Ugunsrituāli pilskalnos un svētbirzīs 1

– Uguns maģiskais spēks mani ir valdzinājis jau kopš bērnības. Reizēm vēl šodien sapņos redzu sevi vērojam, kā vecmāmiņa cep maizi. Krāsns mute toreiz bija vērsta pret logu, un es gluži kā apburta lūkojos uguns atspulgos stiklā. Uguns man šķiet kā slieksnis uz citām dimensijām, bet ugunskurs – kā pasaules centrs, kas nodrošina tiešu kontaktu ar Dievu, – stāsta dziedniece, reiki skolotāja Edīte Vēja, kas nu jau vairāk nekā desmit gadus vada uguns rituālus Latvijā. Tie notiek dažādās vietās, vispiemērotākie ir pilskalni, meži, svētbirzes, kur ir tīrs energokanāls starp debesīm un zemi. Vasaras pilnbriedā Edīte uguns rituālus veltot ziedēšanas priekam – un ne tikai dabā, bet katrā no mums. Tie pauž sajūsmu par sauli, krāsām un smaržām, ar ko mūs tik dāsni apvelta daba.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 26
Lasīt citas ziņas
– Sākumā piedalījos Rasmas Rozītes rīkotajos, vēdisma tradīcijās balstītajos uguns rituālos, kopīgi dziedot mantras, tomēr man šķita, ka uguni var pielūgt arī citādi – latviskāk, – atceras Edīte. Latviskā uguns pielūgšanas veida meklējumos viņa iepazinusies ar domubiedrenēm zintniecēm Māru Dālderi un Dzidru Rijnieci. Soli pa solim sākusi meklēt, kas par uguni teikts mūsu dainu krājumos, tomēr sākumā neko daudz nav atradusi. – Beigās sevi aicināju – esi mierīga, sirds tev pateiks priekšā. Un patiesi – viss izdevās lieliski! – gatavošanos savam pirmajam uguns rituālam atceras Edīte. Tas noticis pirms vairāk nekā desmit gadiem Jelgavas bibliotēkas telpās, kur nelielā ezoteriski noskaņotu domubiedru grupa bija iededzinājusi uguni apgāztas piramīdas formas trauciņā. Toreiz dažiem šķitis – ar kādām arhaiskām lietām mēs šeit nodarbojamies! Nākamais Edītes vadītais uguns rituāls noritējis vasarā – pie Lielupes, kur bijis sakurts liels ugunskurs, un tajā jau piedalījušies vairāk nekā trīsdesmit cilvēki. – Rituāla laikā biju noliekusies un ziedoju ugunij. Nekad neaizmirsīšu sajūtu, kas mani pārņēma, paceļot galvu un ieskatoties apkārtējo cilvēku acīs. Tās pauda ko tādu, ka man kļuva skaidrs – uguns rituāli cilvēkiem ir nepieciešami, – atceras Edīte, jautāta par spilgtākajiem pašas pārdzīvojumiem pirmo uguns rituālu laikā.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.