Mobilā versija
+6.1°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
12. augusts, 2013
Drukāt

Kas darāms šonedēļ dārzā (12.-19.augustā)?

Foto-LETAFoto-LETA

12. augustā. Rok kartupeļus un vāc sakņu dārzeņus, ko paredzēts drīz izlietot, pārdot vai neilgu laiku uzglabāt. Nopļauj lakstus tiem, ko plāno rakt pēc pāris nedēļām. Ja stādījumā ieviesusies lakstu puve, tie jānopļauj, un jāiznīcina. Ja vāc sīpolus, tie vairākas dienas pēc kārtas jāapžāvē. Ravē. Pārjauc komposta kaudzes. Apstrādā augsni. 


13. augustā. Rīta pusē veic sakņu dienas darbus, vakarpusē pievēršas ziedošiem augiem. Apgriež noziedējušās ziemcietes. Lai paildzinātu vasaras puķu košumu, izlauž vecās ziedkopas, neļaujot briedināt sēklas.

14. augustā. Dala un pārstāda vasaras sākumā ziedošo ziemciešu cerus. Var pārstādīt arī dienlilijas. Visas ziemcietes vēl var mēslot, bet nu jau ar rudenim piemērotu mēslojumu. Ievāc ārstniecības augus, vasaras puķu sēklas. Ziedu dienā griezti ziedi vāzē ilgāk turas svaigi. Griežot augus un to daļas floristikas materiāliem, tie žūstot labāk saglabā krāsu un formu. Lasa ogas, vāc vasaras augļus, gurķus, tomātus. Vāra ievārījumus, konservē, kaltē, saldē.

15. augustā. Dala un auglīgā augsnē pārstāda spēcīgākos rabarberu cerus. Vēl var iesēt dilles zaļumiem. Dobēs, kur novākta raža, zaļmēslojumam sēj eļļas rutku, baltās sinepes, arī rudzus, kur tas iespējams un vajadzīgs. Vāc tīruma kosas – tās noder gan zāļu tējām, gan augu aizsardzībai pret slimībām. Laista augus. Appļauj zālienus, cērp dzīvžogus. Novāc agros kāpostus. Apgriež skābenes.

16. augustā. Dārza darbiem ne visai labvēlīga diena. Ravē, apstrādā zemi, pļauj nezāles, cērt krūmus.

17. augustā. Vāc augļus un ogas, gurķus un tomātus. Konservē, spiež sulas, kaltē, gatavo ievārījumus. Stāda zemenes un avenes. Vāc augu sēklas.

18. augustā. Priekšpusdienā turpina augļu un ogu vākšanu, pārstrādi ziemas krājumiem. Vakara cēlienu gan labāk veltīt atpūtai, jo pēcpusdienā sākas dārza darbiem, tāpat arī konservēšanai nelabvēlīgs laiks.

19. augustā. Rīta pusē ravē dārzu. No novākto augu atliekām, nezālēm, virtuves atkritumiem un pelniem gatavo jaunu komposta kaudzi. Pievakarē apkopj sakņaugus, rok kartupeļus. Daļu no bietēm var marinēt, bet, sagriežot šķēlītēs, tās var arī žāvējamā skapī sažāvēt.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+