LETA

No septembra jāmazina kaitīgā benzopirēna līmenis gaļas un zivju kūpinājumos 1

No šā gada 1. septembra gaļas un zivju kūpināšanā nebūs aizliegts izmantot koksni, taču ražotājiem būs jāievēro jauna  –  samazinātā benzo(a)pirēna norma kūpinātā gaļā un zivīs, kā arī to produktos, portālu “LA.lv” informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

FOTO. Bērnudārzs, par kuru runā visa Latvija – tik grezna Ziemassvētku pasaka, šķiet, citviet nav redzēta
Kokteilis
Tikai šīs četras zodiaka zīmes mirdzēs visu 2026. gadu: kas tās sagaida
Kokteilis
Ziemassvētki – brīnumu laiks, bet daļai zodiaka zīmju pārstāvju tās ir tīrās mocības! Uzzini, kuras zīmes patiesībā necieš šos svētkus
Lasīt citas ziņas

No septembra atļautā benzo(a)pirēna norma tiks samazināta no 5 mikrogramiem līdz 2 mikrogramiem kilogramā. Savukārt benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna  un krizēna summa samazināsies no 30 mikrogramiem/kg līdz 12 mikrogramiem/kg.

ZM skaidro, ka šādas normas pieņemtas 2011.gadā un to ieviešanai noteikts trīs gadu pārejas periods, kas beidzas 2014. gada 1. septembrī. Šo izmaiņu mērķis ir nodrošināt patērētājiem iespēju iegādāties veselīgāku pārtiku.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pārtikas produktus, kuri tiks saražoti un laisti tirgū līdz 2014. gada 1. septembrim, saskaņā ar šobrīd spēkā esošajām normām varēs turpināt iztirgot pēc šā datuma līdz to minimālā derīguma termiņa beigām.

Izņēmums ir šprotes, kam pieļaujamā benzo(a)pirēna norma nemainās.

Jau vēstīts, ka benzopirēnu, kas rodas gaļas un zivju kūpināšanas laikā, zinātnieki atzinuši par  kancerogēnu jeb vēzi izraisošu, ja tas tiek uzņemts lielās devās.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.