Rojs Puķe jeb Pipars
Rojs Puķe jeb Pipars
Publicitātes foto

“No soļankas kūkas līdz “Oero” cepumiem bekonā!” Spicākais eksperts virtuvē Rojs Puķe par uzdrīkstēšanos un jaunām garšām 8

Aija Kaukule, “Nedēļa Kabatā”, AS “Latvijas Mediji”

 

Kopš 6. maija kanāla “RE.TV” ēterā Latvijas jaunākais ēdienu blogeris Rojs Puķe jeb vienkārši Pipars piedāvāja jaunu kulinārijas raidījumu “Pipars cepās”.

EL
Egils Līcītis
Stāsti
“Ja sektantu ideoloģija attīstīsies sekmīgi, latviešu valsti var klapēt ciet.” Saruna ar politisko notikumu vērotāju Mārci Bendiku 44
17 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Vīrietis bija šokēts, kad aiz grāmatu plaukta atklāja slepenu tuneli, kurā atrada vecu seifu. Kas tajā bija ieslēgts? 5
19 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Nelielies šodien, citādi veiksme no tevis novērsīsies! Horoskopi 16.septembrim
18 stundas
Lasīt citas ziņas

“Es ļoti ceru, ka kopā mums izdevās radīt cilvēkos vēlmi nevis cepties par dzīvi, bet cepties pie grila,” saka pats Rojs, kuram 16. dzimšanas diena vēl tikai šovasar, bet padarīto darbu kolekcijā jau krietni vairāk nekā lielai daļai jauniešu viņa vecumā – viņa bagāžā ir gan kulinārijas videoblogs, gan spicāko recepšu grāmata “Piparēdiens”, bet līdzās tam – arī aktīva iesaistīšanās labdarībā, par ko saņemts “Latvijas lepnuma” gods, un citas sabiedriskas aktivitātes, tostarp publiska vēstule prezidentam Egilam Levitam.

Plašāks ļaužu pulks tevi pazīst nevis kā cītīgu skolēnu, bet gan virtuves huligānu. Ko tas īsti nozīmē?

CITI ŠOBRĪD LASA

Daudziem cilvēkiem liekas, ka tad, kad tu ieej virtuvē, tur visam ir jānotiek kā pēc grāmatas. Ir konkrētas receptes, konkrēti instrumenti, kas jāizmanto, bet ar mani ir citādi. Man patīk huligānēt virtuvē, eksperimentēt ar ēdienu – taisīt tādas lietas, kuras īsti nevar atļauties cilvēki, kuri ir gājuši augstās skolās, piemēram, Mārtiņš Rītiņš.

Piemēram, pavisam nesen raidījuma ciklam “Pipars cepās” pagatavoju desertu – bekonā ietītus “Oreo” cepumus. Recepte radīja īstu vētru tviterī – daži pat sadusmojās, sakot, ka tā esot ēdiena izniekošana. Godīgi sakot, tas bija garšīgākais deserts, ko es jebkad esmu pagatavojis! Cilvēki domā stereotipos.

Ja kaut kas ir sāļš, tad tas nesader ar saldu. Bet reizē pastāv taču sāļā karamele, arī parastiem cepumiem bieži pievieno sāli, tikai cilvēki par to neaizdomājas. Viņi vienkārši izdzird vārdu “bekons” un “saldējums” un aiziet pa gaisu.

Tu esot sācis gatavot mammas iespaidā, virtuvē, kur viņa gatavo un fotografē ēdienu. Atceries, kas pamudināja diezgan agri pašam sākt gatavot un izgudrot savas receptes?

Mammai virtuvē palīdzēju jau no četru gadu vecuma – tur bija visādas kotletes, frikadeles, kartupeļu biezputra. Palīdzēju arī vecmāmiņai ķidāt asarus un citas zivtiņas – kādreiz man tās ļoti garšoja, tagad gan neesmu jūras velšu cienītājs.

Pirmā lieta, ko pats patstāvīgi pagatavoju, bija deviņu gadu vecumā, kad sapratu, ka vēlos nodarboties ar kulināriju, un iesāku pats savu blogu. Jau toreiz man šķita, ka kulinārija ir tāda universāla lieta, par ko cilvēki vienmēr vēlēsies kaut ko uzzināt.

Pirmais ēdiens, ko pagatavoju, bija lielās, plānās pankūkas, ko Amerikā dēvē par krepēm. Es visus savus gatavotos ēdienus pierakstu kladītē, un pēdējais ieraksts vēsta, ka tie bija gurķu un tomātu salāti ar jogurtu vakar brokastīs.

Kāds ir galvenais vadmotīvs, ko ievēro savās receptēs?

Galvenais princips ir tas, ka virtuvē nevajadzētu pavadīt vairākas stundas. Ēdienam jābūt ātri un garšīgi pagatavotam. Protams, tam jābūt arī ekonomiski izdevīgam. Man neliekas sakarīgi, ja tu iztērē 30 eiro ceptai pīles krūtiņai siera mērcē.

Man patīk, ka ēdiens ir pasniegts ātri, vienkārši un garšīgi – tādas ir arī manis radītās receptes. Bet tas nenozīmē, ka man pašam laiku pa laikam nepatīk paeksperimentēt ar sarežģītākām receptēm. Idejas vispār nāk ar laiku. Reizēm labākās idejas ienāk prātā naktīs – neguļu un domāju, ko rīt varētu pagatavot.

Kur smelies idejas? Piemēram, slavenajai soļankas kūkai?

Iedvesmojos no ikdienas dzīves. Idejas piespēlē arī vecāki. Soļankas kūkas ideja radās kādu rītu, kad man pateica: “Paskaties, tie trakie leiši ir uztaisījuši aukstās zupas kūku!” Es uzreiz devos uz veikalu, sapirkos želatīnu un braucu mājās gatavot soļankas kūku.

Īstenībā es diezgan daudz iedvesmojos arī vienkārši no ceļojumiem uz veikalu. Skatos, kam ir atlaide, sametu grozā visu kaut ko, un parasti tikai mājās domāju, ko no tā visa var uztaisīt.

Bet kas tev pašam garšo un negaršo visvairāk?

Laikam jau visvairāk garšo ogļhidrāti – visādas pastas, itāļu un japāņu virtuve: picas, pastas, suši, nūdeles. Divas lietas, kas man visvairāk negaršo, – visādas jūras veltes, izņemot lasi, garneles un tunci, un noteikti nenāciet pie manis ciemos ar aknu pastēti.

Ko uzskati par savu meistarstiķi?

Uzskatu, ka esmu burgeru eksperts, lai gan pašlaik jau mazliet esmu no tiem pagājis nost. Nesen īpašā projektā izbraukājām Latviju, ēdinājām ar burgeriem bērnus, rādījām, kā pareizi, garšīgi un veselīgi tos uztaisīt. Tomēr šobrīd esmu pievērsies grilētiem ēdieniem.

Raidījumā “Pipars cepās” rādīju cilvēkiem, kā izmantot grilu unikālos, foršos un garšīgos veidos. Grils ir universāla ierīce, uz kuras var pagatavot pilnīgi jebko. Bet cilvēkiem, pasakot “grils”, iestājas Marko Polo efekts – ja grils, tātad šašliks. Tomēr es cenšos pastāstīt, ka tas var būt arī pavisam citādi. Centīšos popularizēt Latvijā grila kultūru, parādīt daudzveidīgus grilēšanas paņēmienus un arī to, ka grilēšana var būt veselīga.

Tavos 15 gados tev jau ir blogs, grāmata, raidījums – kā jūties, domājot par saviem sasniegumiem?

Man ir prieks, jo man patīk tas, ko daru. Prieks, ka esmu paguvis izdarīt tik daudz. Man ir paveicies, ka man apkārt ir cilvēki, vecāki, draugi, kas palīdz – bez viņiem es pat nebūtu sācis. Piemēram, pirmo “YouTube” video ievietoju pēc kāda paziņas izaicinājuma, un tas tad arī bija pirmais impulss, kas mani noveda tur, kur esmu.

Enerģija darīt rodas no tā, ka daru to, kas man patīk. Uzskatu, ka tiem, kas, piemēram, vēlas nodarboties ar sportu, nevajadzētu kļūt par kalējiem. Ir jātiecas uz savu mērķi. Nedomāju, ka darbam ir jābūt kaut kam tādam, pēc kā vakarā tu atnāc mājās dusmīgs un esi laimīgs, ka vēl viena darba diena beigusies. Darbs ir jāizbauda, un es patiešām izbaudu šo kulinārijas lietu. Esmu saticis ļoti daudz foršu cilvēku, esmu iemācījies ļoti daudz foršu lietu.

Turklāt, to darot, tu pamanies palīdzēt arī citiem. Arī šobrīd labdarība tev ir aktuāla?

Noteikti. Labdarībā būs iesaistīta mana jaunā maiznīca, ko plānoju atvērt. Turpinām arī projektus, kas šajā ziņā mums bijuši iepriekš, piemēram, “Laba soma” (projekts, kurā iespējams iegādāties somas, ko apgleznojuši bērni, kuriem nepieciešama palīdzība, daļu iegūtās naudas ziedojot šiem bērniem) – šobrīd strādājam pie jauniem dizainiem. Es to daru, jo zinu, ka tas ir vajadzīgs, un tas ir tikai normāli.

Tikpat normāli ir būt sabiedriski aktīvam, piemēram, rakstot atklātu vēstuli prezidentam Egilam Levitam, lūdzot nepaaugstināt viņa algu?

Tas bija tāds mirkļa impulss, biju nedaudz sadusmojies. Un nebija tā, ka es biju vienīgais, kurš rakstīja vēstules. Nezinu gan, vai prezidents pamanīja šo vēstuli, bet atsauksme no cilvēkiem bija pozitīva, jutu, ka mani atbalsta. Protams, ja kaut kas tāds notiek, esmu gatavs iesaistīties atkal.

Ne katrs jaunietis tavā vecumā ir tik drosmīgs, lai pats pelnītu, nevairītos no publicitātes. Kādēļ tev tas izdevies?

Pieļauju, ka daudzi jaunieši neizjūt laiku tā, kā to izjūtu es, – man, iespējams, ir sajūta, ka laiks paiet nedaudz ātrāk, nekā tas šķiet maniem vienaudžiem. Daudzi manā vecumā domā – man ir tikai 15 gadu, man taču vēl ir par agru darbam, ko tad es savā vecumā varu izdarīt? Bet var! Gan 15 gados, gan deviņos. Es teiktu – vienkārši nevajag gaidīt, ir jārīkojas tepat un tūlīt. Naudu mēs varam atgūt, enerģiju arī – pagulēsi un tā atgriezīsies, bet laiks ir lieta, ko mēs nevaram atgūt.

Kā tu reaģē uz kritizētājiem un interneta komentētājiem? Tev tādu ir daudz!

Es daru savas lietas, viņi – savas.

Vai zini, ka runā kā pieaugušais?

Jā, to man saka bieži (smejas).

Saki, kur redzi sevi pēc, piemēram, desmit gadiem?

SAISTĪTIE RAKSTI

Domāju, nekur tālu no kulinārijas neiešu – tā vienmēr būs manā sirdī. Ja tā labi veiksies manai maiznīcai, pieļauju domu, ka turpināšu kaut ko darīt ar maizi. Maize vispār ir superīga lieta, ar kuru var darīt ļoti dažādas lietas. Bet nākotnē es vēlētos būt ēdienu kritiķis, nebūtu problēmu ar angļu valodu – runāju tajā diezgan labi.

Publicitātes foto

Trīs vārdi, kas tevi raksturo vislabāk?

Spicākais eksperts virtuvē.

Bez kā nevari iedomāties savu dienu?

Bez rīta kafijas.

Būtiskākais sasniegums darbā?

Patiešām lepojos ar savu recepšu grāmatu “Piparēdiens”.

Labākā izklaide?

Atrast jaunas garšas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Veselības ministrs Daniels Pavļuts kļuvis par dvīņu tēti 2
1 stunda
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Britu mediji: prinča Viljama sieva Keita Midltone ir ceturtā bērniņa gaidībās?
4 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Kaspars Kambala sarīko pamatīgu skandālu, jo sieva bez viņa atļaujas nopirkusi jaunus krēslus 16
4 stundas
LE
LETA
Kokteilis
Mūžībā devies latviešu leģendārais animators un kinorežisors Ansis Bērziņš
1 stunda
EL
Egils Līcītis
Stāsti
“Ja sektantu ideoloģija attīstīsies sekmīgi, latviešu valsti var klapēt ciet.” Saruna ar politisko notikumu vērotāju Mārci Bendiku 44
17 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Vīrietis bija šokēts, kad aiz grāmatu plaukta atklāja slepenu tuneli, kurā atrada vecu seifu. Kas tajā bija ieslēgts? 5
19 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Nelielies šodien, citādi veiksme no tevis novērsīsies! Horoskopi 16.septembrim
18 stundas
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
Brīvdienu mājiņa mēneša laikā! Cik maksā Latvijā radīti koka karkasa namiņi? 31
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Kaspars Kambala sarīko pamatīgu skandālu, jo sieva bez viņa atļaujas nopirkusi jaunus krēslus 16
4 stundas
Lasīt citas ziņas
KA
Kristīne Akmentiņa
Kokteilis
Varat sagaidīt kādu situāciju vai notikumu, kas jūs mazliet izsitīs no līdzsvara! Horoskopi no 16. līdz 22. septembrim
4 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Asja, Asnate un Dāgs
4 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. 11 maz zināmi fakti par princi Hariju: viss ir mazliet citādi, nekā izskatās 5
22 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Multimākslinieks Kašers paziņo par drosmīgām pārmaiņām: “Vecais Kašers ir “miris”! Es jūtos kā jauns cilvēks!” 50
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Es cēlos kājās un mācījos staigāt”: latviešu mūziķis Igo atklāti par pastāsta par pārdzīvoto pēc traģiskās autoavārijas 8
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO, VIDEO. Kinozvaigzne Bens Afleks pagrūž uzmācīgu fanu, kurš vēlējās “selfiju” ar aktieri 1
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Migranti bēg no sliktās Latvijas, bet baltkrievi viņus glābj… Deputāte par Baltkrievijas izplatītās dezinformācijas absurdumu 6
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
“Latvijai ir trūkuši veiksmes stāsti, taču netrūkst skandālu.” Eksperte par biržu, kas lielā mērā ir ekonomikas spogulis 2
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
VIDEO. “SpaceX” pirmoreiz nosūta Zemes orbītā pilnīgi civilu apkalpi 7
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Trakākais ir tas, ka šobrīd esam lielāko izaicinājumu priekšā, bet mums vairs neviens tam netic.” Cipule ir nobažījusies 71
2 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Veselības ministrs Daniels Pavļuts kļuvis par dvīņu tēti 2
1 stunda
AG
Andris Grīnbergs
Ziņas
APTAUJA. Vai, jūsuprāt, nevakcinētajiem vajadzētu lielākus ierobežojumus? 75
3 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Kaspars Kambala sarīko pamatīgu skandālu, jo sieva bez viņa atļaujas nopirkusi jaunus krēslus 16
4 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Krāsaina, aromātiska un ļoti garšīga: ķirbja krēmzupa ar tīģergarnelēm, ingveru un konjaku
1 stunda
EL
Egils Līcītis
Stāsti
“Ja sektantu ideoloģija attīstīsies sekmīgi, latviešu valsti var klapēt ciet.” Saruna ar politisko notikumu vērotāju Mārci Bendiku 44
17 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Multimākslinieks Kašers paziņo par drosmīgām pārmaiņām: “Vecais Kašers ir “miris”! Es jūtos kā jauns cilvēks!” 50
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Vīrietis bija šokēts, kad aiz grāmatu plaukta atklāja slepenu tuneli, kurā atrada vecu seifu. Kas tajā bija ieslēgts? 5
19 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Tiek ievēlēti cilvēki, kuri pieņem absurdus lēmumus,” Circene par neuzticību un jauno partiju “bumu” 39
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“30 gadus valdība ir šķēlusi sabiedrību un cilvēki no tā ir noguruši,” Ģirģens par nacionālās drošības apdraudējumu 27
1 diena
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
Brīvdienu mājiņa mēneša laikā! Cik maksā Latvijā radīti koka karkasa namiņi? 31
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO, VIDEO. Kinozvaigzne Bens Afleks pagrūž uzmācīgu fanu, kurš vēlējās “selfiju” ar aktieri 1
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Es cēlos kājās un mācījos staigāt”: latviešu mūziķis Igo atklāti par pastāsta par pārdzīvoto pēc traģiskās autoavārijas 8
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Latvijā palielinājusies vidējā mēnešalga. Mūrniece skaidro savu variantu, no kurienes iegūta nauda 25
1 diena
LE
LETA
Ziņas
VK: Rīgā neremontējot deviņus tiltus, remontu izmaksas pieaugušas par pusmiljonu eiro
13:19
LA
LA.LV
Ziņas
“Jo ātrāk runāsim par potenciālo krīzi, jo ātrāk spēsim tai sagatavoties.” Nemiro par to, vai iedzīvotājiem jāsavelk jostas un jāgatavojas krīzei?
13:07
LE
LETA
Uncategorized
RSU gandrīz visi medicīnas studenti ir “Covid-19 droši” un gatavi studijām klātienē 1
12:59