Mobilā versija
+7.0°C
Sarmīte, Tabita
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
24. oktobris, 2014
Drukāt

Derīguma termiņi – kāda atšķirība starp “izlietot” un “ieteicams”?

Foto - Valdis SemjonovsFoto - Valdis Semjonovs
Uzziņa

Uz daudziem iepakojumiem minētie derīguma termiņi norādīti tikai angļu valodā. Izlietot līdz ir "use by", bet uzraksts "best before" nozīmē – ieteicams līdz.

Kā lai saprot uz pārtikas produktiem norādītos termiņus? Vieni raksta “izlietot līdz”, citi – “ieteicams līdz”. Vai tā ir tikai ražotāju interpretācija, vai tomēr pastāv atšķirības? GUNA Z. RĪGĀ

Uz iepakojuma redzamajam uzrakstam izlietot līdz un ieteicams līdz ir atšķirība, tāpēc svarīgi saprast, kādu informāciju vēsta šie vārdi, pēc kuriem parasti norādīts datums: reizēm tikai gads, bet var būt arī mēnesis un konkrēts datums.

Produktus ar īsu derīguma termiņu, kuri ātri bojājas, marķē, rakstot izlietot līdz un norādot konkrētu datumu, kas ir pēdējais derīguma termiņš. Šādas preces obligāti jāuzglabā ražotāja norādītā vidē (parasti ir uzraksts uzglabāt ledusskapī vai uzglabāt 2–4 grādu temperatūrā), pretējā gadījumā derīguma termiņš būs īsāks, nekā norādīts uz iepakojuma. Vienīgais veids, kā paildzināt ražotāja norādīto derīguma termiņu, ir pārtikas produktu sasaldēt.

Pārtikas produktam var būt ilgs uzglabāšanas laiks, kas ievērojami samazinās, to atverot. Parasti uz iepakojuma ir norāde, ka pēc atvēršanas jāizlieto trīs dienu laikā.

Kā informē Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas uzraudzības departamenta Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova, likumdošana nosaka, ka pārtikas precēm, kas paredzētas ilgākai uzglabāšanai, jānorāda to minimālais derīguma termiņš ar vārdiem ieteicams līdz. Tātad produktiem, kuru derīguma termiņš nepārsniedz trīs mēnešus, marķējumā jābūt rakstītai dienai, mēnesim un gadam. Ja derīguma termiņš nav ilgāks par 18 mēnešiem, uz iepakojuma jānorāda mēnesis un gads. Bet, ja šis termiņš pārsniedz 18 mēnešus, uz iepakojuma var norādīt tikai gadu, līdz kuram tas jāizlieto. Šāds uzglabāšanas marķējums parasti ir saldētiem, konservētiem produktiem, sausajai pārtikai (makaroniem, rīsiem, putraimiem, zirņiem), kā arī šokolādei, augu eļļai un citām ilgi uzglabājamām pārtikas precēm.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+