Receptes / Zupas

Foto: PANTHERMEDIA/ SCANPIX/ LETA

Kā pašam pagatavot īstenu franču sīpolzupu 0

Franču sīpolzupa ir viena no slavenākajām zupām pasaules kulinārijas vēsturē. Vislielāko popularitāti tā ieguva tūkstoš gadu vecajā Parīzes tirgus rajonā “Les Halles”, kur sabrauca un strādāja tirgotāji no visas Francijas. Ātrās ēdināšanas vietu īpašnieki diezgan ātri saprata, ka šis sātīgais un iepriekš sagatavojamais ēdiens ir ideāls strādniekiem vēlos vakaros un pat naktīs, kad viņi vēlējās remdēt izsalkumu ar siltu ēdienu.

Taču patiesībā sīpolzupas vēsture ir meklējama daudz senāk – jau senās Romas laikos. Tolaik sīpoli bija lēti un tiem nebija vajadzīgi kādi īpaši apstākļi audzēšanai, tāpēc tie bija ikdienas virtuves pamatā.

Sastāvdaļas

  • sīpoli – 6 gab.
  • olīveļļa – 3 ēdamkarotes
  • ķiploki – 4 daiviņas (3 sakapātas, 1 vesela)
  • cukurs – 1 tējkarote
  • sakapātas timiāna lapiņas – 2 tējkarotes (+ zariņi rotāšanai)
  • kviešu milti – 2 ēdamkarotes
  • sausais baltvīns – 125 ml
  • dārzeņu buljons – 2 litri
  • bagete – 6 šķēles
  • Sviests cepšanai
  • sarīvēts Griljēras siers – 300 grami

Pagatavošana

  1. Sīpolus sagriež plānās šķēlītēs. Lielā, dziļā pannā uz palēnas uguns sakarsē eļļu un ik pa laikam apmaisot, sautē sīpolus 10 minūtes, kamēr tie kļūst zeltaini brūni. Pievieno sakapātos ķiplokus, pieber cukuru un sakapāto timiānu, tad samazina karstumu un, ik pa laikam maisot, sautē vēl 30 minūtes.
  2. Iesijā caur sietu miltus un maisot, karsē vēl vidēji 2 minūtes. Pielej vīnu. Pakāpeniski pievieno buljonu, visu uzvāra, nosmeļ putas (ja rodas), samazina vēl karstumu un vāra – sutina vēl 45 minūtes.
  3. Tikmēr uz pannas sviestā apbrūnina – apcep maizes šķēles no abām pusēm un ierīvē tās ar veselo ķiploka daiviņu.
  4. Gatavo zupu lej bļodiņās, pārkaisa ar rīvētu sieru (liek virsū uz karstas zupas, lai tas izkūst) un pasniedz kopā ar bagetēm.