7

ASV īpašais pārstāvis Ukrainas sarunu jautājumos Kurts Volkers: “Es domāju, ka šīs Krievijas militārās mācības liek mums būt gataviem kaut kādai Krievijas militārai agresijai. Rietumu sabiedrībai ir jābūt gatavai jebkādai notikumu attīstībai. Mums ir jāattīsta sava aizsardzības sistēma.”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai 4
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas” 161
Veselam
Ne vienmēr uzreiz jāķeras pie medikamentiem: 10 produkti, kas palīdz atbrīvoties no sāpēm
Lasīt citas ziņas

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs: “Šīs mācības nevar skatīt atrauti no drošības situācijas kopumā un Krievijas aktivitātēm mūsu reģionā kopš notikumiem Ukrainā. Ņemot vērā iepriekšējo Krievijas un Baltkrievijas kopīgi rīkoto militāro mācību pieredzi, šā brīža galvenā problēma ir caurskatāmības trūkums.”

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite: “Nevajag mūs baidīt un nevajag baidīties pašiem, jo tieši tāds ir mācību “Zapad” mērķis – iebiedēt mūs, slāpēt mūsu gribu aizstāvēties, lai mēs justos paralizēti un neko savā valstī nevarētu iesākt.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena: “Ir skaidrs, ka mēs piedzīvojam kārtējo Krievijas spēka un tās spēju izrādīšanu. Ikviens, kas par to šaubās, lai tikai paskatās uz lielo “Zapad” mācību dalībnieku skaitu – vairāk nekā 100 000.”

NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts: “Krievija ar militārajām mācībām “Zapad-2017″ vēlas iebiedēt Baltijas valstis un to sabiedrotos, tādējādi demonstrējot savu varenību un spēku, kas zināmā mērā ir arī panākts.”

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko: “Mēs neko neslēpjam, un mums arī tas nav jādara. Ja NATO vēlas būt klātesoši mūsu mācībās, tad laipni lūgti!”

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu: “”Zapad” ir aizsardzības rakstura mācības.”

Pēc oficiālajiem datiem, piedalīsies

* 12 700 karavīru, no tiem 7200 Baltkrievijas un 5500 Krievijas (pašlaik jau Baltkrievijas teritorijā uzturas 3000 Krievijas karavīru).

* 70 lidmašīnu un helikopteru

* 680 kaujas tehnikas vienību, tostarp 250 tanki, 200 artilērijas sistēmas.

* 10 karakuģu

Mācībās “Zapad 2017” tiek karots pret izdomātu trīs valstu aliansi, kas uzbrūk Krievijas un Baltkrievijas savienībai.

Izdomātās valstis:

* Vesbārija

* Lubēnija

* Veišnorija

Šie ir oficiālie dati, kurus izplatījusi Krievija, tomēr analītiķi uzskata, ka kopumā šajā laikā mācībās var tikt iesaistīti līdz pat 100 000 karavīru, kuri mazākās “Zapad” pieskaņotās mācībās darbosies Krievijas Rietumu kara apgabalā.

Paredzēts, ka “Zapad” mācības notiks Baltkrievijā sešos poligonos un tanku bāzē, kā arī Krievijā Kaļiņingradas un Pleskavas apgabalā.

* Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības “Zapad-2017” norisināsies no 14. līdz 20. septembrim.

Reklāma
Reklāma

* Viens no mācību lielajiem jautājumiem ir, vai pēc to beigām Krievijas spēki nepaliks Baltkrievijā – de facto to okupējot. Krievijas ieguvums šajā gadījumā – Baltkrievija kalpotu par drošības koridoru Krievijai. Tikmēr Krievijas spēki atrastos abās pusēs Lietuvai – Kaļiņingradas apgabalā un ar šādu scenāriju arī Baltkrievijā. Krievija ar spēku izvietošanu Baltkrievijā varētu vēl vairāk sarežģīt situāciju Ukrainā.

* “Zapad-2017” var uzlūkot arī kā propagandas pasākumu un spēka demonstrāciju no Krievijas puses. Tā vērtējama kā daļa no Krievijas realizētā hibrīdkara taktikas, kura pamatā ir tās bruņoto spēku ģenerālštāba komandiera ģenerāļa Valērija Gerasimova izstrādātā jaunās karadarbības doktrīna. Sagaidāms, ka mācību laikā Krievija aktīvi izmantos savus medijus, attēlojot mācību vērienu.

* Mācību leģenda ir Baltijas valstis apsūdzoša un draudīga. Fiktīvās valstis jeb tās saucamie “rietumnieki” – Veišnorija, Vesbārija un Lubēnija – iesūta diversantu un izlūku grupas Baltkrievijā. Faktiski Krievija apsūdz Rietumus hibrīdkara vešanā, lai gan iepriekš to darījusi pati Krievija, izvēršot karu Ukrainā.

* Veišnorija izpelnījusies zobgalību vilni internetā un sociālajos tīklos. Asprāši tai izveidojuši savu Vikipēdijas lapu, kurā apskatāms arī Veišnorijas karogs un ģerbonis (attēlā). Fiktīvā tvitera kontā jau publicēts “oficiāls paziņojums”, kurā teikts, ka Veišnorija ir “valsts bez Lukašenko un bez Krievijas karaspēka, un kura draudzējas ar saviem Rietumu kaimiņiem”. Veišnorija tiek modelēta kā absolūta monarhija, kurā pie varas ir karalis Ārons I. “Valsts” oficiālās valodas ir baltkrievu, krievu, poļu, lietuviešu un jidišs. Tomēr aiz jokdariem varētu slēpties arī Baltkrievijas un Krievijas specdienesti. Pēdējiem tieši būtu vajadzīga nestabilitāte Baltkrievijā un separātisks noskaņojums.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.