Foto – Edgars Grosevs

Vijoles virtuozs Gūlds kopā ar “Sinfonietta Rīga” 0

Lielajā ģilde 11. aprīlī kamerorķestris “Sinfonietta Rīga” jau otro reizi uz vienas skatuves tiksies ar jauno un neordināro britu vijolnieku Tomasu Gūldu solista un atskaņojuma vadītāja lomā. Jaunais un daudzpusīgais mūziķis vienlīdz labi pārvalda gan klasicisma, gan mūsdienu mūzikas stilistiku.

Reklāma
Reklāma
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
Lasīt citas ziņas

Koncerta programmā iekļauta azartiskā Mocarta “Lincas” simfonija un Bēthovena “Vijoļkoncerts”. Dvēselisku pacēlumu klausītājiem dāvās britu klasiķa Ralfa Vona-Viljamsa romance vijolei ar orķestri “Cīrulis padebešos”.

Britu mākslinieku T. Gūldu augstu vērtē gan kā solistu, gan atskaņojuma vadītāju. Aculiecinieki stāsta, ka Mocarta mūzika ir Gūlda stihija. Viņa atskaņojuma vadītāja talantu un Vīnes klasiķa mūzikas izpratni varēsim novērtēt “Lincas” simfonijas atskaņojumā, kas ir komponista dzīves pēdējā dekādē radītais meistardarbs.

CITI ŠOBRĪD LASA

T. Gūlda atkalredzēšanās ar “Sinfonietta Rīga” ir gaidīts notikums, par ko mūziķis atklāti saka: “Esmu patiesi saviļņots atkal uzstāties ar orķestri “Sinfonietta Rīga” pēc neaizmirstama koncerta 2012. gadā, kurā mēs interpretējām Britena, Mocarta un Niko Mjūlija skaņdarbus. Šoreiz atskaņosim Ludviga van Bēthovena majestātisko “Vijoļkoncertu”, kurš no mums visiem prasīs lielu koncentrēšanos un izcilas klausīšanās prasmes. Programmā būs arī Volfganga Amadeja Mocarta “Lincas” simfonija un, protams, britu klasika. Man prieks, ka sadarbība ar “Sinfonietta Rīga” fantastiskajiem mūziķiem turpinās.”

Likumsakarīgi, ka britu mūziķis Lielās ģildes klausītājiem dāvās kādu no savas nācijas atzītākajiem skaņdarbiem. Šajā koncertā tas ir Ralfa Vona-Viljamsa (1872 – 1958) skaņdarba “Cīrulis padebešos”. Šī romantiskā rapsodija radīta Pirmā pasaules kara priekšvakarā kā apcere par dabas skaistumu. “Te ar vijoles balsi komponists meistarīgi uzbūris cīruļa treļļu mežģīnes, solista spēlei paceļoties virs smalka, delikāta orķestra pavadījuma. Gūlda vijoles valdzinošais skanējums būs dzirdams arī vienā no Bēthovena gaišākajiem un priecīgākajiem skaņdarbiem – “Vijoļkoncertā” Re mažorā,” atklāj “Sinfonietta Rīga” pārstāve Baiba Freimane.

Par Londonā dzimušo vijolnieku Gūldu “The Guardian” raksta: “Viņš ir satriecošs virtuozs,” savukārt “The Sunday Times” slavē ar vārdiem “reti izsmalcināts solists”. Viņš ir divu vadošu britu kamerorķestru “Aurora” un “Britten Sinfonia” mākslinieciskais vadītājs.

Jāpiebilst, ka 11. aprīļa koncerta programmu ierakstīs un CD formātā izdos britu kompānija “Edition Records”.

UZZIŅA


11. IV 19.00 Lielā ģilde.

Biļetes “Biļešu paradīzes” kasēs, www.bilesuparadize.lv

Cena: EUR 7,11 – 28,40.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.