Foto – Valdis Semjonovs

– Turot dīķī amūrus kopā ar karpām, saimniekam iepriekš jāizsver, ko grib panākt: vai lai amūri izēd vairāk zāles, vai arī piebarot karpas, lai ātrāk augtu. Augēdājzivis labprāt mielojas ar karpām domāto kombinēto barību. Turklāt, jo lielāks eksemplārs, jo bravūrīgāk uzvedas pie kopgalda. Izsalkuši amūri padzen karpas, atstājot tās pusēdušas. Dīķa tīrītāji ēd gandrīz jebkura veida ūdensaugus. Vienīgi tie, tāpat kā cilvēki, sākumā ķeras pie tā, kas vislabāk garšo. Ja bads piespiež, ēd visu nešķirojot. Ar laiku, kad dīķis attīrīts no zāļu aizauguma, amūrus vajag piebarot ar graudiem, citādi tie paliks bez barības. 0

Amūri gan nemaksā lēti, jo zivis grūti pavairot. To dabiskā dzīvesvieta ir lielas upes, piemēram, Volga. Nārstošanai vajadzīga virs +28 °C ūdens temperatūra, ko nodrošināt grūti, tāpēc “Stagaru” saimnieks amūru kāpurus jau vairākus gadus ieved no ārzemju zivjaudzētavām.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
TV24
“Neaiciniet atpakaļ, ja jūs nezināt, vai šeit būs darbs!” Jaunietis pabeidzis augstskolu Anglijā, bet Latvijā nevar atrast darbu
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
Lasīt citas ziņas

Pret dīķu aizaugšanu dažkārt iesaka arī citas darba zivis – platpierus, kas barojas ar zilaļģēm, zaļaļģēm un citām planktonā peldošām aļģēm. Tie spēj ievērojami uzlabot dīķa ūdens stāvokli, bet ir ļoti jutīgi transportēšanas laikā. Ja zivis pārāk ilgi notur kastēs, tās lēkājot sasitas, kļūst sarkanas, un tādas vairs nevar pārdot.

Latvijā baltos amūrus pārtikā izmanto reti. No makšķerniekiem bieži dzirdams, ka šīs zivis nav ēdamas. Ēriks piekrīt, ka cepti amūri tiešām nav tik garšīgi. Tāpat kilogramu smagas zivis vēl ir pārāk mazas pārtikai. Jo zivs lielāka, jo tai labākas garšas īpašības. Šopavasar nokūpinot 7 kg smagu amūru, zivkopis atzinis – jā, tā tik ir zivs!

CITI ŠOBRĪD LASA

– Prasmīgi pagatavots amūrs ir daudz garšīgāks par karpu, tā fileju var salīdzināt ar putnu gaļu. Izmantojot karsto kūpināšanu, amūru ieteicams izfilēt (muguras asakas labāk kūpināt atsevišķi) un neapžāvēt sausā telpā. Tiklīdz zivi notīru, to tūlīt nomazgāju zem tekoša auksta ūdens, noslauku un pievienoju garšvielas – sāli, piparus, ķiploku un ķimenes. Nevajag likt pārmērīgi daudz garšvielu, jo tad vairs nejutīs zivs garšu. Kūpināšanai vislabāk izmantot aromātiskus, nesveķainus kokus, – saka saimnieks.


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.