Mobilā versija
-2.2°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
18. marts, 2013
Drukāt

Kā mājās pagatavot sejas krēmu. Speciālistes ieteikumi

Foto - Anda KrauzeFoto - Anda Krauze

Sertificēta dabiskās kosmētikas specialitāte Ieva Biedrīte: – Sejas krēms var neizdoties, ja neievēro noteiktās sastāvdaļu proporcijas un karsēšanas temperatūru.

Sejas un ķermeņa kopšanas krēmus var pagatavot arī mājās, vienīgi jāapbruņojas ar pacietību, precīzi jāievēro noteiktās sastāvdaļu proporcijas, karsēšanas temperatūra un vēl dažas būtiskas šā skaistumkopšanas produkta tapšanas nianses.

Kas nepieciešams


Sertificēta dabiskās kosmētikas speciāliste, veikala “BB Factory” vadītāja Ieva Biedrīte, kurai ir vairāku gadu pieredze krēmu, losjonu, skrubju, ķermeņa sviestu, balzamu un šampūnu gatavošanā, stāsta, ka tagad specializētajos veikalos iespējams nopirkt ķermeņa kopšanas līdzekļu tapšanai nepieciešamo izejvielu komplektu un uzzināt receptūru.

– Gatavojot krēmu mājās, sieviete var izvēlēties sev tīkamas un sejas ādas tipam piemērotas dabiskās izejvielas, pievienot savai gaumei un pašsajūtai atbilstīgas ēteriskās eļļas. Turklāt nelielā apjoma dēļ krēmu nevajag ilgstoši uzglabāt, tātad var iztikt bez konservantiem un citām E piedevām, – skaidro speciāliste.

Emulsijas tipa krēms top, ar emulgatora starpniecību savienojot ūdeni (var arī izmantot veikalos nopērkamo ziedūdeni vai destilētu ūdeni) ar kādu no izraudzītajām eļļām un karsējot. Pēc tam pievieno ēterisko eļļu (vai eļļas) un vitamīnu (var vairākus). Krēma sastāvdaļu daudzums un karsēšanas temperatūra ir norādīti uz izejvielas iepakojuma.

Vēl vajag neliela tilpuma katlu vai pannu, divas viena izmēra bļodiņas (no rūdīta stikla, nerūsējoša tērauda, emaljētas, nevis no alumīnija, jo šis materiāls saskarē ar skābēm un sārmiem oksidējas), elektrisko piena putotāju, elektroniskos svariņus, termometru, koka lāpstiņu maisīšanai. Ērtāk krēmu pagatavot uz elektriskās vai indukcijas plīts, jo to virsma uzsilst pakāpeniski, ir vieglāk regulēt karstuma intensitāti. Der arī gāzes plīts, taču būs grūtāk kontrolēt liesmas intensitāti.

Soli pa solim 


Vispirms krēma pamatsastāvdaļas karsē ūdens peldē. Vienā trauciņā ielej ūdeni (var ņemt ziedūdeni vai destilētu ūdeni, vai izkāstu tējas novārījumu), otrā – kādu no eļļām (piemēram, mārdadžu, persiku kauliņu, saldo mandeļu vai citu eļļu) un emulgatoru, kas savienos eļļu ar ūdeni emulsijā. Tad abus trauciņus ievieto nelielā katliņā vai seklā pannā ar ūdeni, uzliek uz sildsvirsmas un karsē. Ūdeni un taukvielas uzkarsē līdz +70…+75 °C temperatūrai. Šīm vielām jābūt vienādā temperatūrā, citādi tās nevarēs savienot. Ūdens un eļļu attiecība: 30% eļļas un 65% ūdens, pārējos procentus veido emulgators, ēteriskās eļļas un vitamīni.

– Var izmantot vienu vai vairākas eļļas, bet ar to daudzumu, tāpat kā ar ēteriskajām eļļām, nevajadzētu pārspīlēt. Tomēr pats galvenais ir ievērot norādītās sastāvdaļu proporcijas un pievienot pietiekami daudz emulgatora, kas šīs izejvielas savieno, – piekodina I. Biedrīte. – Parasti uz iepakojuma ir norādīts, kādā temperatūrā emulgators izšķīst un veic savas savienotāja funkcijas.

Kad ūdens, kam pievienots emulgators, un taukvielas uzkarsētas un sajauktas, masu atdzesē līdz +40 °C temperatūrai. Šajā brīdī pievieno ēteriskās eļļas, vitamīnus un konservantu (tas nepieciešams, ja krēmu vēlas uzglabāt ilgāk par nedēļu). Specializētajos veikalos var nopirkt vairākus vitamīnus, piemēram, B5 jeb pentanolu, ko plaši izmanto kosmētikā, jo tas mitrina un dziedē ādu, kā arī E vitamīnu, kas ir labs antioksidants un padara ādu elastīgu. Vitamīnus krēmam pievieno nelielā (1–3%) daudzumā.

Izplatītākās kļūdas


Speciāliste uzsver, ka, krēmu gatavojot pirmoreiz, nevajadzētu aizrauties ar sastāvdaļu un pievienoto komponentu daudzumu, citādi krēms var izraisīt alerģisku reakciju.

Ja skaistumkopšanas līdzekli gatavo pēc pašu izvēlētas proporcijas, krēmam neveidosies pareizā konsistence – sastāvdaļas neturēsies kopā, noslāņosies.

Vēl svarīgi ir ievērot karsēšanas temperatūru. Cilvēki baidās karsēt, jo domā, ka izejvielas kļūs nevērtīgākas. Taču temperatūrai jābūt pietiekami augstai, citādi krēma sastāvdaļas nesavienosies.

Trešā pieļautā kļūda ir higiēnas neievērošana. Ja trauks nav bijis kārtīgi izmazgāts, krēmā var iekļūt baktērijas vai pelējuma sēnes un produkts sāk bojāties. To lietojot, āda tiek negatīvi ietekmēta, rodas alerģiskas reakcijas – var rasties izsitumi un ādas apsārtums.

Par krēma bojāšanos liecina nepatīkams aromāts, krāsas maiņa (krēms kļūst dzeltenīgs vai brūngans) un noslāņošanās.

Neizmantotās krēma sastāvdaļas visdrošāk uzglabāt ledusskapī, cieši aizvērtas.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+