Mobilā versija
-2.2°C
Baiba, Barbara, Barba
Sestdiena, 3. decembris, 2016
20. jūnijs, 2012
Drukāt

Ēdieni ar sieru

Foto no "Siera klubs" arhīvaFoto no "Siera klubs" arhīva

Ar ķimeņu sieru vai sieru ar ķimenēm var pagatavot arī garšīgus ēdienus, kas tikai bagātina Līgo svētku galdu!

 

Ķimeņu siers kā pārbaudīta vērtība ir tradicionāls cienasts svētku vakarā. Šis rūpnieciski ražotais produkts pieder nenogativināto, svaigo skābpiena sieru grupai un jāapēd apmēram 10 dienās pēc izgatavošanas. Tradicionāli Jāņu siers ir zems cilindrs ar noapaļotām malām vai apaļš ritulis, un tie galvenokārt atšķiras pēc tauku daudzuma sausnā. Jo vairāk tauku, jo siers ir garšīgāks. Ja nopirktais ir ciets un sīksts – tātad tas ir liess, kam der uzsmērēt svaiga sviesta kārtiņu. Tagad iecienīti ir arī rūpnieciski ražotie sieri ar ķimenēm, piemēram Tējas siers, Kazdangas, Mālpils Muižas un citi, kas pieder ne­nogativināto, svaigo saldpiena sieru grupai.

 

Medaljoni

Baltmaizes šķēles viegli pārziež ar medu, katrai uzliek ķimeņu siera šķēlīti un cepeškrāsnī cep apmēram 5 līdz 7 minūtes.

 

Rulete
rulete

• 0,5 kg ķimeņu siera,

• 3 olas,

• 80 g krabju nūjiņu, kūpinātas gaļas vai riekstu (pēc izvēles).

Vispirms omletei sakuļ olas un samaisa ar sasmalcinātām krabju nūjiņām, smalki sagrieztu gaļu vai riekstiem un izcep.

Sieru izkausē ūdens peldē līdz vijīgai konsistencei. To izklāj uz folijas un ar mīklas rulli izveltnē plānā taisnstūra formā, uz kuras liek pildījumu, tad sarullē un atstāj vēsumā zem sloga.

 

 

Groziņi

grozini• 300 g kārtainās mīklas,

• 200 g Tējas siera,

• 150 g biezpiena,

• 2 olas,

• 1 ēdamkarote medus.

Mīklu izveltnē plānās plāksnēs un veido apaļus groziņus ar uzliektām malām. Vidū liek šķēli siera un pārklāj ar biezpienu, kam pievienotas olas un medus. Cep cepeškrāsnī.

 

 

Zemeņu rulete

• 4 olas,

• 200 g zemeņu,

• 80 g siera,

• 4 ēdamkarotes siera,

• 4 ēdamkarotes miltu,

• 2 ēdamkarotes cukura.

Olu dzeltenumus saputo ar cukuru un samaisa ar saspiestām zemenēm. Masā iesijā miltus un iecilā saputotus olu baltumus. Visu lej labi ietaukotā veidnē un cep. Apmēram 3 vai 4 minūtes pirms gatavības pārkaisa ar sarīvētu Ķimeņu sieru un pabeidz cept.

 

Kārtojums sirerupjmaize

Ķimeņu sieru un rupjmaizi griež 0,5 cm biezās šķēlēs un liek kārtām, vispirms uz maizes uzsmērējot plānu sviesta kārtiņu. Kārtojumu zem sloga ieliek ledusskapī uz stundām divām, tad apgriež līdzenas malas, bet pirms pasniegšanas sagriež šķēlēs.

 

 

 

 

Rupjmaizes torte

• 10 olas,

• 10 ēdamkarotes cukura,

• 1 tējkarote kanēļa,

• 5 krustnagliņas,

• citrona miziņa,

• 3 ēdamkarotes kartupeļu cietes,

• 2 ēdamkarotes sviesta,

• 10 ēdamkarotes rupjmaizes rīvmaizes,

• 5 ēdamkarotes sarīvēta ķimeņu siera.

Pildījumam:

• 1 glāze zemeņu masas, 200 g saldā krējuma, ½ paciņas (10 g) vaniļas cukura, 2 ēdamkarotes pūdercukura.

Dekorēšanai:

• zemenes un ķimeņu siera kubiņi.

 

Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Sviestu puto ar cukuru un olu dzeltenumiem. Masai pievieno cieti, samaltas garš­vielas, iemaisa rīvmaizi, sieru un iecilā atsevišķi saputotus olu baltumus. Sagatavoto mīklu liek ietaukotā veidnē un cep. Atdzesētu torti griež plāksnēs, ieziež ar olu masu kārtām ar saputotu saldo krējumu. Torti rotā ar svaigām ogām un sieru kubiņiem.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+