Latvijas Pasts

1861.gada 12.septembrī Latvijā atklāja pirmo dzelzceļa līniju 0

“Latvijas Pasts” izdevis jaunu pastmarku, atzīmējot Latvijas teritorijā pirmās dzelzceļa līnijas izveides 155.gadadienu.

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 174
“Krievi mūs burtiski aprīs!” Ukraiņu komandieris skaidro iespējamās kara pauzes briesmas 139
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā 55
Lasīt citas ziņas

Pastmarkas izdošana un prezentācija pieskaņota datumam, kurā pirms 155 gadiem, 1861.gada 12.septembrī, atklāja Latvijas teritorijā pirmo dzelzceļa līniju, kas savienoja Rīgu ar Daugavpili.

Jaunā pastmarka Latvijas dzelzceļa vēsture izdota 100 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir 1,49 eiro, kas atbilst vienkāršas B klases vēstules nosūtīšanas izmaksām uz jebkuru pasaules valsti vai ierakstītas A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām Latvijas teritorijā. Uz pastmarkas attēlota Krustpils dzelzceļa stacija – lielākā līnijas Rīga–Daugavpils starpstacija, kura tika uzbūvēta līdz ar līnijas būvniecību 1861.gadā un kurai piekļaujas vēl vairākas dzelzceļa līnijas. Krustpils dzelzceļa stacijā tika izbūvēti lokomotīvju un vagonu depo, kā arī citas dzelzceļa iekārtas un ēkas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 1500 eksemplāru tirāžā. Pastmarkas un aploksnes Latvijas dzelzceļa vēsture dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva.

“Latvijas Pasts” savos filatēlijas izdevumos ir vairākkārt pievērsies dzelzceļa tēmai, līdz šim izdodot deviņas pastmarkas, kas saistītas gan ar Latvijas dzelzceļa vēsturi, gan dzelzceļa satiksmes infrastruktūru. Četras pastmarkas veltītas dzelzceļa vēstures tematikai un izdotas 2001., 2009., 2010. un 2011.gadā, četrās pastmarkās no sērijas Latvijas tilti attēloti dažādi dzelzceļa tilti, un dzelzceļa tilts Carnikavā izvēlēts arī pastmarku kopizdevuma Baltijas tilti Latvijas pastmarkai 2012.gadā.

Pastmarkas svinīga prezentācija ar satiksmes ministra, Latvijas Dzelzceļa un Latvijas Pasta vadītāju piedalīšanos paredzēta 12.septembrī plkst.13 Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā, Stacijas laukumā 2, Rīgā. Arī pastmarkas pirmās dienas zīmogošana risināsies turpat Centrālajā dzelzceļa stacijā – Rīgas 50.pasta nodaļā – no plkst.8 līdz 20.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.