Foto – Fotolia

Tripoles kultūra 2


Šī ārkārtīgi bagātā kultūra eksistējusi vismaz trīs tūkstošgades – no V gadsimta vidus līdz II gadsimta beigām pirms mūsu ēras. Šo akmens laikmeta pēdējā posma civilizāciju uzskata par vislielāko un visnoslēpumaināko Eiropas civilizāciju. Piemēram, reizi 70 gados šie ļaudis pilnībā nodedzināja vienu ciemu, lai tā vietā uzbūvētu jaunu. Kāpēc? Noslēpums… Un tad viņi pēkšņi pazuda. Iespējamās hipotēzes: klimata izmaiņas vai kādas citas nezināmas civilizācijas īstenots iekarojums.

Reklāma
Reklāma

Klovisas kultūra

“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Šī jau ir aizvēsturiska akmens laikmeta civilizācija, kas aptuveni pirms 14 000 gadu apdzīvojusi visu Amerikas ziemeļu un centrālo daļu. Kā jau akmens laikmeta cilvēkiem pienākas, viņu galvenā nodarbe bijusi vākšana un medīšana. Par pēkšņās izzušanas iemesliem min komētas nokrišanu, kā arī tradicionālās klimata izmaiņas, šajā gadījumā – aukstuma perioda iestāšanos.

Anasāzi

Šo aizvēsturisko indiāņu kultūru vēl dēvē arī par pueblo priekštečiem, un tā eksistējusi mūsdienu Amerikas dienvidrietumu daļā. Tā bijusi bagāta kultūra, būvējusi efektīvas mājas un izgatavojusi lieliskus keramikas izstrādājumus. No savām zemēm anasāzi pēkšņi pazuduši XII gadsimtā pirms mūsu ēras. Par vienīgo iespējamo iemeslu tam min nepārejošos militāros konfliktus.

Indas ielejas jeb Harapas civilizācija

CITI ŠOBRĪD LASA

Šo civilizāciju uzskata par vienu no vissenākajām attīstītajām sabiedrībām, kas pastāvējusi aptuveni ap 3000. gadu pirms mūsu ēras. Turklāt tā aizņēmusi salīdzinoši gigantisku teritoriju, kādas nebija ne šumeriem, ne ēģiptiešiem. Izrakumos atrastas faktiski pirmās sabiedriskās tualetes un kanalizācijas sistēma. Indas ielejas pamatiedzīvotāji dravīdi nodarbojušies ar būvniecību, medībām, zvejniecību, amatniecību. Bijusi ļoti labi attīstīta zemkopība. Indas ielejas civilizācija pastāvējusi aptuveni divas tūkstošgades un tad pēkšņi izzudusi. Pētnieki uzskata, ka šajā gadījumā vainojams iznīcinošs āriešu iebrukums.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.