Foto-LETA

– Likuma grozījumi vēl jāgaida. Bet ko esat jau paguvuši paveikt, lai labotu situāciju radio viļņos?
 0

– Vispirms jāsaka, ka Rīgā, kas ir komersantu interešu lokā pieprasītākā ģeogrāfiskā vieta radiostacijas veidošanai, brīvu frekvenču nav un diez vai tuvākajā laikā tādas būs. Neskatoties uz to, joprojām pastāv interese par apraides atļauju iegūšanu Liepājā, Ventspilī, Rēzeknē u. c. NEPLP iestājas par sabalansētu apraides atļauju piešķiršanas politiku. Tiek ņemtas vērā nacionālo un reģionālo radiostaciju vēlmes paplašināties, ko nosaka arī likums, kā arī katru gadu tiek noteiktas frekvences, uz kurām padome rīko konkursus.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu 142
Lasīt citas ziņas

Ņemot vērā to, ka frekvences ir ierobežots valsts resurss, konsultējoties ar nozari, esmu izstrādājis kārtību, kādā izskata elektronisko plašsaziņas līdzekļu pieteikumus par apraides tiesību piešķiršanu. Ne visiem zināms, ka ilgus gadus komersanti aptveršanas zonu paplašināšanu saskaņoja, konsultējoties ar valsts akciju sabiedrību “Elektroniskie sakari” un apraides atļaujas izdošana NEPLP bija vairāk formalitāte. Šī iesakņojusies sistēma bija jāmaina un kopš 2013. gada “Elektroniskie sakari” brīvo frekvenču sarakstu nodot NEPLP, kas, konsultējoties ar nozari, noteic, kuras frekvences tiks izmantotas apraides tīkla paplašināšanai un uz kurām tiks rīkoti konkursi. Jaunā kārtība paredz: ja uz vienu un to pašu frekvenci paplašināšanas kārtībā pretendē vairāki komersanti, tad to starpā notiek konkurss un padome lemj, vadoties pēc NEPLP stratēģijas.

– Arī radio nozares pārstāvji teic, ka frekvences savulaik dalītas haotiski un šobrīd situācija ir bēdīga – tirgus ir pārsātināts, radiostaciju piedāvājums pārāk vienveidīgs un ne būt ne visi tirgus dalībnieki spēlē pēc vienādiem noteikumiem. Ja arī jūs atzīstat problēmas, kas jums kā regulētājam traucē situāciju mainīt uz labu?


CITI ŠOBRĪD LASA
– Mēs tagad esam savā ziņā iepriekšējo “padomju” pieņemto lēmumu ķīlnieki. Vai jūs domājat, ka es negribētu “frekvenču politiku” sākt no baltas lapas? Lai ko nozare teiktu, tomēr iepriekšējo politiku daudzi radio komersanti lielākā vai mazākā mērā izmantojuši savā labā. Pat, ja NEPLP būtu iespēja pārskatīt izdotās apraides atļaujas, atsauces uz tiesiskās paļāvības principu no komersantiem būtu ļoti skaļas.