1 l) un uzvāra. Noputo. Pieber sāli, piparus un uz lēnas uguns vāra 15 minūtes. Ar putu karoti izņem zivs gabalus. Kad padziest, no asakām atdala zivs gaļas gabaliņus, ko pēc tam liek atpakaļ zupā.

Buljonā liek kubiņos sagrieztus kartupeļus, šķēlītēs sagrieztu fenheli un vāra, līdz dārzeņi mīksti.

Uz pannas uzkarsē tomātu pastu, iemaisa mazliet cukura, pasautē. Pievieno zupai. Uzvāra.

Pasniedz ar krējumu un citrona šķēlīti.

Gatavai zupai var pievienot gabaliņos sagrieztu marinētu gurķi, kaperus un olīvas. Būs soļanka!

 

Fenhelis ar sieru

Foto: SHUTTERSTOCK

• 3 fenheļa saknes

• 250 g mocarellas

• 2 ēdamkarotes sviesta

• sāls

• malti melnie pipari

• svaigi pētersīļi

Notīrītas un vairākās daļās sagrieztas fenheļa saknes liek verdošā sālsūdenī un vāra 3–5 minūtes, līdz tās mīkstas. Notecina caurdurī.

Karstumizturīgu trauku iesmērē ar sviestu, ieliek fenheli, apkaisa ar sāli un pipariem. Uzkaisa sarīvētu mocarellas sieru.

Trauku liek cepeškrāsnī, cep 200 grādos 15–20 minūtes, līdz siers kļuvis zeltains un sāk burbuļot.

Uzkaisa sasmalcinātus pētersīļu zaļumus un pasniedz karstu.

Var izmantot arī kādu citu sieru.

 

Fenheļa (vai anīsa) cepumi

Foto: SHUTTERSTOCK

• 600–800 g miltu

• 220 ml sausā sarkanvīna

• 220 ml augu eļļas

• 150 g pūdercukura

• 2 ēdamkarotes fenheļa vai anīsa sēklu

• 1 tējkarote jūras sāls

Eļļu sajauc ar pūdercukuru, pievieno vīnu, sāli un pakāpeniski iesijā miltus, visu laiku mīklu maisot. Tai jābūt pietiekami stingrai.

Piestā saberž 1 tējkaroti fenheļa vai anīsa sēklu, pievieno mīklai, samaisa. Mīklu saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un atstāj uz pusstundu ledusskapī.

Cepumu formu veido pēc savas gaumes. Var no mīklas izrullēt desiņas, sagriezt un veidot mēnestiņus. Var ar formiņu izspiest kvadrātiņus, sirsniņas. Katram cepumam uzkaisa sēkliņas.

SAISTĪTIE RAKSTI

Plātī ieklāj cepampapīru, ko viegli apziež ar augu eļļu. Kārto cepumus un cep cepeškrāsnī 160 grādos 30–40 minūtes atkarībā no cepumu biezuma.

Šie cepumi nav saldais našķis. To gatavošanai var izmantot arī citas mazas sēklas, piemēram, sezama, vai ķimenes.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Nesaprotamās vīnogas – vienos ķekaros ogas jau ēdamas, bet citos – zaļas un skābas? Skaidro vīnogu audzētājs
4 minūtes
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Krāsaina, aromātiska un ļoti garšīga: ķirbja krēmzupa ar tīģergarnelēm, ingveru un konjaku
12 minūtes
PL
Praktiskais Latvietis
Praktiski
Kur un kā utilizēt nederīgās elektroiekārtas, lai nekaitētu apkārtējai videi?
7 minūtes
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Iestājas vēsums: kādus dārza darbus jāpaspēj izdarīt? 1
21 stundas
EL
Egils Līcītis
Stāsti
“Ja sektantu ideoloģija attīstīsies sekmīgi, latviešu valsti var klapēt ciet.” Saruna ar politisko notikumu vērotāju Mārci Bendiku 39
16 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Vīrietis bija šokēts, kad aiz grāmatu plaukta atklāja slepenu tuneli, kurā atrada vecu seifu. Kas tajā bija ieslēgts? 5
18 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Nelielies šodien, citādi veiksme no tevis novērsīsies! Horoskopi 16.septembrim
17 stundas
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
Brīvdienu mājiņa mēneša laikā! Cik maksā Latvijā radīti koka karkasa namiņi? 31
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Kariņš dod divas nedēļas, lai vienkāršotu epidemioloģiskos noteikumus. Par ko nobažījies premjers? 55
18 stundas
Lasīt citas ziņas
MB
Madara Briede
Praktiski
Dažu parādnieku dēļ ziemu var sagaidīt bez apkures 14
21 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ķirbja biezzupa ar ingveru un saldo krējumu: garšos ēdājiem ar izsmalcinātu gaumi 2
21 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Lapu grābšana ir īsta vardarbība!” – uzskata dendroloģe. Grābt vai negrābt lapas dārzā? 28
1 diena
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Mājās cepta maizīte: divu saimnieču vislabākās receptes – rudzu un saldskābā maize 7
1 diena
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 13. līdz 20.septembrim: stāda kokus un krūmus, novāc augļus un ķirbjus 1
2 dienas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Tie, kas reiz iepazīst orientālos, “inficējas” ar mīlestību pret šiem kaķiem! Orientālie minkas – rotaļīgi un bezbailīgi 24
4 dienas
LE
LETA
Ziņas
VIDEO. “SpaceX” pirmoreiz nosūta Zemes orbītā pilnīgi civilu apkalpi 7
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Latvijai ir trūkuši veiksmes stāsti, taču netrūkst skandālu.” Eksperte par biržu, kas lielā mērā ir ekonomikas spogulis 1
40 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
Migranti bēg no sliktās Latvijas, bet baltkrievi viņus glābj… Deputāte par Baltkrievijas izplatītās dezinformācijas absurdumu
26 minūtes
LE
LETA
Kokteilis
Mūžībā devies latviešu leģendārais animators un kinorežisors Ansis Bērziņš
53 minūtes
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Veselības ministrs Daniels Pavļuts kļuvis par dvīņu tēti 2
1 stunda
AG
Andris Grīnbergs
Ziņas
APTAUJA. Vai, jūsuprāt, nevakcinētajiem vajadzētu lielākus ierobežojumus? 67
3 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Kaspars Kambala sarīko pamatīgu skandālu, jo sieva bez viņa atļaujas nopirkusi jaunus krēslus 14
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Trakākais ir tas, ka šobrīd esam lielāko izaicinājumu priekšā, bet mums vairs neviens tam netic.” Cipule ir nobažījusies 51
1 stunda
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Multimākslinieks Kašers paziņo par drosmīgām pārmaiņām: “Vecais Kašers ir “miris”! Es jūtos kā jauns cilvēks!” 47
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Vīrietis bija šokēts, kad aiz grāmatu plaukta atklāja slepenu tuneli, kurā atrada vecu seifu. Kas tajā bija ieslēgts? 5
18 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Tiek ievēlēti cilvēki, kuri pieņem absurdus lēmumus,” Circene par neuzticību un jauno partiju “bumu” 39
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“30 gadus valdība ir šķēlusi sabiedrību un cilvēki no tā ir noguruši,” Ģirģens par nacionālās drošības apdraudējumu 27
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Es cēlos kājās un mācījos staigāt”: latviešu mūziķis Igo atklāti par pastāsta par pārdzīvoto pēc traģiskās autoavārijas 8
1 diena
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
Brīvdienu mājiņa mēneša laikā! Cik maksā Latvijā radīti koka karkasa namiņi? 31
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO, VIDEO. Kinozvaigzne Bens Afleks pagrūž uzmācīgu fanu, kurš vēlējās “selfiju” ar aktieri 1
23 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Latvijā palielinājusies vidējā mēnešalga. Mūrniece skaidro savu variantu, no kurienes iegūta nauda 25
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. 11 maz zināmi fakti par princi Hariju: viss ir mazliet citādi, nekā izskatās 5
21 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Nesaprotamās vīnogas – vienos ķekaros ogas jau ēdamas, bet citos – zaļas un skābas? Skaidro vīnogu audzētājs
12:21
PL
Praktiskais Latvietis
Praktiski
Kur un kā utilizēt nederīgās elektroiekārtas, lai nekaitētu apkārtējai videi?
12:17
RK
Rihards Kols
Ziņas
Rihards Kols: Pats sev medijs, dziļviltojumi un cilvēcība
12:15