Receptes

Foto: SHUTTERSTOCK

Vasaras gardums – rabarbermaize 0

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Sastāvdaļas

  • Mīklai: 250 g skābā krējuma
  • 200 g margarīna
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • 2,5–3 glāzes miltu
  • 1 tējkarote cukura
  • Šķipsniņa sāls
  • Pildījumam: 4–5 rabarbera kāti
  • Pusglāze cukura
  • 25 g sviesta
  • 3–4 ēdamkarotes saldā krējuma jeb trekna piena
  • 1 ēdamkarote (ar kaudzi) miltu
  • 1 ola
  • Kanēlis
  • Citrona miziņa

    Pagatavošana

    1. Samīca mīklu – miltiem pieliek cepamo pulveri, sāli un cukuru, pierīvē margarīnu (var ņemt arī sviestu), iejauc krējumu. Saveļ mīklu bumbā un liek ledusskapī uz kādu pusstundu. Katlā ar biezu dibenu izkausē sviestu, piemaisa miltus, pieber cukuru, iekuļ olu, visu laiku cītīgi maisot. Pielej saldo krējumu vai pienu, karsē un maisa, līdz veidojas spīdīga krēma masa. Pieber malto kanēli, rīvētu citrona miziņu un gabaliņos sagrieztus rabarberus.
    2. Izrullē mīklu, ko liek uz cepampapīra, veidojot mazliet augstākas maliņas, jo būs jāuzlej krēma masa. Cep 250 °C 20–25 minūtes. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti – ja mīkla nelīp klāt, virsa skaisti brūna un virtuvē smaržo, plātsmaize ir gatava.
    3. Uzber kanēli un cukuru un uzlej saldo krējumu sakultu ar olu.
    4. Šo pašu mīklu var likt mazajās formiņās, pildīt ar krēmu. Tad jācep īsāku laiku – 10–15 minūtes. Rabarberu vietā var izmantot ogas, ābolus, bumbierus.
      SAISTĪTĀS RECEPTES