Publicitātes foto

Smiltsērkšķi – Latvijas jaunais zelts. Ilze Jurkāne ciemos Tukumā pie audzētājiem “Satori Alfa” 0

Atradumu vērts ceļojums

Lai iepazīstinātu Latvijas iedzīvotājus ar pašmāju izcilajiem, kvalitatīvajiem un ekoloģiskajiem produktiem, Rimi sadarbībā ar pazīstamo garšas eksperti Ilzi Jurkāni ir izveidojis video stāstu – īsfilmu sēriju “Latvijas gardākie stāsti”.

ST priekšsēdētāja: Beidzot pēc vairāk nekā 20 gadiem valsts uzzināja, kāds ir iztikas minimums
“Mana maigā sirds to neizturēja, piekritu – lai ved šurp.” Vecmāmiņas – audžumammas stāsts
Kāpēc Latvijā ražoto medikamentu klāstā joprojām dominē padomju laikā radītās zāles? Sarunā atklāj LZA prezidents Ivars Kalviņš 1
Lasīt citas ziņas

Tie ir veiksmes un pieredzes stāsti, kas ļauj iepazīt spilgtus Latvijas pārtikas produktu ražotājus, kuri piedāvā veselīgu, ekoloģisku un unikālu produkciju. Šie stāsti ir Ilzes Jurkānes dzīvas, vienkāršas un cilvēcīgas sarunas, ciemojoties pie ražotājiem un ceļojot latvisku garšu pasaulē.

Brauciens uz Tukumu, lai atklātu Latvijas jauno zeltu, bija patiešām atradumu vērts. Māris Selga, “Satori Alfa” īpašnieks, ir bijis ārsts, kurš pirms 12 gadiem izlēma aiziet no tradicionālās medicīnas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Par to mēs viņam varam būt pateicīgi, jo viņš ir ieguldījis savu talantu, zināšanas, līdzekļus un darbu vērtīgā uzņēmumā.

Māra izveidotā smiltsērkšķu plantācija šobrīd ir 14 hektāru liela. Uz katra hektāra aug apmēram 1000 smiltsērkšķu koku vai krūmu. Ogas tiek pārstrādātas dažādos produktos.

Stāsts par smiltsērkšķiem jeb “Caur ērkšķiem uz zvaigznēm”

Publicitātes foto

Māris mani sagaida skaista lauka vidū un pacienā ar burvīgu nektāru, kas tiek ražots no smiltsērkšķu ogām.Patīkami pārsteidz, ka šim nektāram nav tās pēcgaršas, ar kuru parasti man asociējas smiltsērkšķi. Uz galdiņa redzu visus “Satori Alfa” no “zelta ogām”ražotos produktus.

Lūdzu, pastāstiet par saviem produktiem!

Mums ir gan svaigais smiltsērkšķu nektārs, ko pildām dažādu izmēru pudelēs, gan pasterizēts nektārs. Tam ir garāks derīguma termiņš, bet citādi tas būtiski neatšķiras no nepasterizētā nektāra, jo pasterizējot tas zaudē vien aptuveni 7% no vērtīgajām vielām. Vēl ir pasterizēts nektārs ar stēviju – saldinātāju, kas iegūts no stēvijas augiem un ir gandrīz bez kalorijām. Sākt gatavot nektāru ar stēviju ierosināja un mudināja mana sieva Modra pēc Māras Kropas ieteikuma no “SteviaBalt” (www.stevia.lv), un, iesaistoties pārējiem atbildīgajiem darbiniekiem, šī iecere ir realizēta. Ir arī nektāra četrpakas mazajās pudelītēs, kuras var ērti dot bērniem līdzi uz skolu. Ir uztura bagātinātājs pulvera veidā gan cilvēkiem, gan arī dzīvniekiem un ir arī 100% smiltsērkšķu eļļa, kas tiek iegūta no smiltsērkšķu kauliņiem. Eļļa ir ļoti vērtīga un dziedē dažādas slimības. Diemžēl nevaram saražot to tik daudz, cik ir pieprasījums, un uz to ir jāgaida rindā. (Pati esmu tagad pierakstījusies rindā, izmantojot “Satori Alfa” mājaslapu.)

Kamēr pagaršoju visus produktus, Māris man stāsta par smiltsērkšķu vēsturi. Izrādās, ka šis brīnumstāds ir jau sen zināms. Auga sākotne meklējama Tibetā un Ķīnā. Vēl šodien 90% no visiem pasaules smiltsērkšķiem atrodas Ķīnā. Bet visinteresantākās ir leģendas par smiltsērkšķu dziednieciskajām spējām.

<­h1>Leģendas par smiltsērkšķiem

Smiltsērkšķa zars ar ogām.
Foto – LETA


Jūs zinot vairākas leģendas par smiltsērkšķiem, tās es gribētu dzirdēt!

Jā, es interesējos arī par stāstiem, kas līdz mūsdienām nonākuši par šiem augiem, piemēram, Maķedonijas Aleksandrs, kurš valdīja gandrīz 400 gadus pirms Kristus dzimšanas, ievēroja, ka ievainotie zirgi, atgriežoties no kara, ir ēduši smiltsērkšķu audzēs stādu jaunos dzinumus. Brīnumaini, bet pēc mēneša brūces esot sadzijušas un spalva zirgiem esot bijusi atkal spoža. Tā arī radās zinātniskais nosaukums smiltsērkšķiem – “spožo spalvu” stādi jeb “Hippophae” (“hippos” – zirgs, “faos” – spīdīgs). Šī leģenda mani iedvesmoja izveidot uztura bagātinātāju dzīvniekiem, kas nodrošina tiem visas nepieciešamās uzturvielas, un dzīvnieka labā veselība atspoguļojas viņa spožajā spalvā.

13. gadsimtā, kad Čingishana armija devās karagājienos, viņiem līdzi esot bijis slepenais ierocis – smiltsērkšķi. Nav zināms, vai tas bija kā eliksīrs vai eļļa, bet katrā ziņā viņu arsenālā ir bijuši smiltsērkšķi.

Grieķu mitoloģiskā lidojošā zirga Pegaza mīļākais ēdiens arī esot bijis smiltsērkšķu lapiņas.
Un vēl – smiltsērkšķis ir pieminēts grieķu filozofu rakstos. Un Tibetas medicīnas rakstos smiltsērkšķi ir pieminēti jau 8. gadsimtā.

Akadēmiķis V. Spiričevs ir teicis: “Uz pasaules ir augs, kas pēc savas iedarbības uz cilvēka organismu ir nepārspējams un asociējas tikai ar vienu vārdu – veselība. Tas ir smiltsērkšķis.”

Interesanti ir arī tas, ka, ja salīdzina pārtikas produktus, kuri ir it kā bagāti ar dzelzi, piemēram, spināti,tad smiltsērkšķi satur pat 2 – 10 reizes vairāk dzelzs. Smiltsērkšķa dziedinošajām īpašībām ir patiešām zinātnisks pamatojums. Tas ir viens no retajiem augiem, kas satur gandrīz visus dabā esošos vitamīnus.

Nu man ir skaidrs, ka tur kaut kas ir! Un, protams, lielu uzticību vieš tas, ka Māris ir bijis ārsts, kurš sadarbībā ar citiem speciālistiem ir padziļināti pētījis un analizējis ogu sastāvu un to iedarbību uz organismu.

No ārsta par dārznieku un ražotāju


Kāpēc jūs pametāt ārsta profesiju?

Es sajutu vēlmi kaut ko dzīvē mainīt. Kad izlasīju rakstu toreizējā laikrakstā “Lauku Avīze” (tagadējā “Latvijas Avīze”) par smiltsērkšķiem, tas mani ļoti ieinteresēja. Tā tas viss arī sākās. Ilgi meklēju zemi, veicu analīzes, lai atrastu labu un piemērotu augsni. Jau 2000. gadā – trešā milēniuma sākumā – bija pirmie stādi.

Sākumā audzēju tikai ogas un tās pārdevu. Tad 2005. gadā somi, kas uzpirka ogas, sāka iepirkšanas cenas dempingu. Izlēmu, ka pārstrādāšu ogas pats.

Kā jūs izvēlējāties savas firmas nosaukumu? Tas ir tik neparasts. Ko tas nozīmē?

Jā, tā jau es to gribēju! “Satori” nozīmē ‘atklājums’ un “alpha” ir grieķu pirmais burts un nozīmē arī ‘sākums’. Tātad – atklājuma sākums! Varu teikt – jo ilgāk es strādāju ar smiltsērkšķiem, jo vairāk apzinos, ka vēl tik daudz ir jāmācās un jāuzzina. Visu laiku rodu jaunus atklājumus.

Apbruņota ar šīm zināšanām, eju staigāt pa smiltsērkšķu lauku. Un uzzinu vēl vairākas nianses. Izrādās, ja smiltsērkšķim ir viens kāts, tad tas ir koks, ja vairāki, tad skaitās krūms. Stādiem ir skaistas lapiņas – sudrabainas. Tās man atgādina olīvkokus.

Koki ir tik skaisti, un košās ogas mirdz saulē. Tomēr dažiem kokiem vai krūmiem nav ogu. Kāpēc?

Tāpat kā daudziem citiem kokiem un stādiem, arī smiltsērkšķiem ir gan sievišķie, gan vīrišķie augi. Vīrišķajiem augiem ogu nav, bet katrs no tiem apputeksnē kādus astoņus sievišķos augus.

No kurienes jums ir stādi?

Mums ir šķirnes stādi. Piemēram – “Botaņičeskaja Ļubiķeļskaja” ir ievesta no Sibīrijas. Šai šķirnei ir ļoti lielas un sulīgas ogas. Ir arī vairākas citas šķirnes. Krievijā smiltsērkšķus sauc par “Sibīrijas ananasu”. Krievijas kosmonautiem tie ir iekļauti ēdienkartē. Tos arī izmantoja kā pirmo medikamentu, ārstējot 1986. gada Černobiļas katastrofas upurus. Interesanti ir arī tas, ka garšīgāks produkts iznāk no šķirnes augiem, nevis savvaļas. Šie ir kultivēti šķirnes stādi. Tie ir ļoti izturīgi, spējīgi izdzīvot pat mīnus 40 grādos. Liels sausums viņiem arī nekaitē.

Kā jūs vācat ogas?

Tās netiek lasītas tā, kā tradicionāli ogas lasa, bet gan nogrieztas kopā ar zaru. Zars tiek nogriezts, atstājot krūmam kādus 15 – 20 centimetrus. Griezuma vietā izaugs vairāki jauni zariņi. Nav jābēdā, ka šādā veidā izdarām augam pāri, jo smiltsērkšķiem ir lielas reģenerācijas spējas. Pēc nogriešanas zari tiek ievietoti saldētavā, tad ogas tiek attīrītas, savāktas, ievietotas maisiņos un uzglabātas sasaldētas.

Kā jūs visu finansējāt?

Būtībā visu esam paveikuši ar saviem līdzekļiem, katru gadu ieguldot attīstībā no saviem ražošanas ieņēmumiem. Vienīgi izmantoju Eiropas fondus laistīšanas sistēmas izveidei.

Veselības eliksīrs organismam

Publicitātes foto

Nu esmu ieinteresēta redzēt pašu ražotni. Tā nav ļoti liela, bet divos stāvos un paplašināta kopš pirmsākumiem 2005. gadā. Ieejot ražotnē, redzu lielu plakātu uz sienas, kur ir redzamas smiltsērkšķu svarīgās sastāvdaļas, kas nodrošina veselības “recepti” organismam.

3 antioksidanti
18 aminoskābes
14 vitamīni un provitamīni
Omega 3, omega 6, omega 7, omega 9

150 dažādu aktīvu vielu un ķīmisku savienojumu, kas darbojas pēc sinerģisma principa. Interesanti, ka ogās ir tik daudz C vitamīna, ka varētu nodrošināt visus pasaules iedzīvotājus ar šo vielu. Pirmajā stāvā ir gan noliktava, gan pudelīšu uzpildīšana. To arī pavēroju. Otrajā stāvā notiek sulas iegūšana.

Cik darbinieku pie jums strādā?

Mūsu uzņēmumā strādā astoņi darbinieki.

Kā tad jūs sulu spiežat?

Tā nav sulas spiešana tradicionālā izpratnē, jo to nodrošina īpaša, mūsu patentēta tehnoloģija. Tā nodrošina, ka mēs iegūstam ne tikai sulu, bet arī miziņas kopā ar visu vērtīgo, kas ir ogās. No sēkliņām pēc tam spiežam eļļu.

Ir svarīgi zināt, ka mēs vispār ražojam nektāru tikai pēc pieprasījuma. Kā jau iepriekš minēju, attīrītas ogas mums stāv sasaldētas noliktavā, un mēs tās apstrādājam, kad saņemam pasūtījumu. Smiltsērkšķis ir oga, kas nezaudē savu vērtību, to sasaldējot.

Kāpēc jūsu ogām nav smiltsērkšķiem raksturīgās piegaršas un smaržas?

To saka arī citi cilvēki, īpaši, kad pasmaržo mūsu pudeles. Iemesls ir meklējams, pirmkārt, šķirnē. Kultivētai ogai ir pilnīgi cita garša un smarža. Sulas iegūšanas tehnoloģija, kuru mēs paši izstrādājām, ir arī panākusi labāku garšu un smaržu.

Stāsts par garšu

LETA


Mans šīs vasaras lielais atklājums – smiltsērkšķi jeb Latvijas jaunais zelts! Kas to būtu domājis, ka mūsu pašu Latvijā ir tāds smiltsērkšķu dārzs, kurā šīs bezgala vērtīgās ogas mīl, lutina, ievāc un pārstrādā ar apbrīnojamu rūpību. Smiltsērkšķa sīkā odziņa ir tik bagāta ar vitamīniem un citām cilvēka veselībai un labsajūtai nepieciešamām vielām! Tas mani iedvesmoja, un es izdomāju pat vairākas receptes ar šīm zelta ogām.

No smiltsērkšķu plantācijas un ražotnes mēs braucam netālu uz “Satori Alfa” līdzīpašnieka un direktora Kaspara Dzērves jaukajām mājām. Viņa meita Ieva arī strādā uzņēmumā. Pārējie bērni, kas cītīgi vēro mūsu rosīšanos, vēl ir par mazu, bet gan jau iesaistīsies! Kasparam ar sievu Sarmīti dārzā ir ļoti daudz puķu un arī dārzeņu dobju, kas dod man iespēju vēl papildināt receptes un pašai izraut burkānus un puravu. (Pirmo reizi mūžā izrauju no dobes puravu… Protams, kaut ko vēlējos). Ievēroju, ka šeit aug arī kreses, un mudīgi saplūcu, lai dekorētu ēdienu ar šo skaisto, ēdamo ziedu. Žēl, ka krešu ziedus Latvijā nevar nopirkt… Amerikā lielveikalos var šos ziedus pirkt, lai dekorētu ēdienus, kā arī liktu salātos.

Cūkgaļas fileja ar karamelizētiem sīpoliem un smiltsērkšķiem

Publicitātes foto


Cūkgaļas filejai un karbonādēm jau gadiem biju taisījusi mērci no upeņu ievārījuma. Taču nu aptvēru, ka upeņu vietā var izmantot smiltsērkšķus. Izdevās lieliski! Pamēģiniet!

Šoreiz gatavojām fileju, tālab nepieciešamas
2 cūkgaļas filejas, 2 sakapātas ķiploka daiviņas, 3 ripiņās sagriezti sīpoli, 2 ēd. k. brūnā cukura, tasīte smiltsērkšķu, Provansas garšvielas, piecu piparu maisījums, mazliet sviesta un olīveļļas.

Vispirms uz pannas sakarsē sviestu un olīveļļu. Sagriež cūkgaļas fileju biezās šķēlēs un apcep tā, lai abas puses būtu zeltaini brūnas. Tad uzliek vāku un cep vēl 3 minūtes. Gaļu pārliek cepamajā traukā, pārklāj ar foliju un ieliek cepeškrāsnī 80°C, lai tā turētos silta. Pannā, kurā cepta gaļa, atlikušajā sviestā apcep ķiplokus un sīpolus. Kad tie mīksti, pieber cukuru, garšvielas un smiltsērkšķus. Visu sautē uz lēnas uguns un ļauj cukuram karamelizēties, tad gatavo mērci pārlej gaļai un servē.

Burkānu, puravu, gurķa salāti ar smiltsērkšķiem


Parasti es taisu rīvētu burkānu salātus ar citrusaugļu sulu. Bet kāpēc nepamēģināt ar smiltsērkšķiem? Kad “Satori alfa” līdzīpašnieka Kaspara Dzērves dārzā ieraudzīju gurķus un puravus, arī tie šķita tik piemēroti manai iecerei. Lūk, kas sanāca!

Vispirms uz rupjās rīves sarīvē 3 burkānus, bet puravu sagriež ripiņās. Piegriež arī gurķi. Tad pievieno smiltsērkšķus, kas iepriekš viegli sastampāti. Visu pārlej ar olīveļļu un pārkaisa ar sāli, “Santa Maria” itāļu garšvielām un piecu piparu maisījumu. Samaisa un servē.

Ideālās brokastis ar smiltsērkšķu nektāru


Enerģijas, vitamīnu un veselības bumba brokastīs? Es to izvēlos un iesaku arī citiem!

Bļodiņā ieber vienu porciju graudaugu pārslu sausās brokastis jeb musli. Aplej to ar dažām tējkarotēm smiltsērkšķu nektāra. Pievieno jogurtu un smiltsērkšķu ogas. Ēd ar gardu muti un pošas lieliskai dienai!

Saldējuma kokteilis ar smiltsērkšķiem un banāniem

Foto-Shutterstock

Šis ir kokteilis jeb saldais ēdiens, no kura neatteiksies ne bērni, ne pieaugušie. Tik ļoti garšīgs tas ir!

SAISTĪTIE RAKSTI

Blendera krūzē liek 2 gabalos sagrieztus banānus, plombīra saldējumu un svaigas ogas pēc izvēles. Pārlej ar 1 litru smiltsērkšķu nektāra. Visas sastāvdaļas sablenderē un salej glāzēs vai deserta bļodiņās. Pa virsu uzber vēl ogas, lai ne vien garšīgi, bet arī skaisti!

Ļoti vēlos, lai Latvijas iedzīvotāji iepazīstas ar šo brīnuma ogu un tā uzlabo savu veselību. Arī vēlos, lai mēs sākam eksportēt šo “Latvijas zeltu” uz citām valstīm. Redzu spožu nākotni šiem produktiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
ST priekšsēdētāja: Beidzot pēc vairāk nekā 20 gadiem valsts uzzināja, kāds ir iztikas minimums
“Mana maigā sirds to neizturēja, piekritu – lai ved šurp.” Vecmāmiņas – audžumammas stāsts
Kāpēc Latvijā ražoto medikamentu klāstā joprojām dominē padomju laikā radītās zāles? Sarunā atklāj LZA prezidents Ivars Kalviņš 1
Dzīve ir sarežģīta, taču skaista. Tev šodien būs daudz iespēju par to pārliecināties! Horoskopi 24.janvārim
Izlēca pa logu no Covid-19 izolatora, nozaga mašīnu, uzrīkoja “Kobra” cienīgu pakaļdzīšanos un pēc avārijas attapās pļavā
Lasīt citas ziņas
Izlēca pa logu no Covid-19 izolatora, nozaga mašīnu, uzrīkoja “Kobra” cienīgu pakaļdzīšanos un pēc avārijas attapās pļavā
“Rail Baltica” pārbūve bez neērtībām neesot iespējama: autoosta būs turpat, bet izkāpšana citur 1
VIDEO. “Es vispār vairs ne no kā nebaidos.” Rīdzinieki dalās sajūtās par Covid-19 vīrusa paveidu omikronu
Mērķējot šaus arī garām, Zīle pie prezidija galda un negaidīti pavērsieni, atklājot pieminekli. Nedēļas notikumu apskats 2
Laikraksts: Baidens apsver tūkstošu karavīru sūtīšanu uz Austrumeiropu un Baltijas valstīm
08:20
Abāšins: Augstās energoresursu cenas atstās ietekmi arī uz apdrošināšanu
08:15
Nedaudz snigs un līs. Cik auksta būs pirmdiena?
08:11
Zatlers: Seniori ir pasīvi uz vakcinēšanos, jo viņi neveic tādas aktivitātes, kur šis sertifikāts būtu nepieciešams 12
Kvalificēta darbaspēka trūkuma dēļ no 2023. gada uzsāks “bezdarbnieku profilēšanu”
Nedaudz snigs un līs. Cik auksta būs pirmdiena?
Kāpēc Latvijā ražoto medikamentu klāstā joprojām dominē padomju laikā radītās zāles? Sarunā atklāj LZA prezidents Ivars Kalviņš 1
ST priekšsēdētāja: Beidzot pēc vairāk nekā 20 gadiem valsts uzzināja, kāds ir iztikas minimums
Ganāmpulku skaits sarūk, izslaukumi pieaug: piena nozare pārmaiņu priekšā
Augstākais saslimstības līmenis ar Covid-19 joprojām Pierīgā
Latvijas kamaniņu braucēji izcīna zelta medaļu Eiropas čempionāta komandu stafetes sacensībās 3
VIDEO. “Vakcinēties man ir bail!” Ārstu konsīlijs arī pēc būtiskām vakcīnas radītām blaknēm par obligātu nosaka trešo poti
Uzcep gleznu: Itāļu maize fokača
Latvijas budžetā ieskaitīs arestētus 1,3 miljonus eiro, kas atradās “ABLV Bank”
Seniors ar jaunu sirdi: Kā Iveta ar Jāni atjaunoja koka māju Rīgas centrā
Žurnālists un publicists Ilmārs Latkovskis: es negribētu būt Krišjāņa Kariņa vietā
“Zelta likums – nav nekādas ātras peļņas.” Kā neuzķerties uz krāpniekiem internetā?
Kazahstānā vairāk nekā 460 cilvēkiem izvirzītas apsūdzības terorismā un nemieru rīkošanā 64
Kalvītis: Nevaru iedomāties, ka es kā valdības vadītājs varētu vienu sabiedrības daļu izslēgt no sabiedrības, tāpēc ka viņi negrib mani klausīt 331
“Man tas ir labs azarts, bet galvenais, ka prieks maniem abiem bērniem.” Rūjienietis pilnveido tautas bobsleju, gūstot ievērību visā pasaulē 25
Vai cilvēkam vispār ir iespējams saprast, kas ir bezgalība? 55
“Rīgā ievāktais medus ir ļoti kvalitatīvs.” Pēdējos gados galvaspilsētā attīstījusies urbānā biškopība 20
“Čīliešus vieno ģimene, bet latviešus – māksla un kultūra.” Latviete pēc 10 gadiem Čīlē ar ģimeni atgriežas dzimtenē 48
Pēteris Apinis: Cilvēka mikrobioms un rezistence pret mikrobiem, vīrusiem un vakcīnām 56
Nauris Puntulis: Žēl, ka pandēmijas situācija neļauj pulcēt seniorus uz semināriem, lai mācītu medijpratību 134
Vējainu laiku prognozē arī februārī un martā 6
Emocionāli vari justies mazliet iztukšots! Horoskopi no 24. līdz 30. janvārim